Parlamentul European solicită un angajament politic sporit pentru asigurarea siguranţei rutiere

Moldova.ORG — Într-un raport elaborat ca răspuns la evaluarea de către Comisie a Programului European pentru Siguranţa în Traficul Rutier, Parlamentul European solicită un angajament politic sporit al Statelor Membre şi al instituţiilor europene pentru asigurarea siguranţei rutiere.

Obiectivul constă în reducerea numărului de accidente rutiere şi îmbunătăţirea condiţiilor de trafic, având în vedere că în continuare sunt înregistrate anual circa 40.000 accidente mortale.

Raportul Parlamentului European, întocmit de Ewa HEDKVIST PETERSEN (PSE, SE), subliniază dezamăgirea faţă de lipsa progreselor în atingerea obiectivului de injumătăţire a numărului de accidente mortale în Uniunea Europeană până în 2010. Deputaţii europeni cer Statelor Membre să consolideze legislaţia curentă care, în opinia lor, ar putea îmbunătăţi siguranţa în traficul rutier dacă ar fi cunoscută foarte bine de participanţi.

Parlamentul recomandă următoarele: Interzicerea consumului de alcool de către şoferii începători, a şoferilor de autobuze şi autocare şi a şoferilor profesionişti care transportă produse comerciale şi mărfuri periculoase; Comisia ar trebui să coordoneze studii pentru armonizarea semnelor şi a regulilor de circulaţie în Uniunea Europeană, pentru a se evita situaţiile de risc datorate neconcordanţei între acestea (de exemplu neconcordanţa între regulile pentru prioritate în sensurile giratorii).

Printre recomandările Parlamentului European se menţionează: Comisia ar trebui să ia în considerare stabilirea unor standarde minime de certificare pentru instructorii auto; Având în vedere numărul mare de accidente mortale în zonele în care au loc lucrări pe şosele, pentru astfel de zone în lucru ar trebui stabilite reguli de circulaţie comune.

„Statele Membre ar trebui să-şi intensifice eforturile pentru a asigura folosirea pe scară mai largă a centurilor de siguranţă în toate vehiculele, în special în autocare; Statele Membre ar trebui să declare obligatorii sistemele "hands-free" de utilizare a telefoanelor mobile pentru autovehicule, autocare şi transporturile comerciale; Comisia ar trebui să lanseze o campanie de conştientizare la nivel european, în care să se facă cunoscute beneficiile pauzelor după fiecare două ore de şofat, pentru a combate astfel oboseala la volan” se menţionează în Raportul Parlamentului European.

Potrivit aceluiaşi raport „Ar trebui acordată o atenţie sporită promovării noilor tehnologii de bord care activează semnale de alertă în cazul neutilizării centurii de siguranţă şi a utilizării sistemului automat de apel în caz de urgenţă eCall, care permite, în caz de accident, alertarea printr-un sistem telefonic special a serviciilor medicale de urgenţă şi sosirea într-un timp mai scurt a acestor echipe la locul incidentului; Comisia şi Statele Membre ar trebui să facă cunoscută, de asemenea, posibilitatea apelării numărului de urgenţă 112”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.