Connect with us

Opinii

OPINIE / Cazul de la IMC sau cum luptăm cu simptomele în loc să tratăm boala

Publicat

pe

Deseori jurnaliștii sau oricare om a cărui meserie presupune scrisul întâmpină dificultăți. Se intimidează să-și ducă munca până la capăt. Se intimidează de propriul statut și de propriile competențe aparent mult prea distanțate de subiectul abordat. Cazul fetei care a avortat singură în veceul Insitutului Mamei și Copilului este unul din aceste subiecte, cel puțin pentru mine. Cel mai probabil, din motiv că îmi este greu să mă identific cu durerile prin care trece o femeie nevoită să avorteze. Presupun că și alți jurnaliști bărbați au întâmpinat același obstacol. Te simți indignat, din sentimente pur omenești și… cam atât. Șansele să ajungem într-o situație similară sunt egale cu zero. Totuși, dorința de a aborda această temă nu a scăzut, ba mai mult, s-a intensificat cu timpul. Iar pentru a nu părea ridicol, am decis să abordez un astfel de subiect din altă perspectivă. Am început de la următoarea întrebare: Cine este, de fapt, fata din Anenii Noi care a avortat în veceul IMC?

„A avorta”, „veceu”, „singură”, această combinație de lexeme introdusă  într-o propoziție nu are cum să nu te afecteze. E o trimitere clară la o situație anormală și inumană. Totuși, sunt de părerea că nu ar trebui să ne aventurăm prea mult în sentimentalisme. Mă refer la simple enunțări de dragul unui impact. Mă întreb dacă este cu adevărat necesar să punem accent pe toate aceste detalii pentru a stârni indignarea oamenilor? Este oare un astfel de impact suficient pentru a rupe tăcerea o dată și pentru totdeauna? Detaliile sunt, evident, importante. Dar axându-ne doar pe ele, riscăm să analizăm o situație doar la nivel simptomatic. Cred că ar trebui să încercăm să adăugăm mai multe predicate, să precizăm mult mai concret ce stă la baza indignării noastre. Cu alte cuvinte, să încercăm a identifica cauza simptomelor. Corupția, malpraxisul, incompetența sau violența verbală ale angajaților de la IMC sunt doar niște simptome.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (I)”

Până la urmă, cei care au întocmit ancheta în privința acestui caz au ajuns la concluzia că trebuie să concedieze pe cineva. Au fost dați afară șeful de secție, o soră medicală și o asistentă. Poate fi catalogat acest gest drept o luptă cu erorile de sistem? O luptă cu nedreptățile? Cu corupția? Într-o oarecare măsură, da. Nimeni nu-i satisfăcut, dar „măcar s-a făcut ceva”.  E suficient? Sigur că nu.

Eu propun un nou mod de abordare a acestui subiect. Ce ar fi dacă, pur și simplu, l-am discuta ca pe un caz în care un beneficiar al serviciilor prestate de o instituție de stat a avut parte de un tratament neprofesionist/neprotocolar? Exact, să simplificăm un pic modul nostru de analiză. Să ne axăm strict pe relația dintre noi, cetățenii simpli, și cei care prestează anumite servicii. În special,  voi lua în seamă discursul funcționarilor din fruntea acestor instituții. Au tras aceștia concluziile adecvate? Au fost măcar cât de cât afectați de acest caz? Își vor schimba ei vreodată atitudinea față de pacienți? Mai ales că nu au existat demisii manageriale, ci doar demisii în secție. Ceea ce mă face să cred că aceștia nici măcar nu-și asumă vreo răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat sau, mai bine spus, nu sesizează gravitatea acestui incident.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (II)”

Recent (18 ianuarie), Asociația Promo-lex a organizat o conferință de presă pe tema „Asigurarea drepturilor femeilor în perioada sarcinii și calitatea asistenței medicale.” Avocatul reprezentant al asociației a constat anumite încălcări:

– lipsa supravegherii și monitorizării pacientei,
– avortarea fără asistența medicului, asistentului și anesteziologului,
– neglijența în privința hemoragiei pre-operatorii,
– externarea prematură,
– obligarea de a procura de sine-stătător medicamente
– neglijența în perioada post-avort.
– încălcarea dreptului la informare, consiliere și suport psihologic,
– precum și manipularea cu date și acte medicale.

