Parlamentul a aprobat in lectura finala legea cu privire la Cartea Rosie a Republicii Moldova

Deputatii au adoptat in sedinta de astazi a Parlamentului proiectul legii cu privire la Cartea Rosie a Republicii Moldova, informeaza MOLDPRES.

Legea constituie o reglementare a relatiilor sociale in domeniul protectiei, folosintei si restabilirii speciilor de plante si animale rare sau pe cale de disparitie, incluse in Cartea Rosie a tarii noastre, in vederea prevenirii disparitiei unor astfel de specii din natura si a asigurarii conservarii fondului genetic al acestora.

Potrivit ministrului ecologiei, Constantin Mihailescu, care a prezentat o informatie in cadrul votarii in prima lectura a proiectului, aceasta necesitate a aparut din cauza ca nu exista o reglementare juridica privind includerea sau excluderea speciilor din Cartea Rosie a Republicii Moldova, constituirea Comisiei Nationale pentru elaborarea Cartii Rosii, finantarea lucrarilor pentru editarea manuscrisului si alte activitati in domeniu.

Astfel, Comisia Nationala a Cartii Rosii are statut de organ consultativ, care activeaza pe baze obstesti. Comisia va fi constituita din 15 membri, reprezentanti ai Academiei de Stiinte a Moldovei si ai altor institutii stiintifice, ai autoritatii centrale abilitate cu gestiunea resurselor naturale si protectia mediului inconjurator, autoritatii centrale pentru silvicultura, precum si ai altor institutii care activeaza in acest domeniu.

Principalele obiective ale legii sint dreptul de propietate asupra obiectelor Cartii Rosii a Moldovei, administrarea, reglementarea si controlul de stat si competentele structurilor abilitate in domeniul protectiei, folosintei si restabilirii obiectelor Cartii Rosii etc.

Potrivit legii, detinatorii de obiecte ale Cartii Rosii, proprietate privata, au dreptul sa le intretina in continuare sau, in lipsa conditiilor de asigurare a cerintelor de protectie si conservare, sa le transmita pentru intretinere institutiilor stiintifice sau organizatiilor specializate. Totodata, acestia vor trebui sa respecte cerintele de protectie si conservare a acestor obiecte, stabilite in tratatele internationale la care Moldova este parte.

Detinatorii de obiecte ale Cartii Rosii – proprietate privata sint obligati sa inregistreze speciile de animale si plante la autoritatea centrala abilitata cu gestiunea resurselor naturale si cu protectia mediului inconjurator, noteaza MOLDPRES. // Moldpres

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.