PanamaPapers II: Numele generalului Ion Costaș apare în documentele casei de avocatură Mossack Fonseca// RISE

Generalul Ion Costaș, deputat în primul Parlament și fost ministru de Interne, apare în documentele secrete ale casei de avocatură Mossack Fonseca ca beneficiar real al companiei Smankro Incorporation, înregistrată în jurisdicția offshore din Panama, scrie RISE Moldova.

O armată de consultanți offshore de la compania cipriotă Consulco a acționat pe frontul avocaților panamezi de la Mossack Fonseca, din numele generalului Ion Costaș. Operațiunea confidențială s-a derulat în luna aprilie 2016, la doar câteva zile de la publicarea anchetei globale cunoscută ca #PanamaPapers.

Mai exact, pe 15 aprilie 2016, Mirzella Tuñón, angajată la biroul Mossack Fonseca din Panama, i-a informat pe partenerii din Cipru de la Consulco, printr-un e-mail, că informația despre acționarii companiilor nu va mai fi confidențială, ci va fi publică. Iar în conformitate cu legile panameze le-a cerut informații despre beneficiarul real al companiei Smankro Incorporation, facturi care să-i confirme adresa fizică și informații despre activitățile firmei, dar și țările în care aceasta este activă.

În aceiași zi, o consultantă offshore de la Consalco le-a dezvăluit panamezilor cine este ultimul beneficiar al companiei Smankro Incorporation, ascuns în spatele unor oameni de paie și proprietari fictivi.

Numele lui este Ion Costaș. Atașat vă rugăm să găsiți copia pașaportului și factura la utilități, mai scriu ciprioții. În mesaj sunt descrise și principalele activități ale companiei: IT, tranzacționare, comercializarea vinului, iar țările de acțiune fiind România, Cipru și Kazahstan.

Smankro Incorporation este o companie din Panama înregistrată în 2014 de către Mossack Fonseca. De la nașterea ei, în documente, au figurat doar părinți adoptivi anonimi: agenți proxy și companii înregistrate în alte paradisuri fiscale. Abia când cei de la Consalco au fost obligați să tragă cortina, ca urmare a scandalului global #PanamaPapers, am putut afla cine este adevăratul părinte al firmei din Panama — Ion Costaș.

În Republica Moldova, Costaș administrează compania East Star Consulting, iar în România — Crystal System. Ambele societăți specializate în consultanță și inginerie IT fac parte din holdingul Crystal System Group Limited din Cipru, activ și pe piața din Grecia și Albania.

Contactat de RISE Moldova, generalul Ion Costaș a recunoscut conexiunea cu firma din Panama, însă a spus că nu el este beneficiarul real al companiei — așa cum arată documentele Mossack Fonseca.

Reporter: Am găsit numele dvs. în Panama, legat de compania Smankro Incorporation. Ați creat-o dvs.? În ce scopuri o utilizați?

Ion Costaș: Ea este închisă, de fapt. Nu știu de ce mai apare la dvs.. Eu nu am nimic în comun cu structura respectivă.

Reporter: A fost creată în 2014, în Panama.

Ion Costaș: Da, da…

Reporter: Agenții de la Mossack Fonseca au folosit documentele dvs.: copia pașaportului, facturi. Ei spun că dvs. sunteți beneficiarul acestei companii (Smankro Incorporation — n.r.). Cu ce scop ați creat-o?

Ion Costaș: […] Era acolo altcineva. Mă rog… șmecheriile care le fac acuma.

La începutul anilor 90’, Costaș a devenit deputat în primul Parlament și apoi ministru al Afacerilor Interne, funcție deținută timp de doi ani (1990-1992). În 2010 a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a MAI — „Crucea de merit”, iar în 2012 a publicat cartea Transnistria 1989-1992. Cronica unui război „nedeclarat”.

De la stat, Costaș s-a retras în afaceri.

Textul integral al investigației poate fi citit AICI.

Foto: infoprut.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.