Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media cer autoritatilor sa puna capat practicii de hartuire si de intimidare a mass-media

Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media constata cu ingrijorare ca organele de drept din Republica Moldova nu numai ca ignora demersurile in legatura cu cazurile tot mai numeroase de incalcare a libertatii presei si libertatii de exprimare, de ingradire a accesului la informatie, ci si initiaza actiuni ce cad sub incidenta legilor ce apara aceste drepturi.

Astfel, mai multi participanti la emisiunea interactiva „Forum”, difuzata de postul de radio „Vocea Basarabiei”, au fost vizitati recent de colaboratori ai Directiei Generale de Urmarire Penala din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care le-au cerut sa faca depozitii in legatura cu opiniile expuse in cadrul emisiunii respective. Citarea radioascultatorilor s-a facut, conform politiei, in cadrul dosarului penal intentat postului „Vocea Basarabiei” de catre Procuratura Generala (20 decembrie 2007), sub acuzatia ca acesta ar fi difuzat „ mesaje pasibile a fi calificate drept chemari publice la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale ori la violarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova”. Invitarea radioascultatorilor la politie trezeste nedumerire, in conditiile in care redactia dispune de inregistrarile emisiunilor respective si ar putea sa le puna la dispozitia anchetatorilor. Este ciudat si faptul ca, in pofida stipularilor legale, Procuratura Generala nu a informat redactia postului „Vocea Basarabiei” despre faptul ca ar fi inceput urmarea penala, nu i-a prezentat vreo motivatie scrisa si nu i-a cerut sa faca depozitii in acest sens.

Trezesc dubii si actiunile ofiterilor Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei, care au descins la redactie sub pretextul ca la „Vocea Basarabiei” s-ar fi comis… fraude financiare si este necesara verificarea modului de cheltuire a granturilor obtinute din Romania. Insa la solicitarea redactiei de a prezenta un document legal ce ar fi justificat efectuarea controlului, reprezentantii Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei au prezentat ulterior autorizatia eliberata de Procuratura Generala privind initierea urmaririi penale in legatura cu difuzarea de catre „Vocea Basarabiei” a unor „ mesaje pasibile a fi calificate drept chemari publice la rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale ori la violarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova” (!). De notat ca ofiterii Centrului de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei au esuat sa descopere vreo frauda financiara la „Vocea Basarabiei”. Implicarea acestora in operatiuni ce nu au legatura cu coruptia, ci cu libertatea de exprimare, este cu atat mai ingrijoratoare, cu cat Centrul de Combatere a Crimelor Economice si Coruptiei are reputatia de instrument al puterii impotriva opozitiei.

Si intrebarile care le sunt puse participantilor la emisiunea „Forum” – De cand, cat de des si de ce asculta postul „Vocea Basarabiei”? De ce vorbesc la acest post? – denota mai degraba intentii de intimidare, atat a radioascultatorilor, cat si redactiei „Vocii Basarabiei”, decat intentia de a stabili adevarul. Daca se dorea stabilirea adevarului, lucrul acesta se putea face demult, ascultandu-se inregistrarile. Constatam cu aceasta ocazie si atitudinea ostila a organelor de forta fata de institutiile mass-media care ofera acces opozitiei si difuzeaza opinii critice la adresa guvernarii.

Un alt caz de discriminare a mass-media pe criterii nedemocratice s-a inregistrat zilele trecute, in timpul „Maslenitei”- sarbatoare populara organizata de minoritatile slave. Gardienii presedintelui Parlamentului au impiedicat echipa PRO TV sa-l filmeze pe dl Marian Lupu intr-un cadru neoficial, in timp ce altor posturi TV, considerate a fi loiale puterii, nu li s-a aplicat aceasta interdictie.

De mentionat ca deteriorarea situatiei mass-media in Republica Moldova a devenit si mai evidenta dupa ce presedintele Voronin a ordonat colaboratorilor Serviciului de Informatii si Securitate sa efectueze controlul surselor de finantare a partidelor si a presei independente, in contextul declansarii neoficiale a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009.

Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media cer autoritatilor sa puna capat practicii de hartuire si de intimidare a mass-media, de ingradire a accesului jurnalistilor la evenimente de interes public dupa criterii ideologice si politice.

Facem apel catre societatea civila din RM sa se solidarizeze cu jurnalistii si sa sprijine presa independenta in fata atacurilor tot mai concentrate din partea guvernarii comuniste.  // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.