Parlamentul va organiza un atelier de confecționare a mărțișoarelor

Deputații, însoțiți de copii și nepoți, alături de copiii din raioane vor participa miercuri, 21 februarie, la atelierul de creație pentru confecționarea mărțișoarelor cu genericul ”Mărțișoare pentru fiecare”.

Evenimentul va fi susținut de meșterul popular Natalia Cangea, sub îndrumarea specialiștilor Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei. Organizarea atelierului se înscrie în decizia de a declara Mărțișorul ca parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității de către UNESCO.

La atelier vor participa președintele Parlamentului Andrian Candu, ambasadorul  României în țara noastră, Daniel Ioniță, ambasadorul Bulgariei în Republica Moldova, Petar Valov, reprezentanți ai Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București și copii de la centre de creație din diferite raioane ale țării.

În aceeași zi, Parlamentul va găzdui și expoziția de mărțișoare tradiționale din România, Bulgaria, din colecția Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei, precum și lucrări confecționate în diferite zone ale țării. Acestea vor fi expuse și vor putea fi admirate până la 5 martie curent în sediul Parlamentului Republicii Moldova.

Mărțișoarele confecționate în cadrul atelierului vor fi dăruite, la 1 martie, în cadrul unei acțiuni caritabile.

Evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și Centrul de meșteșug artistic ”Casa Cangea”. Acesta va avea loc în holul et. 2 a Legislativului, cu începe de la ora 13.00.

În decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedonia.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.