Connect with us

Politică

PAS cere anularea sistemului mixt. Maia Sandu:„ Prin mixtul cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului!”

Publicat

pe

Partidul Acțiune și Solidaritate a solicitat astăzi abrogarea sistemului electoral mixt ca fiind nedemocratic și nereprezentantiv. Totodată, PAS va informa partenerii internaționali despre faptul că, prin acest sistem electoral, există riscul iminent de venire la putere după alegerile parlamentare a partidului pro-Kremlin PSRM contrar voinței majorității cetățenilor Republicii Moldova.

Maia Sandu, președinta PAS, și Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Național al partidului, au menționat la o conferință de presă că,sistem electoral mixt este nereprezentativ, or mandatele câștigate de partidele politice vor fi în disonanță totală cu voturile oferite de cetățeni.

Astfel, partidele proeuropene au obținut 32% de voturi în primul tur și 52% în turul II. Însă dacă se raportează rezultatele la nivelul celor 11 circumscripții uninominale, partidele pro-democrație ar obține doar 2 mandate de parlamentari, adică 18%. De cealaltă parte, cu toate că PSRM (reprezentantul acestuia) a luat doar 40% în turul I și 47% în turul II, această formațiune ar obține 9 mandate de deputați, adică 82%.

La nivelul orașului Chișinău (fără suburbii), partidele proeuropene, pe baza aceluiași exercițiu, nu ar câștiga niciun mandat de parlamentar, toate 9 fiind adjudecate de către PSRM, fapt care este contrar opțiunii alegătorilor.

„Sistemul electoral într-un singur tur este total nereprezentativ, pentru că mandatele obținute nu au nicio legătură cu voturile obținute. Chiar dacă majoritatea cetățenilor mun. Chișinău au votat pentru reprezentanții partidelor pro-europene, 80 la sută din mandate le vor câștiga exponenții PSRM.

Aceste cifre demonstrează foarte clar că PD a creat toate condițiile pentru ca următoarea guvenare să fie preluată de către Partidul Socialiștilor, Igor Dodon, iar odată cu aceasta de către Kremlin”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Potrivit lor, sistemul electoral votat de PD și PSRM dezavantajează partidele proeuropene, or numărul de mandate pe care le-ar câștiga acestea, conform aceluiași exercițiu, ar fi de 2 ori mai mic în raport cu numărul de voturi obținute (32% și, respectiv, 52% de voturi ar echivala în sistemul mixt cu 2 mandate, adică 18%).

„Vreau să fie foarte clar, noi respectăm votul cetățeanului, nu spunem că un sistem trebuie să avantajeze o ideologie sau alta, ci spunem că un sistem trebuie să reflecte cât mai aproape dorința cetățeanului. Or rezultatele din mun. Chișinău, în primul tur, demonstrează că voința poporului nu se va traduce în mandate”, a declarat lidera PAS.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Politică

Deputații PSRM vor o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor, care să ofere limbii ruse statut de „limbă de comunicare între națiuni”

Publicat

pe

De către

Deputații PSRM vor o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor pe teritoriul RM, care să ofere limbii ruse statutul de „limbă de comunicare între națiuni”. De asemenea, socialiștii vor ca noua lege să prevadă că limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească.

Potrivit socialiștilor, adoptarea acestei legi este „unicul scenariu posibil pentru asigurarea și fortificarea poporului multinațional moldovenesc”.

Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că este creat un grup de lucru pentru elaborarea proiectului de lege dat și înregistrarea sa în Parlament.

Inițiativa a fost anunțată după ce ieri Curtea Constituțională a constatat caracterul desuet și inutil al actualei Legi cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

 „Decizia scandaloasă a Curții Constituționale din Moldova, prin care, Legea cu privire funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova a fost declarată ”învechită”, a creat o nouă circumstanță-periculoasă cu privire la pacea civilă  și stabilitatea social-politică din țara noastră”, se arată în declarația PSRM.

Socialiștii au argumentat că proclamarea actualei legi drept „învechite”, rezumă că, în Republica Moldova relațiile interetnice și lingvistice nu sunt reglementate de nici o lege. „La rândul său, acest lucru duce la apariția unui șir de conflicte periculoase cu tentă interetnică, care poate cuprinde întregi regiuni ale țării noastre”, ai mai spus socialiștii.

Reamintim că la 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a pronunţat hotărârea privind statutul limbii de stat în Constituţia ţării. Astfel, limba română a fost declarată limbă de stat, după ce, timp de 19 ani, aceasta a fost „limba moldovenească“.  Curtea Constituţională a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție. Astfel, limba română a devenit limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta era termenul precizat în Declarația de Independență a țării.

Ieri, Curtea Constituțională a constatat caracterul desuet și inutil al Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Potrivit Înaltei Curți, pe de o parte, nu dispozițiile sale produc efecte, ci dispozițiile legilor speciale ulterioare. Pe de altă parte, comunitatea din Republica Moldova trăiește într-un alt stat, unul nou, de drept, democratic și independent, în care rațiunile de moment ale Legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite nu-și mai au rostul.