O listă lungă de neregularități impardonabile. Cum au reacționat reprezenanții instituțiilor medicale la aceste acuzații? Evident, niște banale scuze nu ar fi fost suficiente, însă chiar și acestea au lipsit din discursul lor. Declarațiile lor s-au rezumat la următoarele puncte:

1) Este un caz unic și nu trebuie de generalizat.

2) De ce reflectați doar cazuri cu impact negativ? De ce nu reflectați performanțele noastre sau problemele cu care ne confruntăm, cum ar fi lipsa personalului?

3) Vrem să conlucrăm cu presa, dar trebuiă să ne împăcăm mai întâi.

Cu alte cuvinte, ceea ce ar trebui să ne înduplece pe noi, simplii cetățeni, e că „a greși e omenește”, iar medicii nu sunt o excepție. „E o eroare unică și nicidecum o problemă de sistem.”

Eu cred că dumnealor nu au intrat în esența acesui caz. Discursul lor nicidecum nu intră în întâmpinarea beneficiarilor, ci a fost strict concentrat pe apărarea propriei imagini/propriului statut. Aceștia nu vor să se gândească la o potențială reconceptualizare a relației medic-pacient, ci mai degrabă noi să manifestăm empatie, să-i iertăm. Cu alte cuvinte, să-și impună propriul confort ca pe o necesitate universal valabilă. Un confort care prevede același format al relației dintre noi și ei: răbdare și tăcere.

„Oamenii sunt uneori incompatibili la nivel de personalitate. Pacientul este liber să-și caute alt medic.”

– Liliana Iașan, viceministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Din aceste spuse intuim că a indica grupa de sânge în buletin nu e destul. Cel mai probabil, trebuie de indicat și tipul de temperament. Poate chiar și zodia. Altfel, în cazul unei urgențe, riscăm să fim incompatibili cu medicii noștri.

Există un protocol și acesta trebuie respectat. Incompatibilitatea tipurilor de personalitate e o scuză proastă, cred eu. Nedemnă pentru un bun profesionist. Pacientul trebuie tratat indiferent de faptul că e un flegmatic ori sangvinic. Un medic este în primul rând un om integru și pragmatic care caută să fie util pacientului. Iar dacă incompatibilitatea psihotipurilor reprezintă pentru acesta un obstacol, cel mai probabil a încurcat meseria.

„Chiar fiica mea a apelat nu demult la serviciile IMC și a avut parte de un tratament bun.”

– Victoria Ciubotaru, medic obstetrician-ginecolog

Acest lucru nu eclipsează nicidecum celelalte 98 de cazuri mărturisite de femei care, spre deosebire de fiica doamnei Ciubotaru, nu au avut parte de un tratament adecvat, ci doar de înjurături, lezarea demnității și incompetența personalului de la IMC. Dumnealor (medicii) ne îndeamnă să nu generalizăm, că am reflectat doar un caz unic, că, per general, sistemul e OK. La rândul lor, invocând la fel un caz unic. Un caz care se încadrează mult mai bine în categoria „excepțiilor”.

„Să nu ne dușmănim!”.

– Iurie Dondiuc, director IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Domnul Dondiuc cheamă la calmarea spiritelor. Acesta crede în existența unui conflict dintre jurnaliști și medici. De câteva ori chiar s-a arătat indignat că presa a preferat să folosească cuvântul „naștere” în loc de „avort”. Dumnealui mai spune că din cauza jurnaliștilor „IMC este perceput acum ca o sperietoare”. Faptul că până acum pacientele au tăcut nu înseamnă că problema nu a existat. Petiția celor 98 de femei e o dovadă în acest sens.

Jurnaliștii nu sunt prieteni cu nimeni. Niciodată nu au fost. Aceștia doar își fac meseria de a informa masele. De a indica neregularitățile și a sparge tăcerea. Uneori chiar agită spiritele și merg împotriva ordinii „normale” a lucrurilor. Mai ales când această normă impusă implică oprimarea prin abuz, impotență și reacțiune.

