Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice, instruiţi de CNA

Operatorii liniilor anticorupţie din cadrul tuturor instituţiilor publice din ţară au fost instruiţi astăzi de Centrul Naţional Anticorupţie. Evenimentul a fost organizat de CNA în calitate de entitate responsabilă de funcţionarea sistemului telefoanelor de încredere, informare şi anticorupţie din autorităţile statului.

În cadrul mesei rotunde, ofiţerii CNA le-au prezentat operatorilor  metodele de recepţionare şi înregistrare a informaţiilor, de cooperare între operatorii liniilor fierbinţi, dar şi aspecte legate de cadrul juridic privind funcţionarea sistemului liniilor telefonice anticorupţie.

De asemenea, vorbitorii au menţionat şi aspectele psihologice de comunicare cu raportorii cazurilor de corupţie, un element important în încurajarea denunţării faptelor ilegale şi în obţinerea încrederii cetăţeanului în autoritatea statului.

“Comunicarea cu cetăţeanul este un element de bază în activitatea operatorilor liniilor anticorupţie. Este foarte important ca persoana care apelează la linia anticorupţie, să simtă că omul de la capătul firului este interesat să-i soluţioneze problema. Cetăţeanul trebuie să aibă certitudinea că ne pasă de el şi, dacă problema lui nu poate fi soluţionată la CNA, să fie direcţionat la instituţia care poate să-l ajute”, a declarat Bogdan Zumbreanu, directorul CNA.

Recent, ofiţerii CNA au efectuat o vizită de studiu în România, unde au făcut un schimb de experienţă privind funcţionarea liniilor anticorupţie.

În România,  o funcţionare mai eficientă a liniei anticorupţie se datorează implementării, în anul 2017, a unui soft inteligent de prelucrare a apelurilor recepţionate de Call Centru, ce permite introducerea automatizată a unor date despre apelant, înregistrarea audio a tuturor apelurilor şi posibilitatea creării unor statistici pe domenii, perioade.

În context, directorul CNA a menţionat că mulţi cetăţeni sunt reticenţi atunci când contactează o instituţie publică.

„Pentru noi este foarte important ca oamenii, care denunţă un caz de corupţie, să simtă că au fost utili şi că au ajutat autorităţile. De aceea, interacţiunea operator-cetăţean trebuie să fie bazată pe o comunicare ce oferă siguranţa că fapta semnalată de persoană va fi examinată prin acţiuni prompte”, a spus directorul CNA.

Bogdan Zumbreanu a mai comunicat că, periodic, toţi operatorii CNA vor fi supuşi unor teste pentru a identifica deficienţele de comunicare.

„Recenta testare, în care au participat şi psihologi, a arătat că la CNA nu sunt probleme în relaţia operator-apelant. Totuşi, aceste verificări vor continua pentru îmbunătăţirea comunicării şi convingerea oamenilor să apeleze cu încredere la linia anticorupţie şi să colaboreze cu CNA în vederea elucidării faptelor de corupţie”, a precizat Zumbreanu.

Pentru că de cele mai multe ori oamenii se adresează cu probleme ce nu ţin de competenţa instituţiei la care apelează, CNA a oferit operatorilor liniilor de informare un panou cu toate numerele telefoanelor de încredere din autorităţile statului. Informaţia menţionată va facilita procedura de redirecţionare a apelantului la instituţia competentă şi, respectiv, soluţionarea operativă a problemei.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită în Secţia de gardă a CNA, acolo unde se află operatorii liniei naţionale anticorupţie. Menţionăm că, pentru semnalarea cazurilor de corupţie, persoanele pot apela la numărul de telefon 0 800 55555, apel gratuit şi anonim.

În anul 2017, peste 2000 de cetăţeni au contactat CNA prin intermediul liniei naţionale anticorupţie. Doar 10 la sută din apelurile primite au fost de competenţa CNA, celelalte fiind de responsabilitatea altor autorităţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.