Connect with us

Diverse

Opinie: OSCE la Chișinău, o misiune părtinitoare

Publicat

pe

Zilele astea urmează să sosească la Chișinău reprezentantului OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini – fost ministru de externe al lui Silvio Berlusconi și mare prieten al fostului său omolog Serghei Lavrov. Dar ce găsește reprezentantul special la misiunea dedicate monitorizării, soluționării și prevenirii escaladării violențelor în raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova?

Între retragerea trupelor și munițiilor și căutarea de treabă în Găgăuzia

Vizita a fost precedată de reprezentantul oficial al preşedintelui OSCE, Alfredo Conte, cel care, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, a discutat la Comrat cu başkanul Irina Vlah statul şi prerogativele Găgăuziei şi a efectuat o vizită la Tiraspol. Potrivit deschide.md, Conte s-a pronunțat pentru funcționarea deplină a autonomiei Găgăuziei în baza Legii din 1994 privind statutul special al regiunii. Aceasta ar întări statul și ar deveni o dovadă a prezenței în țară a valorilor democratice. Firește, Conte s-a întâlnit și cu vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, aflată la început de mandat. Conte a vorbit despre necesitatea întăririi legăturilor dintre etniile din țară și crearea unei societăți tolerante.

Pe de altă parte, în marja Conferinţei pe probleme de securitate de la Munchen, care a avut loc în zilele de 16-18 februarie, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Tudor Ulianovschi a avut o discuţie cu secretarul general al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, vizând inclusiv problematica reglementării conflictului transnistrean și consolidarea mandatului OSCE în Republica Moldova, modalităților concrete de a avansa pe dinamica dosarului transnistrean, în măsura angajamentelor părţilor implicate în dialog, și despre atenția prioritară pe care Republica Moldova o acordă retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, subliniind importanţa sprijinului acordat de Organizație în acest sens.

Misiunea OSCE și Scanlan la control: ratarea obiectivelor principale ale mandatului

În acest context, să examinăm ce găsește Franco Fratini la Chișinău atunci când va cere să verifice unghiuțele la control pe batistuță eternizatului, de-acum, șef al Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan. Asta pentru că și programul pregătitor al conferinței are la origine tot mesajele trimise către OSCE de către Scanlan, rapoartele sale, dar și programele de control a armamentelor și celelalte elemente legate de misiunea OSCE la Chișinău realizate, mai mult sau mai puțin, de către șeful american original al misiunii din Republica Moldova.

Astfel, Fratini găsește o misiune OSCE fără capacitatea de a-și îndeplini mandatul, în căutarea de activitate și care se bagă în elemente neconvenite cu statul gazdă și care nu fac obiectul ordinului său de misiune. Astfel, în timp ce în stânga Nistrului nu calcă liber decât șeful misiunii de la Chișinău (și acesta anunțat), restul echipei nu-și poate face treaba de monitorizare a zonei de conflict și a acțiunile din regiunea separatistă, sprijinind statul Republica Moldova – membru al OSCE, acolo unde este acreditat. Nici un membru al misiunii nu poate traversa Nistrul fără acordul explicit al pseudo-autorităților separatiste.

Că există interdicția, e una, deși nu l-am auzit pe Scanlan urlând din gură de șarpe și subliniindu-și problema la toate reuniunile OSCE sau la 5+2, la toate întâlnirile cu diplomați și oficiali ai statelor membre cu care se întâlnește. Mai mult, nici măcar nu face vreun efort pentru a-și îndeplini misiunea în Republica Moldova. Nu am văzut nici un raport al controlului sau măcar o încercare de a verifica situația armamentului din stânga Nistrului. Ați văzut așa ceva de când e Scanlan la Chișinău? Ați văzut rezultatul, sau măcar o declarație privind prezența sa la controlul privind armele stocate în depozitul de la Cobasna? Nici măcar o plăngere mică, un scâncet, acolo, că nu a fost lăsat să intre. Nimic!