Funcționarul impotent, indiferent de funcția sa, fie acesta medic, polițist sau profesor universitar, nu-și are locul într-un stat care se vrea de drept și funcțional. Oricât de „nobilă” i-ar fi profesia. Deci, nu-i vorba nici de etică și nici de moralitate. Trebuie să privim situația mult mai pragmatic. Dacă un șef de instituție nu este în stare să-și exercite adecvat un mandat, să găsească o modalitate mai bună de selecție și instruire a personalului, cel mai probabil, acesta este un șef incompetent. Poate are sau apără interese străine pacienților săi. Poate chiar „tipul de personalitate” este incompatibil cu funcția sa.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (III)”

În contextul actual, în care societatea noastră se confruntă cu probleme ca migrațiile masive, salarii mici, taxe prea mari sau politicieni care instrumentalizează legea în favoarea propriului buzunar, jurnaliștii nu-și pot permite luxul de a fi prieteni cu toți și de a relata doar știri pozitive despre progrese inexistente. Se cere o nouă abordare, iar discursul jurnalistic trebuie să devină unul incisiv, agresiv, să bată în punctele vulnerabile fără milă. Să intimideze pe toți cei care vor să comită neregulariăți. Să apere interesele cetățenilor care le-au oferit încrederea.

Degeaba se plânge domnul Dondiuc pe insuficiența lucrătorilor medicali, dacă nici măcar nu se încearcă a crea noi condiții pentru proprii angajați. Condiții în care aceștia să nu mai fie nevoiți să ceară bani de la pacienți, iar pacienții să nu fie intimidați de nerespectarea aceastei „tradiții”. Condiții prielnice noii generații de medici. O generație care preferă să plece din țară decât să moștenească haosul actual pe care i l-au pregătit predecesorii – cu regret, cel mai radical gest al acestora. Din aceste motive, trebuie facilitat procesul prin care omul simplu poate trage la răspundere personalul vinovat de încălcări. Iar dacă demisiile de onoare printre rândurile funcționarilor nici măcar nu se încadrează în imaginația acestora, atunci acestea trebuie forțate.

Citiți „Mărturiile femeilor care au născut în Moldova (IV)”

De la ce trebuie să înceapă o analiză? Simplu, de la faptul că toți suntem oameni, cetățeni ai acestui stat. Fata din Anenii Noi este un om. Suntem oameni care plătesc impozite și taxe. Muncitori care nu se pot bucura de roada muncii, pentru că cineva doar pretinde a ne apăra interesele. Iar unul din scopurile principale ale muncii jurnalistice este subminarea activității ticăloșești care împiedică mersul armonios al lucrurilor –  reflectarea neregularităților întru lichidarea acestora, tot cu rădăcină.

Opinii

Predica lui Candu: Colegialitate! Omenie! Solidaritate!

Publicat

pe

De către

De fabuloasa abilitate a deputatului Țuțu de a-și exprima coerent ceea ce pare a fi gânduri știam cu toții. Nici măcar nu este nevoie de comentarii. Faptul că a încurcat „apartenența etnică” cu „aparența etnică” e o simplă confirmare a cât de întemeiată este poziția dumnealui față de denumirea limbii de stat. Dar duioșenia lui Candu și ardoarea cu care își apără colegii de partid își merită toate laudele.

Indignat de îndemnul deputatei Ciobanu pentru deputatul Țuțu de a citi mai multe cărți, Andrian Candu aruncă următoarea replică: „Dumneavoastră, pe parcursul acestor patru ani, ar fi trebuit să fiți acea persoană care să-și încurajeze colegii să învețe limba”.

Domnul Candu chiar știe ce își doresc cu adevărat alegătorii. E exact motivul pentru care noi oferim mandate – pentru ca deputații să aibă posibilitatea să învețe limba romană. Dar haideți să analizăm raționamentul lui Candu:

„Asta înseamnă colegialitate. Asta înseamnă omenie și asta înseamnă să fii solidar.”

A greși e omenește! A iubi înseamnă a ierta! Să arunce cu pietre cel fără de păcate! Domnul Candu este un adevărat promotor al idealurilor creștine. Niște predici încântătoare, demne de slujbele duminicale. Empatia este soluția tuturor problemelor! „Colegialitate! Omenie! Solidaritate!”, o lozincă numai bună pentru următoarele alegeri.

„Să nu facem critici!”