Curtea a subliniat că efectele declarării desuetudinii unei legi echivalează cu abrogarea acesteia.

Citește mai departe

Politică

Președintele PDM Vlad Plahotniuc efectuează o vizită în SUA

Publicat

pe

De către

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, efectuează în această perioadă o deplasare în Statele Unite ale Americii, unde are programate mai multe întâlniri cu lideri politici, membri ai societății civile și reprezentanți ai mediului universitar american. Vlad Plahotniuc este însoțit de vicepreședinții partidului Andrian Candu și Vlad Cebotari.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, primul moment al vizitei președintelui PDM a fost întâlnirea cu congresmanul de Texas Pete Olson, care este și președintele Grupului parlamentar SUA – Moldova. Evenimentul a avut loc luni, la Houston, în statul Texas.

„Mi-a făcut o deosebită plăcere să-l revăd pe domnul congresman și este o mândrie pentru mine să-l pot considera prieten. Am discutat subiecte diverse din domeniul economico-social, reformele realizate, dar și o temă foarte importantă pentru Moldova – securitatea energetică. Am discutat de asemenea despre alegerile parlamentare care urmează și despre relațiile moldo-americane în general”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul PDM a afirmat în cadrul întrevederii că Republica Moldova lucrează în această perioadă pentru asigurarea alternativei energetice a țării, informându-l pe congresmanul american (care e și membru în Comisia pentru Energie și Comerț a Camerei Reprezentanților) despre construirea gazoductului Ungheni – Chișinău.

„Domnul Olson e un bun cunoscător al temelor energetice și a fost interesat de eforturile Republicii Moldova de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie. Categoric țara noastră are nevoie de alternativa energetică și eforturile continuă foarte serios în această direcție”, a subliniat Vlad Plahotniuc.

Reprezentantul în Congresul SUA, Pete Olson, a ținut să transmită un mesaj în numele celor 800 de mii de oameni din statul Texas pe care îi reprezintă.

„Iubim Moldova. Este o ţară minunată și un aliat pentru noi. Îndemn să muncim împreună și să devenim mai apropiați, așa cum am devenit în ultimul an de zile. Avem o relaţie foarte bună; să o fortificăm și să o facem mai puternică” a spus Pete Olson citat de comunicatul PDM.

Citește mai departe

Politică

Noul primar ales Andrei Năstase, dispus să coopereze cu Guvernul Filip: Altfel nu se poate

Publicat

pe

De către

Noul primar ales Andrei Năstase a declarat că nu vine la Primărie, pentru a-și reprezenta propriul partid sau o alianță, ci pentru a soluționa problemele orășenilor, de aceea va coopera cu Guvernul Filip în beneficiul tuturor  locuitorilor orașului. Totodată, el a spus că va conlucra cu CMC prin prisma legii și în mod instituțional.

Întrebat în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova dacă intenționează să mențină un dialog cu Guvernul, Andrei Năstase a spus că „altfel nu se poate” și că „lucrurile trebuie tratate cu responsabilitate”.

„Altfel nu se poate. Nu vin la Primărie pentru a mă reprezenta pe mine, propriul partid sau o alianță. Vin la Primărie pentru a rezolva problemele orășenilor, locuitorilor suburbiilor. Iată de ce voi avea o comunicare, o relație instituțională cu autoritățile centrale, locale cu CMC. Lucrurile trebuie tratate cu responsabilitate, indiferent din ce partid facem parte și indiferent cine se află la guvernare.Vor trebui soluții benefice pentru toți locuitorii orașului”, a menționat Andrei Năstase.

Vorbind despre prioritățile imediate, Andrei Năstase a spus că printre aceste se află eliminarea haosului și a corupției și instalarea unei echipe de profesioniști. Potrivit lui, el era conștient că are la dispoziției doar un an de mandat de primar, de aceea și-a formulat programul pe un termen scurt, ca mai apoi să vină în fața alegătorilor și să ceară un mandat complet.

„Prioritățile noastre sunt legate de cele ale orășenilor, de o analiză exhaustivă a tot ceeea ce se întâmplă la nivelul Primăriei și unităților acesteia, a celor peste 60 de întreprinderi municipale, care produc pierderi. Să vedem în ce măsură schemele din domeniul funciar, a celor din domeniul achizițiilor publice afectează orașul, Avem nevoie de transparetizarea Primăriei. Într-un cuvânt eliminarea haosului, a corupției și instalarea unei echipe de profesioniști”, a spus Andrei Năstase.

Întrebat cum are de gând să conlucreze cu CMC, noul primar ales a răspuns: „Prin prisma legii și în mod instituțional”.

Reamintim că în turul al doilea pentru alegerea primarului general al municipiului Chișinău, liderul Platformei DA Andrei Năstase l-a învins pe socialistul Ion Ceban, fiind votat de 52,57 % din cei care au ieșit la urne.

Citește mai departe