Connect with us

Social

Operaţiune în sudul ţării: trei inspectori de patrulare, reţinuţi de CNA

Publicat

pe

Trei inspectori din cadrul Batalionului de patrulare Sud au fost reţinuţi aseară de către ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA şi procurori. Poliţiştii sunt bănuiţi de corupere pasivă şi vor petrece următoarele 72 de ore în izolator.

Potrivit denunţătorului, unul dintre inspectori l-ar fi oprit, acum câteva zile, în timp ce ar fi condus automobilul în stare de ebrietate. Pentru a nu documenta cazul, poliţistul ar fi cerut 200 de dolari.

Ulterior, şoferul s-a adresat la DGT Sud cu o plângere în care l-a denunţat pe poliţist, iar ofiţerii CNA au iniţiat o cauză penală pentru corupere pasivă.

În după-amiaza zilei de ieri, în timp ce se deplasa pentru a transmite suma estorcată, denunţătorul a fost oprit de un echipaj de patrulare. În automobilul de serviciu al Poliţiei se aflau doi colegi de-ai inspectorului, care l-au convins să le transmită banii pe care îi datora colegului lor.

În urma transmiterii banilor, aceştia au fost reţinuţi, suma estorcată fiind depistată în automobilul de serviciu. În scurt timp, a fost prins şi al treilea  suspect.

Cazul se investighează sub conducerea procurorilor anticorupţie, operaţiunea de reţinere fiind sprijinită de Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al MAI.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Explozia din capitală: A fost descoperită o butelie de gaz cu robinetul deschis. Sub dărâmături ar mai putea fi persoane

Publicat

pe

De către

Deflagrația din sectorul Râșcani al capitalei s-a produs într-un apartament aflat la etajul al șaisprezecelea al clădirii de pe bulevardul Moscovei 11/5. Au fost afectate apartamentele de la etajele 13, 14, 15, 16, 17, 18. Salvatorii au găsit la etajul al paisprezecelea corpurile neînsuflețite al unui bărbat și al unui copil.

Informația a fost prezentată astăzi de șeful IGSU Mihail Harabagiu la Comisia Situații Excepționale, convocată în această dimineață de premierul Pavel Filip.

El a declarat că deocamdată nu se cunoaşte cu certitudine în care apartament a avut loc explozia, dar o butelie de gaz, cu robinetul deschis, a fost descoperită la etajul 16.

Totodată, potrivit Inspectoratului General al Poliției, sub dărâmături ar mai putea fi și alte persoane, întrucât există persoane date dispărute.

Responsabilii de la Primăria Chișinău susțin că în scara blocului locuiau în jur de 200 de persoane. O parte dintre cei evacuați au mers la rude și prieteni. 20 de persoane au fost cazate la Spitalul Sfânta Treime din capitală.

„Prioritatea numărul 1 este suportul medical celor care au fost răniți și o altă prioritate este să acordăm locuri de trai provizorii celor care au rămas fără locuință. Eu îmi aduc aminte vizita la spitalul de la Calea Ferată. Poate acolo nu este un spital de urgență, însă avem secții de reabilitare, unde sunt toate condițiile pentru a oferi și hrană la timp, și toate celelalte servicii de care are nevoie o familie”, a declarat premierul Pavel Filip la ședință.

De asemenea, șeful Guvernului a cerut o evaluare a stării clădirii.

Ulterior, Pavel Filip împreună cu alți responsabili au mers la locul tragicului incident. „Trebuie să vedem foarte atent cum intervenim în continuare astfel încât să nu punem în pericol viața salvatorilor, să vedem dacă mai sunt persoane sub dărâmături și cât mai rapid să restabilim clădirea”, a spus el.

Totodată, Pavel Filip a anunțat că familiile persoanelor decedate vor primi câte 50 de mii de lei.

Reamintim că trei persoane și-au pierdut viața în urma exploziei ce a avut loc sâmbătă seara în sectorul Râșcani al capitalei. Salvatorii și pompierii au depistat două cadavre, inclusiv trupul neînsuflețit al unui minor. Un alt bărbat de 77 de ani a decedat în spital.

Citește mai departe

Social

Fotografia săptămânii: Îmbătrânirea Moldovei

Publicat

pe

De către

Zilnic, din Moldova pleacă tot mai mulți tineri, iar numărul persoanelor în vârstă crește simțitor.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), la începutul anului 2018, în Moldova locuiau 629,6 mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 17,7% din numărul total al populației stabile.

„Fiecare a treia persoană are 60-64 ani, iar 13,2% sunt persoane care au depășit vârsta de 80 ani”, susțin reprezentanții BNS.

În prezent, durata medie a vieții femeilor, ce au atins vârsta de 60 ani, constituie 20,5 de ani, iar a bărbaților -16,4 ani, diferența fiind de 4,1 ani. Speranța de viață la vârstnicii din mediul urban este mai mare cu 2,6 ani decât la cei din mediul rural.

Principalele cauze ale mortalității vârstnicilor sunt bolile aparatului circulator (68,7% din totalul decedaților din această grupă de vârstă), tumorile maligne (14,9%) și bolile aparatului digestiv (6,2%). Această tendință se observă atât la bărbați cât și la femei.

Valoarea medie a minimului de existență pentru pensionari în anul 2017 a alcătuit 1547,5 lei, fiind în creștere față de anul precedent cu 3,5%. BNS constată că pensiile, uneori, nu le ajung bătrânilor nici măcar pentru minimul de existență.

Citește mai departe

Social

Trei persoane au murit în urma exploziei din sectorul Râșcani. Deflagrația a afectat etajele 14,15,16,17 din scara blocului// VIDEO

Publicat

pe

De către

Trei persoane și-au pierdut viața în urma exploziei ce a avut loc sâmbătă seara în sectorul Râșcani al capitalei. Salvatorii și pompierii au depistat două cadavre, inclusiv trupul neînsuflețit al unui minor. Un alt bărbat de 77 de ani a decedat în spital.

IGSU a precizat că deflagrația s-a produs într-un bloc locativ de pe strada Bulevardul Moscovei 11/5 din mun. Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 22:42. La fața locului inițial au fost îndreptate 7 echipaje de salvatori și pompieri.

Ajunși, angajații IGSU au stabilit că explozia a afectat apartamentele de la etajele 14,15,16,17 din scara nr. nr.6 a blocului. În procesul de cercetare, salvatorii și pompierii au depistat două cadavre inclusiv trupul neînsuflețit a unui minor. Corpurile neînsuflețite au fost găsite la etajul 14.

Salvatorii și pompierii au evacuat toate persoanele din scara blocului. În urma deflagrației 6 persoane au fost internate la spital cu diverse traumatisme, inclusiv un angajat al IGSU.

Pompierul este în stare stabilă, primind contuzii și leziuni ușoare.

În urma leziunilor obținute, un bărbat în vârstă de 77 de ani a decedat în spital.

La fața locului IGSU a instituit o celulă de criză. Pentru intervenție în total au fost antrenate 16 unități de tehnică specială și aproape 100 de angajați IGSU, fiind ridicată pe alertă întreagă garnizoană a mun. Chișinău.

Pentru stabilirea circumstanțelor deflagrației activează organele de drept. La fața locului sunt antrenați grupul de psihologi al IGSU pentru acordarea asistenței psihologice sinistraților. Salvatorii și pompierii efectuează lucrări de deblocare și căutare în interiorul clădirii.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com