Acestea fiind spuse, ajung la concluzia că nici măcar profesia de jurnalism nu mai are sens. Stimați colegi, cât se poate atâta critică!? Cine are nevoie de atâta negativism!? Deranjăm mersul adecvat al lucrurilor. Oamenii încearcă să lucreze, iar noi punem bețe în roate. Unde sunt „cei șapte ani de acasă”?

Discursul domnului Candu îmi aduce aminte de strigătul unui părinte disperat care își apără odrasla corigentă în fața consiliului pedagogic.

„Vă rog, mai dați-i o șansă!”, „Încă e copil, o să învețe!”

Mă întreb dacă este Parlamentul un loc potrivit pentru copii? Este oare infantilismul politic un lucru de iertat?

Cert este totuși că Țuțu Constantin se simte mai bine în ring, decât în fotoliul de deputat. Sportul necesită antrenarea mușchilor. Politica cere antrenarea creierilor, iar actul de guvernare este o competiție pentru care Domnul Țuțu, mai mult ca sigur, nu s-a antrenat suficient.

Politicianul, dacă pretinde a fi unul, trebuie să înțeleagă distincția dintre deputat și simplul alegător. Erorile celui din urmă pot fi catalogate drept erori „omenești”. Erorile politice sunt de impact major, de ele depinde soarta cetățenilor, iar efectele acestora sunt mult mai greu de lichidat. Cel, care s-a angajat să ducă un mandat, trebuie să știe să-și instrumentalizeze toate abilitățile în folosul celor care l-au ales. Să nu dăuneze.

În acești patru ani, Domnule Candu, noi ne-am dorit un pic mai mult decât perfecționarea abilității deputaților de a manevra limbra română. Ne-am dorit o guvernare eficientă. Iar dacă PD-ul nu a fost în stare să înainteze oameni competenți, atunci ar fi mai bine să nu o facă și la următorul scrutin. Ne-ați face o favoare. La toți. Ar fi chiar drăguț.

Citește mai departe

Opinii

La revedere, Dorin

Publicat

pe

De către

La revedere, Dorin. Drum bun mai departe. Mai departe de Primărie. Ai fost un primar prost, dar câțiva ani ai fost primarul meu. Te-am ales eu și alții ca mine, care, de îndată ce am împlinit 18 ani, am mers la vot pentru tine și PL. Unii am reușit chiar să ne convingem și părinții să voteze cu tine. Ți-am strigat numele în piață în aprilie 2009.

Te vedeam președinte, dar s-au băgat Lupu cu Filat în față. Plahotniuc era mai mult un mit, iar noi știam că tu ești viitorul. Erai tânăr-tânăr, aproape ca noi. Ai învățat în România și chiar la Sorbona. Sorbona! Numai numele acesta cât prestigiu îți dădea în ochii noștri. Gata, tu erai schimbarea adevărată. Tu nu ai fost educat în URSS. Aveai patriotismul celor din mișcarea de renaștere națională, dar fără rămășițe de mentalitate sovietică. Erai Omul Nou.

Președinte n-ai ajuns, dar ce bucurie când ai câștigat al doilea mandat! Cum l-ai bătut pe Dodon la limită! Ca la fotbal – gol în minutul 91! Cântam cu prietenii „Treceți batalioane române” și ciocneam berile în cinstea ta!

Ce-i drept, era cam ciudat că, la un moment dat, mai mult apărea Ghimpu pe la televizor decât tine. Dar mă învățasem să-l plac. Avea haz, cum ar zice frații de peste Prut. Lupu era Lupu, Filat era corupt, Urecheanu era mort, cu cine să ții?

Pe de altă parte, limba română, desigur, era frumoasă, dar orașul parcă rămânea la fel. Clar, îți puneau bețe în roate Filat și Lupu. Sau, mă rog, Plahotniuc, care s-a dovedit a fi neplăcut de real. Și tu cu Ghimpu erați suspicios de apropiați de acest Plahotniuc.

Apoi lucrurile au cam luat-o la vale. Gheretele au continuat să se înmulțească, lumea a început să plece din PL. Nu prea mai înțelegeam cine e de partea cui. Filat a ajuns la închisoare, liberalii tăi ba au ieșit, ba au revenit la guvernare. Până la urmă, în ajunul noilor alegeri locale, nu mai erai tânărul cu diplomă de Sorbona. Erai nepotul lui Ghimpu, iar Ghimpu era în buzunarul lui Plahotniuc. Eram trist. Nu te-am mai votat.

