Organizația Mondială a Sănătății (OMS) poate ajunge în centrul unui nou scandal internațional

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) poate ajunge în centrul unui nou scandal internațional. OMS este diviziunea responsabilă de sănătate a Organizației Națiunilor Unite, care în ultima perioadă a fost implicată în mai multe scandaluri internaționale. În această toamnă OMS va organiza în capitala New Dehli, India, o conferință privind controlul tutunului, la care va stabili noi taxe la tutun și reglementări care vor avea impact asupra aproape fiecărei țări din lume, scrie http://www.huffingtonpost.co.uk. Potrivit publicației, care face referire la „documente interne”, ONU va interzice reprezentanților a zeci de țări să participe la acest eveniment, inclusiv mass-media poate fi scoasă din sală, la fel cum s-a întâmplat de mai multe ori.  Din articolul publicație britanice, dar și a mărturiilor lui Drew Johnson, jurnalist la The Daily Caller în Washington, reiese că ONU și OMS au devenit una din cele mai mari amenințări pentru libertatea presei și se comportă cu mass-media precum țările unde suprimarea libertării de exprimare este la ordinea zilei. Ironia sorții este că ONU organizează în fiecare an Ziua Mondială a Libertății Presei,  evenimentul care vine să celebreze rolul critic al presei într-o societate liberă. Standarde duble ?

„Diviziunea de sănătate a ONU, Organizația Mondială a Sănătății, organizează o conferință privind controlul tutunului la fiecare doi ani, prin intermediul unei sub-agenții numită Framework Convention on Tobacco Control (FCTC). Întâlnire care funcționează ca un parlament care ia decizii asupra eforturilor de reducere a consumului de tutun, va avea loc în India, în perioada 7-12 noiembrie, iar la ea sunt așteptați reprezentanți a peste 180 de națiuni. Într-un document obținut de la FCTC, organizatorii solicită sprijin în „asigurarea excluderii reprezentanților și oficialilor … din cadrul industriilor deținute integral sau parțial de stat, inclusiv cele monopolurile tutungiere de stat”. Mai exact, FCTC speră să interzică accesul anumitor „oficiali numiți sau aleși din ramura executivă, legislativă sau judiciară” la această întrunire. Politica strictă privind participarea la conferința privind sănătatea publică a înfuriat producătorii indieni de tutun care simt că cei săraci vor avea de suferit până la urmă.

Huffington Post mai subliniază că spre deosebire de cei menționați mai sus, reprezentanților mass-media li se permite să participe la lucrările conferinței, însă cel mai des când se ajunge la discuțiile pe politici și votare, accesul le este restricționat. Publicația face trimitere la Drew Johnson, jurnalist la The Daily Caller în Washington DC, care mediatizează regulat aceste conferințe, la întâlnirea privind controlul tutunului care a avut loc în 2014 la Moscova, „presei i-a fost interzisă mediatizarea lucrărilor conferinței, aceasta fiind fizic înlăturată de la întrunire fără nici o explicație”.

Johnson susține că el „a fost amenințat cu arest, după care a fost fizic eliminat din sala de ședințe care presupunea a fi publică, astfel încât el să nu mai poată mediatiza lucrările conferinței”. În timp ce interzicerea reprezentanților industriei tutungiere și a presei a devenit un lucru obișnuit pentru FCTC, această agenție a ONU a lansat o nouă practică de interzicere a oficialilor și liderilor guvernamentali de rang înalt care să-și reprezinte țara la această întâlnire.

Articolul lui Drew Johnson la care face referire Huffington Post abundă în detalii despre atitudinea OMS-ului față de mass-media. Jurnalistul consideră că ONU a devenit una din cele mai mari amenințări pentru libertatea presei din lume prin faptul că reduce regulat la tăcere jurnaliști și interzice reprezentanților media să reflecte evenimentele sale.

Cu referire la evenimentul din noiembrie, Johnson afirmă că atunci cel mai probabil va fi următorul atac al ONU asupra libertății presei și transparenței, prin interzicerea accesului presei la lucrările conferinței privind controlul tutunului.

„Întâlnirea care va reuni miniștri ai sănătății și alți oficial guvernamentali îi va costa pe contribuabilii din întreaga lume peste 20 milioane de dolari SUA. Din păcate, publicul probabil nu va afla niciodată cum sunt cheltuiți banii lor sau cum votează liderii țărilor lor în privința problemelor ce țin impactul asupra veniturilor fiscale, politicile de sănătate sau drepturile de proprietate intelectuală în aproape fiecare țară din lume.

Asta pentru că după deschiderea conferinței, cel mai probabil va fi votată o decizie de a da afară publicul și de a interzice accesul presei la eveniment. Așa s-a întâmplat 2 ani în urmă când întâlnirea a avut loc la Moscova. La fel a fost și cu 2 ani înainte de aceasta, în Seul.  Știu asta pentru că am văzut-o cu ochii mei”, se menționează în articol.

La Moscova, cu câteva clipe înainte de ratificarea controversatului impozit pe tutun la nivel mondial, jurnaliștii – inclusiv și eu – au fost amenințați și fizic alungați din sala de conferințe ca să nu putem mediatiza rezultatele votării. A doua zi, OMS a interzis complet accesul jurnaliștilor la conferință. Discuțiile și deciziile au avut loc în secret, după ușile închise, fără nici o supraveghere și fără nici o responsabilitate, afirmă jurnalistul.

