ONG-urile de media sunt contrariate de decizia CCA privind suprimarea postului de radio din Bălţi

Moldova.ORG — Organizaţiile neguvernamentale de media sunt contrariate de decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), care, în şedinţa sa din 13 februarie 2007, a suprimat vocea unui radiodifuzor local important de la Bălţi, FM-103,5, se arata în declaraţia semnata de opt organizaţii mass-media privind suprimarea unui post de radio popular la Bălţi.

„Pentru orice societate democratică, dispariţia unui post de radio local cu producţie proprie, cu mesaj local, este un fapt grav. O asemenea decizie putea fi motivată doar printr-o examinare completă, obiectivă şi în condiţii de transparenţă. Indiferent de motivele invocate în timpul şedinţei CCA, se pare că ele nu îndreptăţesc pedeapsa disproporţionată prin privarea radiodifuzorului de dreptul de a-şi continua activitatea şi a publicului ascultător – la sursa de informaţie pe care au avut-o timp de 10 de ani”, se menţionează în declaraţie.

Potrivit autorilor declaraţiei, CCA urma, în conformitate cu legea, să desemneze câştigătorul concursului în urma examinării obiective şi imparţiale a ofertelor prezentate de solicitanţi. În condiţiile pronunţării unui asemenea verdict, CCA urma să aducă argumente convingătoare şi incontestabile care să motiveze decizia luată în faţa opiniei publice. Încetarea activităţii unui post de radio de rezonanţă şi cu o largă audienţă şi privarea consumatorilor de programe de dreptul la informaţia de interes comunitar, variată şi pluralistă, vine în contradicţie cu spiritul Codul audiovizualului care trebuie să încurajeze radiodifuzorii ce oferă servicii de programe proprii şi autohtone.

„Totodată trezeşte nedumeriri faptul că faţă de un post de radio care până acum nu a fost subiectul vreunei sancţiuni din partea autorităţii de reglementare a fost aplicată, cu unanimitate de voturi, o sancţiune atât de severă. Considerăm că membrii CCA, fără să ţină cont de interesul public, au adoptat o decizie părtinitoare care demonstrează caracterul distorsionat al procesului de implementare a noii legislaţii audiovizuale”, menţionează organizaţiile semnatare a declaraţiei.

La sfârşitul declaraţiei se spune „Ne îngrijorează graba şi amploarea pe care a luat-o procesul de distrugere şi cenzurare a radiodifuzorilor locali care au emisie proprie. Alături de Antena C şi Euro TV Chişinău, Radio FM-103,5 din Bălţi pare a fi încă o victimă a tendinţelor puterii de a limita pluralismul de opinii şi vocile critice în ajunul alegerilor”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.