Suntem mai mulți ca mine. În 2009, îți strigam numele în PMAN, în timp ce Greceanîi amenința că ne împușcă. În 2015, nu mai puteam alege între tine și Greceanîi. Aș vrea să zic că ai fost un fel de Roșca al generației mele. Dar, trebuie să recunosc, Roșca e la un alt nivel. Tu, însă, ai distrus sau măcar stins idealismul tineresc al multora ca mine.

Și totuși, acum că pleci, vreau să-ți mulțumesc. Am învățat multe de la tine. Am învățat că incompetența e la fel de periculoasă ca tancurile rusești. Am învățat că mocirla corupției înghite deopotrivă dinozauri sovietici și tineri pro-europeni. Am învățat că limba română nu repară drumuri și că tricolorul nu salvează parcurile.

Și da, îți mulțumesc că ți-ai dat demisia. Mai bine mai târziu, decât niciodată. Aștept noile alegeri și sper să nu uităm lecțiile pe care ni le-ai dat. La revedere, Dorin.

Citește mai departe

Opinii

Armata rusă din Osetia de Sud și legătura cu GOTR din Transnistria

Publicat

pe

De către

Acest articol a fost scris de către domnul Rosian Vasiloi, expert în securitate națională și management de frontieră la IDIS “Viitorul”. Opinia poate să nu coincidă cu poziția editorială a redacției Moldova.org.

***

Pe 5 februarie 2018, Vladimir Putin a semnat decretul pentru integrarea armatei autoproclamatei Osetia de Sud în Forțele Armate Ruse, după ce a fost ratificat de Duma de Stat a Federației Ruse la 24 ianuarie curent și aprobat de Consiliul Federației.
Acest acord a fost semnat de Prim-Ministrul Dmitri Medvedev cu pretinșii lideri separatiști la 30 martie 2017, la Moscova. Prin acest document Federația Rusă crează un precedent, care poate avea reflecții asupra zonelor de conflict din spațiul post-imperiu. În particular în Republica Moldova şi Ucraina, peste noapte toate forțele paramilitare sau separatiste vor fi integrate în Forțele Armate ale Federației Ruse. IDIS “VIITORUL” a informat despre acesta posibilitate încă în anul trecut. În studiul “Riscuri de securitate și apărare în contextul reglementării transnistrene” experții au constatat următoarele, care sunt actuale şi în situația zilei de azi:
– Completarea cu personal este din 2 surse, ca și pregătirea personalului, inclusiv și în cadrul GOTR;
– O parte din efectivul combatant a trecut prin diferite conflicte regionale;
– Zona de Securitate este împânzită de “structuri militare sau paramilitare” separatiste, ce contravine tuturor acordurilor în vigoare.
– Nu putem trece cu vederea și acțiuni de sfidare a autorităților constituționale, prin activități premeditate de încorporare în GOTR, ulterior acest contingent fiind folosit ca o rezervă de cadre pentru așa-zisele structuri de forță al regiunii transnistrene.
– Federația Rusă și regiunea separatistă și-au unit forțele pe dimensiunea apărării, securității și ordinii publice, chiar și dacă nu au declarat asta deschis;
– Federația Rusă „pompează” surse financiare în regiune, inclusiv și în domeniul apărării, securității și ordinii publice, pentru ca să organizezi asemena aplicații este foarte costisitor, în special în condițiile de azi extrem de dificile pentru regiune. În comparație, până în anul 2011, forțele paramilitare separatiste organizau 2-3 aplicații cu trageri de luptă pe an.
– Pretinsele forțe armate ale regiunii au nivel înalt de pregătire și dotate cu armament din arsenalele militare ale Armatei a 14-a;
– Toate aceste activități ale GOTR vin în contradicție cu principalul document în domeniul reglementării conflictului – Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova și Federația Rusă la 21 iulie 1992, și în particular prevederilor articolului 4, care prevede că “Unitățile Armatei a 14-a a Forțelor Armate ale Federației Ruse, dislocate în Republica Moldova, vor respecta cu strictețe neutralitatea. Cele două părți în conflict își asumă obligația de a respecta neutralitatea și de a se abține de la orice acțiuni ilicite față de patrimoniul militar, față de militarii acestei armate și membrii familiilor lor. Problemele privind statutul armatei, procedura și termenele retragerii ei pe etape vor fi soluționate în cadrul tratativelor dintre Federația Rusă și Republica Moldova.”
– Susținerea politică, economică, militară, informaționala din partea Federației Ruse care privea și privește regiunea transnistreană ca o zonă de interese strategice.
– În regiunea transnistreană avem trupe militare cu un nivel înalt de pregătire și dotate cu armament din fostele arsenale ale Armatei a 14-a;
– Avem o susținere politică, economică, militară, informaționala din partea Federației Ruse care privea și privește regiunea transnistreană ca o zonă de interese strategice.
– Nu este clară reacția mediatorilor și o explicație de ce mediatorii, tac și se fac că nu se întâmpla nimic De fapt, răspunsul e clar – “De ce să facem noi ceva, când voi sunteți maleabili!”
Îngrijorător este că autoritățile noastre, în special Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, nu au venit cu nici o reacție. Oare asta este adevărata susținere pentru partenerul nostru, Georgia?
De ce întreb? Pentru că Georgia a avut o reacție la acest capitol încă pe 24 ianuarie curent, în care se menționează:
“Printr-un astfel de demers provocator, Federația Rusă încearcă să împiedice rezolvarea pașnică a conflictelor și progresul potențial în cadrul discuțiilor internaționale de la Geneva. În plus, acțiunile Rusiei subminează arhitectura securității europene și sunt îndreptate spre destabilizarea situației într-o regiune mai largă”.
La rândul său Ucraina, vine și ea cu o poziție la acest capitol, pe data de 29 ianuarie curent, în care se menționează că “aceasta este următorul pas provocator și o continuare a politicii Kremlinului de a destabiliza situația din regiunea Mării Negre și de a submina arhitectura securității europene.
Am căutat pe pagina oficială a MAEIE o poziție la acest subiect și am găsit în total 46 comunicate de presă în perioada 24 ianuarie curent – 10 februarie curent, marea majoritate de comunicate, dar mai precis 36 sunt poze protocolare a conducerii MAEIE cu diferite ocazii. Şi nimic despre acest decretul lui Putin, nimic. Dacă cineva înțelege că comunicarea strategică constă în imagini protocolare, acel cineva greșește.
Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social7 ore în urmă