În septembrie 2014, Herve Ladsous, șeful operațiunilor de menținere a păcii al ONU, a încercat să împiedice reporterii să filmeze o conferință de presă publică în Sudan, ținând câteva mape astfel ca să acopere obiectivele camerelor și să nu permită filmarea. Atunci când a înțeles că încercările sale imature de a bloca camerele de luat vederi sunt ineficiente, aceasta a anulat briefing-ul. În loc să-și ceară scuze pentru acest abuz tranșant asupra libertății presei, oficialii ONU au agravat situația încercând să constrângă câteva portaluri web să șteargă filmarea incidentului, a mai scris jurnalistul.

În timpul extinderii focarului Ebola în Africa de Vest, ONU a inclus în lista neagră un reporter care a criticat reacția OMS referitor la criză. ONU a blocat accesul jurnalistului la notificările prin e-mail privind eforturile OMS legate de lupta împotriva Ebola și a refuzat să răspundă la întrebările și solicitările ei de interviuri, se mai spune în articol.

„Mai recent, în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, Directorul general al OMS, Margaret Chan, a refuzat să participe la conferințe de presă și a ignorat reporterii, chiar dacă evenimentul OMS este considerat una din cele mai importante întruniri privind sănătate în lume. Pe lângă blocarea, amenințarea și introducerea pe lista neagră a reporterilor care încearcă să mediatizeze evenimentele ONU, această organizație alege regulat să țină întruniri prestigioase și conferințe în țări care au un nivel foarte jos sau nu au în general libertate a presei”, a subliniat Johnson.

Jurnalistul spune că este absurdă situația când aceeași organizație îngrădește și promovează totodată libertatea presei. „Pe parcursul anului trecut, OMS a organizat două întruniri în Turkmenistan – țară pe care organizația „Reporterii fără frontiere” au plasat-o pe locul 3 în lista țărilor cu cel mai prost indice de respectare a libertății presei. Potrivit grupului de supraveghere, în Turkmenistan jurnalismul „poate fi practicat doar în mod clandestin, iar atunci când jurnaliștii independenți sunt identificați aceștia riscă să fie închiși și torturați”. Cel mai absurd aspect al faptului că ONU disconsideră libertatea presei este că în fiecare an, în luna mai, ONU organizează Ziua Mondială a Libertății Presei – un eveniment care vine să celebreze rolul critic al presei într-o societate liberă și să încurajeze presa liberă în țările în care acest drept este atacat. Este uimitor cum toți iau în serios Ziua Mondială a Libertății Presei, pe când ONU acționează nerușinat de nesincer în privința protecției libertății presei”, a scris Johnson.

Ar trebui să nu-i mai permitem ONU să blocheze accesul presei la deciziile luate de oficiali guvernamentali care folosesc banii contribuabililor pentru a lua hotărâri cu impact asupra miliarde de oameni, a îndemnat jurnalistul. „Dacă accesul presei va fi interzis și în noiembrie la întrunirile ONU din Noida, cetățenii și jurnaliștii din India vor trebui să bată alarma și să spună lumii întregi că libertatea presei este atacată. Să sperăm că dacă India va vorbi destul de tare, restul lumii va auzi și împreună vom putea să punem capăt atacurilor josnice ale ONU asupra libertății presei”, a concluzionat jurnalistul de la la The Daily Caller în Washington.

Reamintim că portalul Today.md a scris anterior despre cum OMS este criticată în presa internațională pentru campania sa antifumat. Presa britanică a criticat dur Organizația Mondială a Sănătății pentru campania anti-fumat pe care a inițiat-o în Siria, țară care se confruntă cum un război civil sângeros, cu cea mai puternică organizație teroristă și unde milioane de oameni trăiesc sub limita sărăciei sau sunt refugiați. The Independent a publicat un articol cu titlul „ONU nu a reușit să protejeze sirieni de război și de foame. Acum le-a spus să renunțe la fumat”. Criticile la adresa campaniei anti-fumat a OMS au continuat și în The Sun. Presa britanică arată cum OMS este departe de adevăratele probleme de sănătate ale populației. The Sun menționa că în Siria au fost omorâți 280 de mii de oameni, în timp ce OMS face campanie despre daunele fumatului. ”Doar pentru că aveți o stare de urgență, nu înseamnă că totul trebuie să se oprească” a răspuns un reprezentant al OMS la criticile aduse față de programul antifumat în Siria.

Și în Republica Moldova se creează impresia că această organizație e departe de adevăratele probleme și nevoi cu care se confruntă oamenii. De fapt, așa și este. De obicei, în asemenea organizații se fac politici și planuri la nivel global, iar fiecare țară în parte nu are decât să se adapteze. Adică, spre exemplu, dacă se declară lupta cu malaria, planul trebuie implementat și în țările în care nici măcar nu s-a auzit de această boală. În schimb ONG-urile de la noi s-au adaptat de minune la această stare de lucruri și toacă milioane de euro și dolari anual, primite inclusiv de la OMS, pentru proiecte și programe ale căror eficiență trezește multe semne de întrebare. De exemplu, un proiect coordonat de OMS a fost „Îmbunătățirea Managementului Mobilității Cadrelor Medicale din Republica Moldova”. Obiectivul general al acțiunii consta în consolidarea capacității Republicii Moldova în domeniul migraţiei/mobilităţii  cadrelor medicale și îmbunătățirea cadrului pentru migraţia legală a cadrelor medicale între Republica Moldova și ţările UE (…). De fapt, putem spune că în condițiile în care și așa nu avem destui lucrători medicali, OMS se ocupă de exportul medicilor din Republica Moldova în UE, pentru că, ne dăm bine seama, cei din UE nu vin în Republica Moldova, a scris anterior today.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.