Parlamentul a ratificat Carta GUUAM de la Ialta

Parlamentul a ratificat astazi, cu unanimitate de voturi, Carta de la Ialta a GUUAM (Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova), semnata la 7 iunie 2001 de sefii statelor-membre ale acestei organizatii regionale. Presedintia, care este autorul proiectului de lege privind ratificarea Cartei GUUAM de la Ialta, nu a explicat de ce propune spre ratificare acest document dupa aproape 4 ani de la semnarea sa. La 22 aprilie curent, la Chisinau se va desfasura reuniunea sefilor de state-membre ale GUUAM.

Carta GUUAM de la Ialta este documentul juridic principal in baza caruia a fost constituita aceasta organizatie. Semnarea Cartei a finalizat procesul de instituire a organizatiei regionale respective. Prin semnarea acestui document, statele fondatoare au definit colaborarea regionala ca un proces al globalizarii, in corespundere cu normele si principiile generale acceptate ale dreptului international, care poate aduce un aport real la consolidarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale, sa contribuie la solutionarea pasnica a conflictelor, sa asigure progresul economic si social al popoarelor.

Carta formuleaza principalele obiective, principii si directii de colaborare in cadrul organizatiei. Astfel, potrivit Cartei, scopurile colaborarii statelor-membre sunt: cooperarea in domeniul social-economic; consolidarea si extinderea relatiilor economico-comerciale; dezvoltarea si utilizarea eficienta a magistralelor de transport si comunicatii; intarirea securitatii regionale etc.

Initiativa crearii GUUAM a aparut la mijlocul anilor 1990 in baza unor coincidente de pozitii in cadrul negocierilor cu privire la adoptarea Tratatului privind Fortele Armate Conventionale in Europa (FACE). Ulterior, in cadrul GUUAM au fost semnate, la nivel de sefi de state, trei declaratii politice – in 1997, 1999 si 2000.

Cooperarea in cadrul GUUAM este sprijinita politic si financiar de catre SUA si Uniunea Europeana, cu ajutorul carora este posibila realizarea unor proiecte concrete in domeniile de activitate ale acestei organizatii.

Parlamentul a ratificat, astazi, cu unanimitate de voturi, Acordul cu privire la crearea zonei de comert liber intre statele-membre ale GUUAM (Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaidjan si Moldova), semnat la Ialta, la 20 iulie 2002. Scopul acestui document este crearea unei zone de comert liber, care va cuprinde majoritatea schimburilor comerciale intre statele-membre ale GUUAM. Potrivit presedintelui Comisei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, Sergiu Stati, acordul are drept obiective promovarea comertului exterior prin dezvoltarea armonioasa a relatiilor economice, asigurarea conditiilor pentru desfasurarea unei concurente loiale, care va contribui la inlaturarea barierelor in comertul dintre parti. Sergiu Stati a remarcat ca acest document nu anuleaza actiunea acordurilor bilaterale de liber schimb, semnate cu aceste state. Parlamentul ucrainean deocamdata nu a ratificat acordul de liber schimb cu R. Moldova, in schimb a ratificat acordul de liber schimb in cadrul GUUAM. R. Moldova este ultima tara care ratifica acest document. Acordul va intra in vigoare de la data depunerii la depozitar (Ministerul de Externe al Georgiei) a celei de-a doua notificari despre indeplinirea tuturor procedurilor interne necesare. Tot astazi, Parlamentul a ratificat Statutul Provizoriu al Oficiului Informational GUUAM la Kiev, semnat la Ialta, la 20 iulie 2002. Scopul acestui statut este crearea unui sistem de sustinere informationala a statelor-membre ale GUUAM pentru dezvoltarea cooperarii in domeniile economic, politic, cultural-umanitar. Cota de participare a R. Moldova la aceasta structura se cifreaza la aproape 10 mii dolari anual, plus 8 mii dolari o data la trei ani. La 22 aprilie curent, la Chisinau se va desfasura summit-ul GUUAM, la care se intentioneaza „eficientizarea” acestei organizatii regionale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.