Parlamentul a aprobat structura noului guvern, care va fi format din 15 ministere

Parlamentul a aprobat, joi, structura noului Guvern, propusa de presedintele Vladimir Voronin.

Legea a fost votata de 66 deputati din grupurile parlamentare ale comunistilor si PPCD, iar 16 membrii ai grupului parlamentar Alianta "Moldova Noastra" (MN) s-au pronuntat impotriva. Restul deputatilor nu au participat la vot.

Potrivit documentului, Guvernul va fi compus din 15 ministere (fata de 14 pana in prezent): al Economiei si Comertului, al Finantelor, al Industriei si Infrastructurii, al Agriculturii si Industriei Alimentare, al Transporturilor si Gospodaririi Drumurilor, al Ecologiei si Resurselor Naturale, al Educatiei, Tineretului si Sportului, al Sanatatii si Protectiei Sociale, al Culturii si Turismului, al Justitiei, al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, al Afacerilor Interne, al Apararii, al Dezvoltarii Informationale, al Reintegrarii.

Deputatii au acceptat si propunerea Presedintiei privind comasarea cu diferite ministere a celor 11 departamente existente sau transformarea acestora in birouri, centre, agentii si servicii, precum si crearea serviciilor standarde si metrologie, vamal si de graniceri.

Totodata, Parlamentul a respins setul de propuneri facut de AMN, care prevedea, intre altele, reducerea numarului de ministre, crearea, ca structura separata, a Ministerului Integrarii Europene, racordarea activitatii Executivului la prevederile Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei, comasarea Agentiei inregistrarii de stat si a Camerei de licentiere. De asemenea, a fost respinsa propunerea grupului parlamentar al PD privind crearea unei agentii de stat pentru tineret si sport.

Unul dintre liderii AMN, Dumitru Braghis, a declarat, in cadrul sedintei Legislativului ca grupul parlamentar pe care il reprezinta se va pronunta impotriva proiectului, deoarece acesta nu a fost insotit de prezentarea de catre primul-ministru desemnat a programului de guvernare, iar varianta propusa va transforma Guvernul intr-o marioneta a presedintelui Voronin si va duce la epurarea cadrelor neloiale puterii.

Presedintele grupului parlamentar al PPCD, Vlad Cubreacov, a declarat ca deputatii crestin-democrati au optat pentru proiectul propus de presedintele Voronin, deoarece majoritatea comunista a acceptat sa excluda din denumirea Ministerului Reintegrarii sintagma "si Relatiilor Interetnice". In opinia crestin-democratilor, mentinerea denumirii propuse in proiect ar fi creat o confuzie in ceea ce priveste motivele reale ale declansarii, in 1992, a conflictului de pe Nistru.

In sedinta Parlamentului din 19 aprilie curent, Tarlev urmeaza sa propuna deputatilor spre aprobare lista nominala a ministrilor si programul de guvernare. // FLUX

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.