Pacienții pot să se programeze singuri la doctor, datorită Sistemului Informațional Integrat în Sănătate (SIIS)

SIIS oferă trei posibilități de înscriere a pacientului la medic – prin registratură, doctor și personal. Dacă programarea este făcută de către personalul de la registratură, acesta trebuie doar să introducă numele și prenumele pacientului, iar sistemul va căuta să-l identifice după IDNP. Odată găsit, pacientul este transferat în calendarul de programări al doctorului solicitat, în funcție de orele disponibile ale acestuia. Iată de ce accesul la calendarul cu programări al fiecărui doctor poate fi văzut și de către personalul de la registratură. Pentru a putea fi înscris la medic, pacientul trebuie să aibă dosar electronic de sănătate.

Odată programat la doctor, pacientul va ști sigur la ce oră trebuie să vină la consultație. Dacă apar schimbări sau programarea este amânată, pacientul este informat despre acest lucru prin intermediul dosarului electronic de sănătate (E-Sănătate-pacienți). El va primi o notificare precum că ora sau data programării a fost schimbată.

Astfel, în calendarul medicilor vor fi incluse toate programările pentru consultații, în cel al laboranților –  programările pentru analizele de laborator. Personalul de la registratură va putea face înscrierea pacienților doar la medic.

Programările pentru analizele de laborator sau vaccinuri vor putea fi făcute doar de către medicii specialiști sau medicii de familie. Asta pentru că, de exemplu, vaccinurile se fac doar în perioada recomandată de medicul de familie, iar analizele medicale – doar la indicația doctorului specialist sau de familie. Așadar, din moment ce medicul adaugă o programare în calendarul de programări al laboranților sau al asistentului medical responsabil de vaccinuri, aceștia o pot accepta sau refuza. În cazul unui refuz, laboranții sau asistentul de la vaccinuri trebuie neapărat să lase un comentariu privind motivul refuzului și să indice o altă oră sau zi a programării.

Și pacienții își pot face înscriere online la medic prin intermediul dosarului electronic de sănătate (E-Sănătate-pacienți), la telefon sau de la un calculator conectat la internet. Pentru aceasta, el trebuie să caute numele doctorului la care vrea să se înscrie, să trimită o cerere cu ora și data la care ar vrea să se prezinte la consult.

Cererea este văzută de personalul de la registratură și, în funcție de ziua, ora solicitată, disponibilitatea doctorului, pacientul este adăugat în calendarul pentru programări. Dacă medicul este ocupat, registratura programează pacientul la următoarea oră sau dată liberă. Și în acest caz bolnavul este informat.

Dacă pacientul întârzie la doctor măcar pentru cinci minute, programarea acestuia este anulată și el trebuie să se înscrie din nou.

Sorina David

foto: http://zpradiology.blogspot.com/

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.