Particule radioactive suspecte, detectate în Europa. Autorităţile nu cunosc de unde provine substanţa!

Particule radioactive suspecte, iod 131, care nu se găsesc în mod normal în natură, au fost descoperite în Europa, relatează The Independent. Nu este clar de unde provine substanţa.

Una dintre teoriile vehiculate este că Rusia a efectuat un test nuclear secret, iar o alta este că particulele provin de la o companie farmaceutică. Este posibil ca scurgerea să fi avut originea în apropiere de estul Europei.

Iodul 131 a fost descoperit, în cantitate mică, pe continent. În ianuarie, a fost detectat în nordul Norvegiei, însă, de atunci, s-a deplasat, treptat, în restul Europei. Autorităţile au anunţat că au detectat substanţa abia recent.

Substanţa este găsită, de obicei, alături de alte materiale radioactive, ceea ce nu a fost cazul şi de această dată. În plus, perioada de înjumătăţire – timpul necesar pentru ca o jumătate dintre atomii unei substanţe radioactive să se dezintegreze – este scurtă. Faptul că a fost detectată o cantitate semnificativă înseamnă că a fost produs recent.

Statele Unite au trimis avioane specializate pentru a survola Europa şi a-l izola – însă fără succes, deocamdată.

Adepţii teoriei conspiraţiei susţin că, faptul că a fost detectat prima data în nordul Norvegiei, sugerează că este posibil ca Rusia să fi făcut un test nuclear secret în zonă.

O altă variantă este că scurgerea a provenit de la o companie farmaceutică care nu a anunţat incidentul autorităţilor. Faptul că particulele sunt purtate de vânt îngreunează găsirea sursei, care este posibil să fi fost undeva aproape de estul Europei, scrie The Independent.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.