Connect with us

Social

Parteneriatul Estic: Cum activiștii civici pot obține susținere financiară pentru rezolvarea problemelor din comunitățile lor

Publicat

pe

Liderii tineri din țările Parteneriatului Estic, care își doresc să rezolve problemele din comunitățile lor, au idei, proiecte sau pur și simplu își doresc să se implice activ în realizarea reformelor, pot beneficia de burse de câteva mii de euro pentru a-și atinge scopurile. Suportul financiar este oferit de către Uniunea Europeană prin programul „Facilitatea pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic”.

Potrivit reprezentantei Comisiei Europene, Sânziana Poiană, Uniunea Europeană susține financiar implicarea societății civile în reformele care se realizează în țările lor, dar și în dialogul instituțional cu guvernele. „Anul acesta ne-am propus să selectăm 20 de tineri pentru potențialul lor de a deveni lideri în comunitățile lor. Investim în ideile lor și în ceea ce sunt ei pentru a atinge acest potențial. Am văzut foarte multe proiecte. Sunt proiecte pentru transport, inclusiv pentru Chișinău. Unii dintre participanți lucrează pe probleme sociale, alții vor să facă analiză de politici publice”, explică funcționara, menționând că există 160 de organizații, care sunt parte a platformei Parteneriatului Estic.

La începutul acestei săptămâni, a avut loc o întâlnire dintre patruzeci de tineri activiști civici care au câștigat burse de la prima ediție a programului. În cadrul evenimentului, au discutat despre experiența lor în cadrul programului și despre noi oportunități de a contribui la reformele din țările lor.

De asemenea, activiștii civici din țările Parteneriatului Estic au avut o ocazie unică de a se întâlni cu reprezentanții mai multor direcții generale ale Comisiei Europene pentru a afla care este procesul de elaborare a politicilor UE. Activiștii au discutat despre cele mai presante probleme cu care se confruntă țările Parteneriatului Estic.

Evenimentul face parte din proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Facilitatea pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic”. Acesta are scopul de a consolida și promova rolul societății civile în reformele și schimbările democratice. Una dintre componentele acestui program este „Inițiativa de consolidare pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic” (EaP Civil Society Fellowship Programme). Este un program pentru tinerii lideri care vor să facă schimbări pozitive în țările lor. Proiectul este la a doua ediție și deja au fost selectați 40 de tineri care au primit burse pentru conceptele lor.

Social

SIS: La Vulcănești au fost ridicate 350 de cartuşe și un aruncător de grenade

Publicat

pe

De către

Serviciul de Informații și Securitate a depistat un lot de arme de foc şi muniții. Acțiunile de profilaxie privind păstrarea, procurarea, fabricarea sau comercializarea armelor de foc au fost desfăşurate în oraşul Vulcăneşti, fiind realizate în cooperare cu organele de ocrotire a normelor de drept.

Urmare a valorificării informației deținute de către SIS, în cadrul măsurilor speciale de investigație au fost depistate şi ridicate 350 de cartuşe calibru 5,45 şi un aruncător de grenade ,,РПГ 26”.

La finele lunii august, tot în raza raionului Vulcăneşti, UTA Găgăuzia, ofiţerii de informaţii au descoperit 2 mine antipersonal, o grenadă de model F1, o grenadă de model RGD 5, o grenadă RG 42, un bloc TNT cu fitil detonant, 4 capse detonante, un cartuş antitanc, un încărcător pentru pistol mitralieră AK, peste 200 de cartuşe de diferit calibru.

În prezent, ofiţerii SIS de comun cu reprezentanţii organelor de resort investighează cazul în vederea elucidării tuturor circumstanţelor, identificării persoanelor implicate în activitatea infracţională. De asemenea, se determină existenţa elementelor comune între lotul de arme şi muniţii ridicat în această dimineaţă şi cele depistate anterior.

Citește mai departe

Social

Eroarea unui şofer de troleibuz a blocat circulația transportului public în cartierul Telecentru

Publicat

pe

De către

În această dimineaţă transportul public a staţionat mai bine de jumătate de oră pe străzile Alexe Mateevici şi Vasile Alecsandri, din cauza unui incident în urma căruia a fost avariată reţeaua de contact a ÎM „Regia Transport Electric Chişinău”.

Incidentul a fost provocat din cauza unei erori provocată de şoferul unui troleibuz de rută.

Angajaţii Regiei Transport Electric au remediat problema, iar circulaţia transportului public a fost reluată.

Primăria Chişinău informează că, având în vedere neglijenţa în serviciu admisă de responsabilii din cadrul Parcului de Troleibuze nr. 2, care au admis la linie un şofer de troleibuz pe o rută nouă fără a asigura instruirea necesară a acestuia, pe marginea cazului va fi iniţiată o anchetă de serviciu.

În privinţa persoanelor care au admis încălcarea normelor de activitate vor fi aplicate sancţiuni, până la eliberarea din funcţie.

Citește mai departe

Social

Schemele de corupţie din educaţie: De la începutul anului, peste 60 de cadre didactice au ajuns în vizorul CNA

Publicat

pe

De către

Cei cinci profesori de la Centrul de Excelență în Energetică și Electronică, reţinuţi vineri, vor fi cercetaţi în stare de libertate. Aceasta după ce toţi şi-au recunoscut vina pentru primirea de recompense ilicite de la studenţi.

În procesul documentării, ofiţerii CNA și procurorii anticorupție au stabilit că profesorii ar fi primit remunerări ilicite de la discipoli pentru lichidarea restanțelor la mai multe discipline.

Potrivit informaţiilor acumulate, cadrele didactice le-ar fi creat intenționat impedimente studenților, care refuzau să plătească pentru note, în special celor din ultimul an de studii, lăsându-i restanţieri. Astfel, pentru o notă de promovare, aceştia i-ar fi condiţionat să achite sume cuprinse între 300 și 1400 de lei.

Aceasta nu este singura schemă de corupţie, documentată de CNA în sistemul educaţiei.

Acum câteva luni, o reţea similară de estorcare de bani de la studenţi a fost identificată în cadrul Academiei de Studii Economice (ASEM). În acest dosar, procurorii au pus sub învinuire 60 de persoane dintre care 57 de profesori.

Potrivit materialelor cauzei, cadrele didactice, împreună cu câţiva intermediari, pretindeau şi primeau de la studenţi diferite sume de bani pentru lichidarea restanţelor, pentru examene de promovare, pentru teze de licenţă etc.

În anul 2018, pe lângă alte domenii sociale, Centrul Naţional Anticorupţie şi-a declarat prioritare trei domenii în care îşi va spori prezenţa pentru a depista infracţiunile de corupţie: educaţia, sănătatea şi asistenţa europeană.

Pe parcursul a 9 luni ale anului curent, CNA a mai documentat acte de corupţie şi în domeniul transportului, administraţiei publice locale, în sfera de prestare a serviciilor, medicină şi alte domenii unde cetăţenii sunt cel mai frecvent condiţionaţi să dea mită.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com