Opinie: Silvia Radu versus Ion Ceban va fi un meci extrem de interesant

Mâine, la Chișinău, sunt alegeri anticipate pentru desemnarea noului Primar General. După ce Dorin Chirtoacă, fostul primar, și-a dat demisia, ca urmare a deschiderii unui dosar pe numele său privind fapte de corupție, s-a decis organizarea acestor alegeri. Mandatul noului primar va fi doar de un an de zile.

Dacă la prima vedere nu este o miză mare, mandatul noului ales fiind unul scurt, din punct de vedere politic, miza este uriașă, pentru că în toamnă vor fi alegeri parlamentare cu implicații majore privind direcția pe următorii ani ai Moldovei, est sau vest.

Alegerile de mâine vor putea stabili trendul alegerilor din toamnă. Există însă un element de noutate, care încurcă toate taberele politice. Acest element este candidatura unei independente, Silvia Radu.

Radu este un manager de succes, care a făcut studii în Spania și a lucrat la o companie internațională. A avut un mandat de primar general interimar de 5 luni, timp în care a reușit să pornească unele proiecte, ce au creat percepția unei schimbări in rândul chișinăuienilor.

În acest moment, Silvia Radu este cotată ca fiind pe primul loc în opțiunile electoratului, urmată de Ion Ceban, candidatul PSRM, partidul actualului președinte pro rus, Igor Dodon. Pe locul 3, la distanță mare, este liderul partidului Dreptate si Adevăr, Andrei Năstase.

Așadar, în turul 2 vom avea o confruntare între un independent și reprezentantului partidului pro-rus, PSRM.

Cum s-a ajuns aici?

Chișinăul este într-o stare de degradare foarte mare. Fostul primar Chirtoacă a fost doar o păpușă în mana președintelui partidului sau, Mihai Ghimpu. Acesta l-a înconjurat cu o garnitură de mici politruci, nepricepuți în administrație, dar preocupați de crearea unor mecanisme de corupție. Orașul a fost prost administrat, iar cetățenii au putut vedea cum corupția sufocă primăria.

Partidele pro europene au avut o strategie proastă. În loc ca Maia Sandu să intre în cursa pentru primărie, a fost ales candidat unic al PAS, PLDM, DA, Andrei Năstase.

Andrei Năstase avea o cota de încredere mult mai mică decât Maia Sandu (12 suta față de 25) dar și niște probleme de integritate. Fost procuror, Năstase a devenit avocatul a doi oligarhi Victor si Viorel Topa, fugiți acum din Moldova, după ce chiar el le-a instrumentat un dosar de corupție, devenind și finul lui Topa.

Atmosfera de campanie a fost una predominată de atacuri politice suburbane, ceea ce a dus la creșterea dezgustului față de politicieni. Neîncrederea în clasa politică de la Chișinău a ajuns la cote extrem de mari. Ani de zile au fost promisiuni uriașe, așteptări ale oamenilor potențate foarte mult de către politicieni, o luptă geo politică la baionetă, dar moldovenii de rând s-au ales doar cu posibilitatea de a călători în spațiul U.E, în urma semnării Acordului de Asociere Moldova-U.E.

Acesta este contextul acestor alegeri. Toate aceste elemente au dus la crearea unui val în favoarea Silviei Radu, care a avut o strategie axată mai mult pe prezentarea unor proiecte concrete și un discurs centrat pe ideea «administrație, nu politică», primăria este a oamenilor, nu a politicienilor.

Silvia Radu versus Ion Ceban va fi un meci extrem de interesant. Turul 2 se anunță foarte greu pentru ambii combatanți. În funcție de rezultatul turului 2, dacă independenta va reuși să bată toate partidele politice, opoziția pro vest și opoziția pro est, vor trebui să își schimbe radical strategia pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Autor: Cristina Lupu, PoliticScan

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.