Parteneriatul Estic: Cum activiștii civici pot obține susținere financiară pentru rezolvarea problemelor din comunitățile lor — Moldova.org
Connect with us

Social

Parteneriatul Estic: Cum activiștii civici pot obține susținere financiară pentru rezolvarea problemelor din comunitățile lor

Publicat

pe

Liderii tineri din țările Parteneriatului Estic, care își doresc să rezolve problemele din comunitățile lor, au idei, proiecte sau pur și simplu își doresc să se implice activ în realizarea reformelor, pot beneficia de burse de câteva mii de euro pentru a-și atinge scopurile. Suportul financiar este oferit de către Uniunea Europeană prin programul „Facilitatea pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic”.

Potrivit reprezentantei Comisiei Europene, Sânziana Poiană, Uniunea Europeană susține financiar implicarea societății civile în reformele care se realizează în țările lor, dar și în dialogul instituțional cu guvernele. „Anul acesta ne-am propus să selectăm 20 de tineri pentru potențialul lor de a deveni lideri în comunitățile lor. Investim în ideile lor și în ceea ce sunt ei pentru a atinge acest potențial. Am văzut foarte multe proiecte. Sunt proiecte pentru transport, inclusiv pentru Chișinău. Unii dintre participanți lucrează pe probleme sociale, alții vor să facă analiză de politici publice”, explică funcționara, menționând că există 160 de organizații, care sunt parte a platformei Parteneriatului Estic.

La începutul acestei săptămâni, a avut loc o întâlnire dintre patruzeci de tineri activiști civici care au câștigat burse de la prima ediție a programului. În cadrul evenimentului, au discutat despre experiența lor în cadrul programului și despre noi oportunități de a contribui la reformele din țările lor.

De asemenea, activiștii civici din țările Parteneriatului Estic au avut o ocazie unică de a se întâlni cu reprezentanții mai multor direcții generale ale Comisiei Europene pentru a afla care este procesul de elaborare a politicilor UE. Activiștii au discutat despre cele mai presante probleme cu care se confruntă țările Parteneriatului Estic.

Evenimentul face parte din proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Facilitatea pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic”. Acesta are scopul de a consolida și promova rolul societății civile în reformele și schimbările democratice. Una dintre componentele acestui program este „Inițiativa de consolidare pentru societatea civilă a Parteneriatului Estic” (EaP Civil Society Fellowship Programme). Este un program pentru tinerii lideri care vor să facă schimbări pozitive în țările lor. Proiectul este la a doua ediție și deja au fost selectați 40 de tineri care au primit burse pentru conceptele lor.

Social

„Adoptă un vot” organizează cea de-a III-a ediție a Offline-ului. Se discută despre implicarea diasporei în campania electorală// VIDEO

Publicat

pe

De către

Grupul „Adoptă un vot” organizează astăzi cea de-a III-a ediție a Offline-ului la Chișinäu. Tema acestei ediții este: lmplicarea civică a diasporei în campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din 2018.

Offline-ul este un eveniment civic și împărtășește viziunea comunității „Adoptă un vot” de a contribui prin acțiuni concrete în vederea dezvoltării și democratizării societății din Moldova. Participanții vor putea să se implice direct în proiectele şi acțiunile care au fost inițiate la edițiile anterioare, dar și să vină cu idei și propuneri noi pentru îmbunătățirea situației actuale din țară.

La eveniment participă analistul politic Igor Boțan și membru CEC Sergiu Gurduza, iar în cadrul discuțiilor se va vorbi despre specificul alegerilor parlamentare 2019.

Citește mai departe

Social

Conducerea IGSU s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat

Publicat

pe

De către

Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, generalul – maior Mihai Harabagiu s-a întâlnit cu secretarul de stat al României Raed Arafat. Tema discuțiilor celor doi oficiali a fost platforma națională română de pregătire pentru situații de urgență fiipregătit.ro, dar și posibilitatea lansării în Republica Moldova a unei pagini web similare celei române SMURD.

Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că Republica Moldova are toată susținerea în implementarea platformei dar și asistența în gestionarea acesteia. În România programul prevede ghiduri de supraviețuire în caz de situații de risc cum sunt inundații, incendii, alunecări de tren, cutremure, caniculă, dar și alte riscuri.

Mai mult, prin intermediul platformei, populația poate vede campaniile realizate de instituțiile de gestionare a crizelor în prevenirea și reacționare în caz de situații excepționale.

Tot în cadrul discuțiilor s-a abordat tema creării în țara noastră a unei pagini web destinată intervențiilor SMURD de tip național, dar și transfrontalier.

Pe pagina oficială, cetățenii Republicii Moldova ar putea vizualiza misiunile SMURD realizate, activitățile transfrontaliere, dar și perspectivele dezvoltării proiectului. Lansarea ambelor platforme în țara noastră ar putea fi posibilă odată cu dezvoltarea proiectelor și necesitatea comunicării cu societatea în vederea prevenirii riscurilor.

Citește mai departe

Social

Premierul Filip convoacă ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică în legătură că majorarea cazurilor de rujeolă

Publicat

pe

De către

Premierul Pavel Filip convoacă luni, 20 august, ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică în legătură cu agravarea situației epidemiologice  urmare a creșterii numărului de copii infectați  cu rujeolă.

În prezent, sunt înregistrate 88 de cazuri confirmate și suspecte de rujeolă, dintre acestea 27 – confirmate și 61-suspecte. Din numărul total de cazuri numai 3 copii au fost vaccinați cu o singură doză de vaccin.

Pavel Filip a cerut anterior Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă și a preveni extinderea bolii.

Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că din numărul total de cazuri numai 3 persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, restul persoanelor sunt nevaccinate

Rujeola se manifestă printr-o răspândire foarte rapidă în comunitățile nevaccinate, un copil bolnav poate să infecteze 18 copii.

Maladia prezintă o stare febrilă cu erupții însoțită de tuse, rinită și/sau conjuctivită, urmările acestei maladii sunt foarte grave, care pot duce la sechele pe viață sau chiar deces. Singura metodă de protejare împotriva rujeolei este vaccinarea care este sigură și eficientă.

Nu există tratament specific împotriva rujeolei, odată ce persoana este infectată, tratamentul este doar simptomatic.

Citește mai departe