PAS propune un proiect de modificare a legislației electorale: Politicienii corupţi trebuie să plece

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a lansat joi, 20 aprilie, un proiect de modificare a legislației electorale care vizează în special organizarea votării peste hotare, finanțarea campaniilor electorale, dar şi asigurarea corectitudinii scrutinului, prin instalarea camerelor video în secțiile de votare.

“Sistemul electoral actual trebuie îmbunătățit, nu schimbat. Politicienii corupți trebuie să plece”, a declarat lidera PAS la o conferinţă de presă, unde a fost prezentat proiectul.

Astfel, în ceea ce priveşte facilitarea votului în diasporă, PAS propune ca numărul de buletine repartizate unei secții de votare să fie majorat de la 3000 la 8000, iar votarea diasporei să aibă loc timp de două zile.

Totodată, PAS pledează ca CEC-ului să i se oferă dreptul de a deschide și alte secții de votare pe baza înregistrării prealabile.

În privinţa finanţării partidelor proiectul prevede ca aceasta trebuie să se realizeze și în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale.

De asemenea, proiectul prevede micșorarea cuantumului donației maxime care poate fi acceptată de către partidele politice din partea persoanelor fizice de la 200 de salarii medii pe economie, cum este în prezent (1 060 000 lei) la 6salarii medii pe economie (31 800 lei).

În plus, PAS propune micșorarea cuantumului donației maxime care poate fi acceptată
de către partidele politice din partea persoanelor juridice de la 400 de salarii medii pe economie, cum este în prezent (2 120 000 lei) la 12 salarii medii pe economie (63 600 lei).

O altă noutate lansată de PAS ar permite cetățenilor din afara țării să facă donații către partide până la 3 salarii medii pe economie (adică 15 900 lei). De asemenea, angajații din cadrul instituțiilor de la stat nu vor putea să facă donații în mărimi mai mari decât
10 % din venitul anual .

Cât priveşte responsabilizarea deputaţilor, PAS propune ca o formațiune politică să arondeze câte un candidat la o unitate administrativ-teritorială de nivelul al doilea, iar numărul total de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea acoperite în lista
prezentată de partidul politic să nu fie mai mic de 2/3 din numărul lor total.

În acest fel, în egală măsură, fiecare deputat va fi responsabil de un raion concret, dar și fiecare alegător va putea să-și acorde votul, luând în considerație numele candidatului care reprezintă unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea în care locuiește.

Şi în final, PAS propune transparentizarea și asigurarea corectitudinii scrutinului
electoral, prin instalarea camerelor video în secțiile de votare, astfel încât să se asigure o vizibilitate reală a procesului de votare și de numărare a voturilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.