Scanlan se uită în altă parte, când au loc exercițiile militare ale trupelor separatiste, ruse și pretinșilor “pacificatori”

Același Scanlon care, la cele circa un exercițiu militar pe zi în medie, anul trecut, al trupelor din stânga Nistrului, la conlucrarea și interoperabilitatea exersată de separatiști cu pacificatori și trupele ruse ale GOTR staționate ilegal în stânga Nistrului, la participarea pretinșilor “pacificatori”, nevalidați de nimeni ca atare, nu a zis nici pâs?

La exerciții militare ofensive alături de trupele separatiștilor – altfel trupe aflate în conflict, pe care pretinșii pacificatori ar trebui să le separe de trupele legitime și regulate ale Republicii Moldova, manifestând imparțialitatea, condiție obligatorie oricărei misiuni de menținere a păcii – nu a protestat, nu a făcut conferințe de presă indignat, nu a sesizat Viena și Secretariatul General, ba nici măcar nu a făcut un raport, deși în asta consistă misiunea sa la Chișinău?

Ei bine, Scanlan se ocupă cu a-și căuta de treabă, dacă se poate în dreapta Nistrului, în zona aflată sub controlul autorităților legitime, pe unde se plimbă liber și nestingherit. Nu voi intra în detalii privind alte preocupări mai omenești ale diplomatului, altfel departe de a fi la prima tinerețe, când aburii de alcool sau hormonii mai joacă feste. E treaba sa. Dar o fi o treabă să presezi doar Chișinăul să facă cedări unilaterale ca să nu superi Rusia și pentru că Tiraspolul nu-și asumă nimic, doar pentru a marca activitate?

Sau o fi, poate, în mandatul misiunii OSCE în Republica Moldova – sau se pregătește să apară în vreun viitor mandat, pe care și-l scornește zilele astea – să se ocupe de minoritățile din Republica Moldova, cu precădere cea rusă – super reprezentate în conducerea instituțiilor statului, spre deosebire de discriminarea românilor majoritari și celor cu cetățenie română(apropo, aici nu am văzut vreo preocupare, cu atât mai puțin un raport)? Cât despre Găgăuzia, după ce a rezolvat separatismul nistrean vrea să-și caute de treabă și cu cel găgăuz? Vreo misiune, vreun punct de contact la Comrat, poate?

Scanlan, o dezamăgire și o misiune ratată, după un mandat de tot râsul

Nici nu vreau să vorbesc aici despre ceea ce constituie prioritate și interes declarat explicit la cel mai înalt nivel de către Ministrul de Externe Secretarului general al OSCE – retragerea trupelor și munițiilor din raioanele de răsărit ale Republicii Moldova. Ați auzit ceva? Vreo poziționare, vreun sprijin, măcar faptul că misiunea de la Chișinău ar fi luat act de aceste doleanțe, nu să mai spunem să se implice în a le soluționa, în a da sprijin legal și logistic sau a promova aceste poziții către state terțe?

Domnul Scanlan a uitat care-i este mandatul și ce treabă are pe la Chișinău, dar în special în Republica Moldova, mandatul vizând trupe de ocupație, separatismul, interdicția de liberă circulație a cetățenilor Republicii Moldova, cu precădere a oficialilor în stânga Nistrului. Armamente, mișcări militare, exerciții ofensive de asalt și forțare a râului în partea dreaptă, iată, misiunea ar fi avut treabă, dacă asta era preocuparea șefului său. Nimic din ceea ce reprezintă mandatul său, Scanlan nu a îndeplinit. Și ca să nu fie semne de întrebare, se poate oricând analiza comparativ misiunea OSCE din Kiev, prezentă în mod substanțial, alături de șefii săi, la linia de demarcație și în zona separatistă din Donetsk și Donbas, cu realizări importante. Deci se poate, și tot cu separatiști și ruși în față.