Cele 11 solicitări publice lansate de Caritate.md către jurnaliștii RISE/ Document

Fundația de caritate „Sfântul Gheorghe”, care administrează platforma caritate.md, a înaintat 11 solicitări către RISE, instituția de presă care a...

Cultură9 ore în urmă

Filip Kirkorov a venit la Chișinău pentru a susține trupa DoReDos. S-a întâlnit și cu Igor Dodon

Interpretul rus Filip Kirkorov a sosit astăzi la Chișinău pentru a-i susține pe membrii trupei DoReDos la preselecția națională a...

Reintegrare11 ore în urmă

Autoritățile transnistrene inițiază construcția unui așa zis ”terminal vamal”, destabilizând situația în Zona de Securitate

Comisia Unificată de Control (CUC) s-a reunit pe 22 februarie având pe agendă subiectul principal: acțiunile Comisiei și Comandamentului Militar...

Politică12 ore în urmă

Iulian Chifu despre întrunirea Ucraina-Georgia-Republica Moldova: Reflectă poziția strategică a UE

Întrunirea Ucraina – Georgia – Republica Moldova are loc într-un context favorabil, creat de intenţia UE de a se extinde,...

Politică12 ore în urmă

Deputații au respins moțiunea simplă înaintată ministrului Economiei și Infastructurii

Moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul economiei, realizate de Ministerul Economiei și Infastructurii, condus de ministrul Chiril Gaburici, a...

Social12 ore în urmă

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a...

Social13 ore în urmă

Atenție! A fost emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Se așteaptă minime de până la -19 grade

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de schimbare bruscă a vremii. Atenționarea intră în vigoare pe 25 februarie...

Advertisement

Opinii