Connect with us

Economie

Parcul de Producţie “Valkaneş” va fi extinsă prin crearea a două subzone în Comrat și în Ceadâr-Lunga

Activitatea Zonei Antreprenoriatului Liber – Parcul de Producţie „Valkaneş” va fi extinsă prin crearea a două subzone noi în municipiul Comrat și orașul Ceadâr-Lunga. Parlamentul a votat, în ședința plenară de astăzi, modificări în acest sens, în lectură finală.

La iniţiativa autorităţilor locale din UTA Găgăuzia, în componenţa zonei libere urmează a fi incluse două terenuri care, în prezent, nu sunt utilizate, dar sunt atractive pentru investitori. Este vorba despre 50,3 ha de teren din municipiul Comrat și de circa 41,96 ha în orașul Ceadâr-Lunga.

Ambele loturi de teren sunt situate în zonă industrială și sunt conectate la infrastructura industrială principală. În cazul includerii teritoriilor în componenţa zonei libere, există deja câţiva potenţiali investitori care și-au manifestat dorința de a dezvolta proiecte.

Zona Antreprenoriatului Liber – Parcul de Producţie “Valkaneş” a fost înființată în anul 1998, pe teritoriul subordonat Primăriei oraşului Vulcăneşti, pe un termen de 37 de ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Sărăcia rurală, înghite agricultura Republicii Moldova

Dezvoltarea rurală merge mână în mână cu agricultura, dar locurile de muncă prost plătite, infrastructura slab dezvoltată, lipsa serviciilor publice elementare și a tehnologiilor alungă peste hotare forța de muncă activă din sate.

„Dezvoltarea rurală este un subiect complex și care are tangență cu alte sectoare unde există concurență. Este vorba de sectorul producerii din agricultură, servicii, comerțul intern și internațional. Și aici apar primele semnale simptomatice ale factorilor de producție, care au nevoie de o analiză riguroasă și soluții – conectate la realitate. Agricultorii din Republica Moldova produc în altfel de condiții față de cei din UE. Și aici apare problema legată de specializare, tradiții, suport din partea statelor UE și experiență, lucru pe care producătorii moldoveni nu-l au. Este importantă și ancorarea pe piețele de desfacere care sunt în mare parte ocupate și care trebuie cucerite”, a explicat în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, directorul de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

În satele Republicii Moldova nivelul de trai este redus, plus că infrastructura rutieră şi de servicii este slab sau deloc dezvoltată. Una peste alta, sărăcia rurală este favorizată de accesibilitatea redusă spre centrele urbane, de calitatea proastă a infrastructurii de acces şi de ocuparea preponderent agricolă a populaţiei, activitate încă prost plătită. „Deja sunt goluri foarte mari pe piața forței de muncă din localitățile rurale. Se ajunge la situații banale când lipsesc tractoriștii”, a precizat directorul de programe.

Viorele Chivriga a identificat câteva soluții care pot dezvolta localitățile și rurale și pune în mișcare afacerile din agricultură. Este vorba de inovații și tehnologii. „Ele un rol important în modernizarea localităților, dar capacitatea de atragere a tehnologiilor este foarte mică și se datorează  sectorului academic slab. Raportul de competitivitate globală arată că e nevoie de a acționa prompt și rapid, dacă vrem să schimbăm situația din țară”.

Directorul de programe a menționat că în Republica Moldova se atestă o slabă dezvoltare a serviciilor de consultanță. „În țară sunt o mulțime de beneficiari de terenuri agricole care gestionează 1,6 milioane ha de teren arabil și peste 2 milioane ha de terenuri agricole. Or, informația nu poate ajunge la fiecare persoană. Pentru impulsionarea serviciilor de consultanță e nevoie de implementarea tehnologiilor IT prin intermediul cărora agricultorii să fie informați cu privire la legislație, tendințele de pe piață, servicii juridice”.

Citește mai departe

Economie

În decurs de o lună, pe cursa Chișinău – Odessa va fi lansat un tren modernizat

În decurs de o lună, pe cursa Chișinău – Odessa va fi lansat un tren modernizat, astfel încât pasagerii să se poată bucura de condiții de confort sporit atunci când aleg să călătorească cu trenul în orașul considerat a fi o renumită destinație turistică ucraineană.

La o atare înţelegere s-a convenit de managerul CFM Iurii Topala cu administrația feroviară din Ucraina, în cadrul unei întrevederi ce a avut loc la Riga. Delegația Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, condusă de directorul întreprinderii, Iurii Topala, a participat în cadrul celei de-a 67-a reuniuni a Consiliului pentru Transport Feroviar, care s-a desfășurat în perioada 19-20 octombrie, în capitala Letoniei.

Tot acolo, în urma negocierilor purtate de directorul CFM și conducerea CTF (OSJD) a fost luată decizia benefică pentru călători de a păstra calitatea de „tren accelerat” pentru garnitura care circulă pe cursa Chișinău – Sankt-Petersburg.

De notat că anterior administrația regiunii Odessa a declarat că noul tren modernizat Chişinău-Odessa va avea o capacitate de 260 de pasageri, va fi dotat cu aer condiționat, supraveghere video și Wi-Fi.

Drumul de la Odessa la Chișinău va dura 4 ore și 15 minute, iar în viitor, timpul va fi redus la 3 ore de 30 minute din contul simplificării procedurilor vamale.

Citește mai departe

Economie

Mandatele administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank” au fost reînnoite

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis, în ședința din 19 octombrie, reînnoirea pentru o perioadă de trei luni a mandatelor administratorilor temporari ai BC „Moldindconbank” S.A.

Administratorii temporari își exercită mandatul în cadrul intervenției timpurii la BC „Moldindconbank” S.A. care a fost instituită la 20 octombrie 2016, după ce BNM a constatat activitatea concertată a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea Băncii Naționale.

BNM precizează că BC „Moldindconbank” S.A. activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Citește mai departe

Ultimile Știri

Politică35 de minute în urmă

Cea de-a V-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere RM–UE se va desfășura la Strasbourg

Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa  la cea de-a V-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova –Uniunea Europeană,...

Politică49 de minute în urmă

Andrian Candu l-a prezentat pe noul ministru al Apărării Eugen Sturza corpului de comandă al instituţiei

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Andrian Candu, l-a prezentat astăzi, pe noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, corpului de comandă al instituţiei. În cadrul ceremoniei desfăşurate...

Politică1 oră în urmă

Dodon după învestirea lui Sturza: Guvernarea va cădea în groapa pe care o sapă altora

Președintele Igor Dodon a venit astăzi cu o reacţie după învestirea noului ministru al Apărării, în care menţionează că actul...

Social2 ore în urmă

Un cuplu, reţinut de Poliţie: racola persoane, le transporta în locurile aglomerate şi le obliga să cerşească

Un bărbat de 58 de ani și soția acestuia de 35 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au fost reţinuţi...

Social3 ore în urmă

Agenția Medicamentului îndeamnă pacienții și medicii să raporteze despre reacții adverse la medicamente

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) îndeamnă pacienții și medicii să raporteze despre reacții adverse la medicamente. Totodată, medicii sunt...

Justiție3 ore în urmă

Avocat din capitală, trimis în judecată. Ar fi pretins şi primit de la doi clienţi de-ai săi 4500 euro

Procuratura Anticorupţie a anunţat astăzi despre finalizarea urmării penale şi trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a unui...

Politică3 ore în urmă

Eugen Sturza, învestit în funcţia de ministru al Apărării

Eugen Sturza a fost învestit astăzi în funcţia de ministru al Apărării. Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat, în calitate...

Advertisement

Opinii