E clar, Scanlan s-a dedulcit prea mult cu traiul din Chișinău, cu plăcerile vieții de diplomat fără treabă într-o capitală fie și estică, unde mai găsești un restaurant decent, ceva prieteni de o vorbă și frumuseți feminine de admirat. Nu vorbesc despre cei din jur, experții și angajații vechi și rutinați ai misiunii, care au dat bir cu fugiții, de bine ce știe să lucreze Scanlan. Nu vreau să intru în detalii manageriale, oameni, bugete, bani. E treaba reviziei de la OSCE, a controluluid e fond al Secretariatului să o facă.

Eșec total în monitorizarea de către misiunea OSCE a drepturilor omului în stânga Nistrului

Scanlan a stat prea mult la Chișinău. Și-a uitat treaba pe care trebuie să o facă, nu-și respectă mandatul în nici un punct, dar forțează relațiile cu autoritățile de pe poziții de vechil de provincie în căutare de alte misiuni decât cele stabilite la sosirea la Chișinău. Să mai discutăm despre autorii crimei dintr-un 1 ianuarie asupra unui cetățean nevinovat din Republica Moldova? Ar fi inutil. Dar ceva trebuie menționat, pentru că e cea mai gravă problemă a misiunii OSCE din Republica Moldova. Drepturile Omului.

Nu am lăsat-o la final pentru că am uitat-o. Nici nu aș putea să o fac. Așa cum „liniile roșii” sunt apărate de coaliția cu același nume și rapoarte periodice apar public, iată că și asupra situației drepturilor omului în raioanele de răsărit ale Republicii Moldova a mai vorbit Promo Lex, ultima organizație neguvernamentală care-și făcea treaba în stânga Nistrului. Ați văzut vreun raport OSCE, al misiunii conduse de Scanlan despre situația drepturilor omului în regiunea separatistă? Ați auzit de vreun drum al lui Scanlan în stânga Nistrului pentru a se preocupa de vreo plângere în acest sens? Ați vâzut vreun raport în ultimii ani pe situația drepturilor omului care să nu fie realizat din biroul de la Chișinău? Ați auzit de vreo vizită în vreun penitenciar unde abuzurile urlă injustiția și unde oamenii stau părăsiți de orice sprijin?

Nuuuuu…. sigur că nu. Scanlan caută de treabă misiunii OSCE la căldurică, să vadă lucrul cu minoritățile ale autorităților de la Chișinău, să studieze drepturile Comratului și Găgăuziei, cu bașcanul membru al Guvernului și autonomia dată de Adunarea Populară ce funcționează în limba rusă, la Comrat. Pentru că asta poate să o facă, e simplu și e garantată tocmai de drepturile și garanțiile de securitate acordate și de autoritatea Guvernului Republicii Moldova. Acolo unde e de treabă și e greu, acolo unde e chemat să acționeze OSCE și misiunea sa din Republica Moldova, acolo Scanlan nu a făcut nimic.

Ei bine asta trebuie să vadă și să știe Fratini când vine la Chișinău. Și să-l mai ia de urechi sau de ciuf pe Scanlan, trimițându-l acasă. Dar acasă pe bune, cu nota scăzută la purtare și departe de a mai nenoroci și altă misiune în vreo altă țară din lumea asta largă. La pensie sau la munca câmpului, pe unde se poate. Pentru că deja a făcut prea mult de rușine OSCE, mandatul de ambasador și chiar școala americană de diplomație.

sursa: Deschide.md

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Interes german pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Mărculești

Publicat

pe

De către

Posibilitățile de dezvoltare a Aeroportului Internațional Mărculești, cu implicarea concernelor internaționale, au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu Dieter Posch, membru al Consiliului de Administrare al Aeroportului Frankfurt, ex-ministru pentru afaceri economice, transport și dezvoltare regională din Hessen, Republica Federală Germania.

Oficialii au remarcat că potențialul Aeroportului Internațional Mărculești va putea fi valorificat prin implementarea unui sistem de management profesionist. În acest sens, partea germană sa arătat dispusă să ofere experiența necesară pentru reformarea aeroportului și dezvoltarea serviciilor de transport aerian cargo și de pasageri la cel mai înalt nivel.

