Connect with us

Politică

PAS a sesizat Curtea Constituțională privind formarea circumscripțiilor uninominale

Publicat

pe

Partidul Acțiune și Solidaritate, cu sprijinul deputatului Grigore Cobzac, a depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate a Hotărârii Guvernului cu privire la circumscripțiile uninominale. Potrivit formațiunii, decizia Executivului încalcă mai multe articole ale Codului electoral și ale Legii privind transparența în procesul decizional.

Astfel, PAS a arătat că hotărârea Guvernului încalcă prevederea din Codul electoral referitor la numărul de alegători din circumscripțiile uninominale.

Deși articolul respectiv prevede imperativ că toate circumscripțiile uninominale trebuie să se încadreze în limitele de minimum 55 000 de alegători și maximum 60 000 de alegători, doar 10 circumscripții uninominale (toate situate în municipiul Chișinău) se încadrează în aceste limite. De asemenea, a fost depășită și devierea maximă admisibilă dintre circumscripțiile uninominale de 10%.

De asemenea, formațiunea susține că, în pofida prevederilor Codul electoral, la constituirea circumscripțiilor uninominale peste hotarele Republicii Moldova nu s-a ținut cont de criteriile stabilite în lege pentru acestea (introduse la insistența Comisiei de la Veneția), circumscripțiile uninominale peste hotarele țării constituindu-se printr-un simplu vot al membrilor comisiei speciale.

Hotărârea încalcă și teza din Codul electoral, care interzice trasarea circumscripțiilor uninominale pe interiorul unei unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi. Or, cu toate că sectoarele municipiului Chișinău reprezintă, potrivit legii, unități administrativ-teritoriale de nivelul întâi, în cadrul celor 5 sectoare ale municipiului Chișinău au fost constituite 9 circumscripții uninominale, hotarele acestor circumscripții fiind trasate în interiorul celor 5 sectoare ale capitalei.

În Codul electoral s-a stabilit, cu titlu de regulă, că o circumscripție uninominală se constituie în cadrul localităților dintr-un raion, și doar, ca excepție, în scopul unei organizări optime, posibilitatea de a constitui circumscripții din localitățile a două sau mai multe raioane.

“Cu toate acestea, în doar câteva circumscripții se respectă regula privitoare la includerea în cadrul acestora a localităților dintr-o singură unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea, în timp ce, în marea majoritatea a cazurilor, ca regulă este luată excepția stabilită la art.80 alin.(4) lit.d) din Codul electoral și constituite circumscripții care încorporează localități din două, trei sau patru unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea”, a mai declarat PAS.

În final,  partidul a menționat că Guvernul a adoptat harta circumscripțiilor electorale fără a organiza consultări publice și fără a se expune asupra recomandărilor primite din partea societății civile.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Politică

Important! Igor Dodon suspendat temporar din nou din funcție

Publicat

pe

De către

Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din nou din funcție pe președintele țării, Igor Dodon. Decizia Înaltei Curți privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte a fost luată în contextul în care Igor Dodon a refuzat a doua oară să-i numească pe candidații PDM la funcția de miniștri Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Curtea Constituţională a decis că președintele Parlamentului sau prim-ministrul va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri ai Agriculturii și Sănătății.

Igor Dodon a refuzat să semneze decretele de numire în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură. El a declarat că Silvia Radu, propusă la funcția de ministru al Sănătății, nu ar fi specialistă în domeniul dat, iar Nicolae Ciubuc, înaintat la funcția de ministru al Agriculturii, ar avea probleme de integritate.

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește mai departe

Politică

Curtea Constituţională examinează sesizarea deputaților PDM privind interimatul funcției de președinte al R.Moldova// VIDEO

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM.

Publicat

pe

De către

Curtea Constituţională examinează sesizarea depusă de deputații PDM privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova.

Potrivit deputaților, sesizarea depusă a fost depusă „în vederea depășirii blocajului constituțional generat de președintele țării prin refuzul deliberat de a executa obligația constituțională de numire în funcție a unor membri ai Guvernului”.

Igor Dodon a refuzat să semneze decretele de numire  în funcția de miniștri a candidaților Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură. El a declarat că Silvia Radu, propusă la funcția de ministru al Sănătății, nu ar fi specialistă în domeniul dat, iar Nicolae Ciubuc, înaintat la funcția de ministru al Agriculturii, ar avea probleme de integritate.

Pe de altă parte, premierul Pavel Filip a declarat că va insista asupra celor două candidaturi. Pavel Filip a spus că președintele dă dovadă că nu respectă Constituția, iar neglijarea prevederilor constituționale nu este tocmai cea mai bună metodă.

Până în prezent, Igor Dodon a fost suspendat de trei ori prin deciziile CCM. În toate cazurile, interimatul a fost asigurat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește mai departe

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova

PSRM a făcut publice alte cinci candidaturi la alegerile parlamentare

Publicat

pe

De către

Socialiștii au anunțat alte cinci candidaturi pentru participarea la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Este vorba despre Mihai Catraniuc – pe circumscripția electorală Orhei, Oleg Savva – Fălești, Mihail Paciu – pe circumscripția electorală Ivancea, Ghenadi Mitriuc – pe circumscripția Ungheni și Nicolae Melnic – pe circumscripția electorală Edineț .

Anunțul a fost făcut în cadrul unor mitinguri de protest împotriva „politicii de jaf a guvernării „proeuropene” din ultimii 9 ani”. Cei prezenți și-au exprimat nemulțumirea față de „acțiunile guvernării care nu au lăsat speranțe pentru un viitor mai bun pentru poporul republicii și îi forțează să părăsească țara”.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com