Organele de drept au depistat nereguli in activitatea unei agentii care se ocupa de angajarea studentilor in baza programului Work and Travel

Organele de drept au depistat mai multe nereguli în activitatea Î.M. „STM Acord” SRL din Chişinău, întreprindere care-şi desfăşoară activitatea de plasare a studenţilor în câmpul muncii în SUA, în baza programului Work and Travel.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, colaboratorii MAI împreună cu reprezentanţii Camerei de Licenţiere au efectuat un control la Î.M. „STM ACORD” SRL cu sediul în Chişinău. Potrivit poliţiei, această întreprindere, în scopul de a majora rata de profit financiar, şi-a extins reţeaua de activitate ilicită prin intermediul a patru filiale amplasate în diverse sectoare din capitală. În urma verificărilor, oamenii legii au stabilit că aceste filiale nu au fost înregistrate la organele abilitate.

Totodată, s-a stabilit că agenţia încasează ilicit câte 1200 de lei de la studenţi – taxe în avans pentru serviciile de intermediere, până la semnarea contractului individual de muncă, sau până la deschiderea vizei de intrare pe teritoriul ţării angajatoare.

În urma verificărilor, Camera de Licenţiere a decis să ia decizia privind retragerea licenţei a „STM ACORD” SRL cu sistarea temporară a activităţii, până la adoptarea unei hotărâri definitive.

Ulterior, informaţiile privind activitatea ilicită a întreprinderii au fost prezentate oficialilor din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova pentru luarea măsurilor de rigoare şi redirecţionarea studenţilor la alte companii care activează în limitele legii.

Solicitat de BASA-press directorul „STM ACORD” SRL, Lilian Florea, a precizat că la moment întreprinderea activează, iar decizia de sistare a activităţii acesteia va fi luată de instanţa de judecată. "Materialele se află în instanţă şi hotărârea de retragere a licenţei poate fi luată numai de aceasta. Până nu va fi pronunţată decizia nu putem să comentăm situaţia", a spus directorul întreprinderii.

Operaţiunile comune ale poliţiei şi Ambasadei vor permite prevenirea şi stoparea activităţilor ilegale ale agenţilor economici care abuzează de programele desfăşurate de către Departamentul de Stat al SUA în scop de profit, astfel prevenind şi tentativele de migraţie ilegală a cetăţenilor R.Moldova. Anterior, în urma unor plângeri parvenite de la studenţi, Ambasada SUA a decis că nu va colabora cu nouă companii Work and Travel, printre care Acord NGO, ASET, Association for Youth Collaboration (ACT), Center for Transparency and Democracy (CTD), Echitatea, Pro-Spiritus (YMCA), SEUC, Studitierra şi World Travel. Această interdicţie nu este permanentă. Companiile vor putea înainta solicitări de viză în anul următor în mod condiţionat.

În 2007 circa 20% dintre deţinătorii de vize în cadrul programului Work and Travel, nu s-au întors din Statele Unite, iar circa 42 la sută dintre studenţii s-au întors în ţară după mai mult timp de la finisarea programului.  // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.