Drept urmare, aeroportul va deveni un centru de afaceri capabil să asigure conexiunea dintre CSI și UE, inclusiv datorită poziției geografice favorabile.

Prim-ministrul a accentuat că Guvernul este interesat de realizarea acestui proiect și va menține în continuare o comunicare directă cu potențialii investitori, în mod special pe subiecte ce țin de dezvoltarea infrastructurii de afaceri și sporirea capacității economice a țării.

În context, Pavel Filip s-a referit la eforturile întreprinse de Executiv pentru îmbunătățirea climatului investițional și simplificarea relației dintre mediul de afaceri și stat.

În altă ordine de idei, părțile  au menționat importanța colaborării în domeniul științific, pe segmentul transferului de cunoștințe și a schimbului de experiență dintre profesorii din Republica Moldova și Germania.

În special, a fost apreciat aportul părții germane la dotarea Colegiului de Inginerie din oraşul Străşeni, unde, după modelul de instruire duală, vor fi pregătite cadre calificate pentru companiile din țara noastră, preponderent în sectorul automotive.

Aeroportul Internațional Mărculești a fost fondat în anul 2004, în baza unității militare din Mărculești, are o suprafață de 265,2 hectare și dispune de o infrastructură complexă. În 2017 Aeroportul a fost transmis din subordinea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei.

Citește mai departe

Diverse

Filip dă asigurări că “Moldova va primi în acest an două tranșee din ajutorul de 100 de milioane de la UE”

Publicat

pe

De către

Republica Moldova va primi în acest an două tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Declaraţia aparţine premierului Pavel Filip şi a fost făcută într-un interviu acordat postului de televiziune Prime.

“Sunt absolut încrezător că vom primi și prima tranșă. M-au asigurat că anul acesta va fi și a doua tranșă din asistența macrofinanciară. Discuțiile au fost destul de serioase fiindcă aceștia sunt bani”, a declarat şeful Guvernului.

“Eu particip deja la a III-a reuniune și m-am simțit ca la o discuție între prieteni, or prietenii nu vorbesc întotdeauna numai de bine. Au fost remarcate progresele pe care le-a înregistrat Republica Moldova cu referire la Agenda de Reforme, care a fost implementată, cu referire la relațiile noastre cu Fondul Monetar Internațional și implementarea programului pe care-l avem cu acesta. Progresele pe care le-am înregistrat și pe celelalte dimensiuni, care mai sunt încă problematice, vorbim aici despre justiție, frauda bancară, discuțiile în jurul codului electoral”, a precizat premierul.

Citește mai departe

Diverse

Ziua Victoriei și Ziua Europei în același loc. Programul activităților organizate de PD

Publicat

pe

De către

O serie de activități pentru toate vârstele vor fi organizate, în centrul Chișinăului, de 9 mai, de către Partidul Democrat din Moldova. Locuitorii și oaspeții Capitalei sunt invitați să marcheze Ziua Victoriei și Ziua Europei, se arată într-un spot video lansat de partid.

Astfel, de la ora 10, în scuarul Catedralei, cei prezenți vor fi serviți cu terci ostășesc, vor asculta fanfara și vor admira antrenamentele câinilor salvatorilor. Copiii vor avea posibilitatea să deseneze pe asfalt.

Programul va continua cu o paradă a tradițiilor și a cântecelor populare, iar oamenii veniți în centrul orașului vor fi invitați la o horă mare a prieteniei și a păcii. Ulterior, maestrul Doga va veni cu surprize pentru iubitorii de muzică.

Seara va fi organizat un concert grandios, cu participarea artiștilor renumiți din țară și străinătate, Începând cu ora 19.00, pe scenă vor urca Irina Rimes, Delia, formația ”Blue” și Thomas Anders – solistul trupei Modern Talking. Organizatorii promit că vor fi și invitați-surpriză.

Citește mai departe