Connect with us

Social

Operaţiune în sudul ţării: trei inspectori de patrulare, reţinuţi de CNA

Publicat

pe

Trei inspectori din cadrul Batalionului de patrulare Sud au fost reţinuţi aseară de către ofiţerii Direcţiei generale teritoriale Sud a CNA şi procurori. Poliţiştii sunt bănuiţi de corupere pasivă şi vor petrece următoarele 72 de ore în izolator.

Potrivit denunţătorului, unul dintre inspectori l-ar fi oprit, acum câteva zile, în timp ce ar fi condus automobilul în stare de ebrietate. Pentru a nu documenta cazul, poliţistul ar fi cerut 200 de dolari.

Ulterior, şoferul s-a adresat la DGT Sud cu o plângere în care l-a denunţat pe poliţist, iar ofiţerii CNA au iniţiat o cauză penală pentru corupere pasivă.

În după-amiaza zilei de ieri, în timp ce se deplasa pentru a transmite suma estorcată, denunţătorul a fost oprit de un echipaj de patrulare. În automobilul de serviciu al Poliţiei se aflau doi colegi de-ai inspectorului, care l-au convins să le transmită banii pe care îi datora colegului lor.

În urma transmiterii banilor, aceştia au fost reţinuţi, suma estorcată fiind depistată în automobilul de serviciu. În scurt timp, a fost prins şi al treilea  suspect.

Cazul se investighează sub conducerea procurorilor anticorupţie, operaţiunea de reţinere fiind sprijinită de Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al MAI.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Petițiile mamelor care acuza probleme la naștere, din cauza sistemului medical, analizate de CNA

Publicat

pe

De către

Cele 98 de petiții transmise de un grup de mame care au semnalat condiții inadecvate ale sistemului medical din Moldova au fost analizate de către ofițerii CNA. Instituția a identificat 32 de cazuri în care au fost estorcați bani de la pacienți și promite să ia măsuri în acest sens. Informațiile se conțin în scrisoarea de răspuns adresată de către directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, către una din coautoarele petiției.

„Analizând informația din petiție, Centrul a identificat 32 de cazuri în care petiționarele au descris fapte de corupție, manifestate prin: estorcarea unor sume de bani pentru asistența medicală care, potrivit legislației în vigoare este gratuită; obligarea pacientelor de a achita bani pentru anumite servicii medicale suplimentare sau pentru medicamente, precum și condiționarea persoanelor de a oferi recompense ilicite personalului medical pentru serviciile prestate, ce intră în atribuțiile acestora”, se spune în răspunsul oferit de CNA.

Șeful CNA, Bogdan Zumbreanu, mai adaugă că instituția a luat act de informațiile date și va lansa mai multe acțiuni de ordin informativ și operativ pentru a contracara asemenea cazuri. De asemnea, CNA își reiterează angajamentul de a combat fenomenul corupției din instituțiile medicale, aceasta fiind una din direcțiile principale în activitate Centrului.

Citește mai departe

Social

Apă-Canal Chișinău a semnat un contract cu o companie franceză. Vor fi reabilitate 55 km de rețele de apeduct

Publicat

pe

De către

Apă-Canal Chișinău  a semnat un pachet de reabilitare a rețelelor de apeduct, care prevede modernizarea a circa 55 km de rețele apeduct. Astfel, luni, 22 ianuarie, furnizorul de apă a semnat un contract în acest sens cu compania SADE-Compagnie Generale de Travaux d’Hydraulique (Franţa), care a fost desemnată câștigătoare în urma licitației internaționale.

Amintim că la sfârșitul lunii iulie, 2017 a mai fost semnat pachetul 1 a, care prevede reabilitarea a circa altor 84 km rețele de apeduct.

În ceea ce privește, contractul semnat astăzi, acesta se referă la înlocuirea reţelei existente de alimentare cu apă şi a conectărilor la blocuri multietajate în zonele rezidenţiale din mun. Chişinău cu diametre cuprinse între 50 mm şi 300 mm pe o lungime estimativă de 52 km, dar și înlocuirea în jur de 3 km de conectări invididuale de-a lungul reţelei reabilitate în cadrul acestui pachet.

În conformitate cu contractul semnat, Furnizorul va asigura executarea obligațiilor contractuale în termen maxim de 540 de zile, iar suma lucrărilor planificate se estimează la circa 6 milioane euro.

Directorul general al S.A. “Apă – Canal Chișinău”, Veronica Herța, a declarat că proiectul în cauză nu este deloc ușor, însă unul realizabil și necesar: „ Sper să avem o colaborare de succes care ne va permite să creăm cât mai puține incomodități consumatorilor finali”.

Reprezentantul companiei SADE-Compagnie Generale de Travaux d’Hydraulique a dat asigurări că lucrările preconizate se vor efectua în timpul planificat, fără abateri chiar dacă vor există unele provocări, doar lucrând în echipă, rezultatele nu vor întârzia.

Menționam că, contractarea acestor servicii face parte din Programul de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Chișinău, finanţat din sursele Băncii Europene de Investiţii, ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi din Fondul de Investiţii pentru Vecinătate al Uniunii Europene, în valoare toatală de circa 61,8 milioane euro.

Citește mai departe

Social

Un moldovean, care venea din Ucraina, avea în bagaje ceai verde și ouă Kinder, dar a fost oprit de câinele de frontieră

În total, au fost depistate aproximativ 18 grame de marijuana.

Publicat

pe

De către

Polițiștii de frontieră ucraineni au reținut sâmbătă un cetățean moldovean, care transporta substanțe narcotice ascunse în ouă Kinder și în pachețele de ceai verde. Cazul a avut loc pe 20 ianuarie la punctul de trecere Cuciugan.

Bărbatul de 58 de ani a fost reținut în timp ce se întorcea din Ucraina la volanul propriului automobil. La depistarea substanțelor interzise a fost antrenat câinele anti-drog.

Drogurile se aflau în compartimentul de bagaje al mașinii printre bunurile personale ale bărbatului. Astfel, într-un ou Kinder se aflau pachețele cu marijuana. Aceasta a fost depistată, de asemenea, într-o cutie cu ceai verde.

“Omul a ascuns substanța de culoare gri-verde, care se presupune a fi marijuana, într-o jucărie Kinder și a pus-o și într-o pungă de ceai”.

Șoferul le-a spus oamenilor legii că “darurile” au fost transmise de o cunoștința a sa din Ucraina.

În total, au fost depistate aproximativ 18 grame de marijuana. Cazul a fost raportat organelor de drept din Ucraina.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social3 ore în urmă

Petițiile mamelor care acuza probleme la naștere, din cauza sistemului medical, analizate de CNA

Cele 98 de petiții transmise de un grup de mame care au semnalat condiții inadecvate ale sistemului medical din Moldova...

Externe3 ore în urmă

Rusia a rămas fără reprezentant permanent la NATO

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a eliberat pe Aleksandr Gruşko din postul de reprezentant permanent al Rusiei la NATO, un decret...

Externe3 ore în urmă

Trei români au golit de peşte un lac din Italia. Au pescuit peste 3 tone și jumătate de pește

Braconierii români au făcut măcel pe un lac din Italia. Trei bărbați de origine română au fost reținuți după ce...

Economie5 ore în urmă

Ministrul Economiei Chiril Gaburici a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean Stepan Kubiv

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o discuție telefonică cu prim-viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Comerțului din...

Social5 ore în urmă

Apă-Canal Chișinău a semnat un contract cu o companie franceză. Vor fi reabilitate 55 km de rețele de apeduct

Apă-Canal Chișinău  a semnat un pachet de reabilitare a rețelelor de apeduct, care prevede modernizarea a circa 55 km de...

Politică6 ore în urmă

Traian Băsescu a contestat decizia Judecătoriei Chișinău

Fostul președinte Traian Băsescu a contestat astăzi decizia Judecătoriei Chișinău prin care i s-a respins cererea privind anularea decretului lui...

Diaspora7 ore în urmă

A fost creat Consiliul Național al Diasporei din Canada

Asociațiile obștești ale diasporei Republicii Moldova au decis crearea Consiliului Național al Diasporei din Canada (CNDC). Decizia de constituire a...

Advertisement

Opinii