Oleg Brega: Sunt candidatul indezirabil pentru leneși și corupți/ INTERVIU

oleg brega - candidatInterviu cu activistul Oleg Brega, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, iar acum colectează cele două mii de semnături pentru a intra în cursa electorală.

Cum au fost aceste zile de colectare a semnăturilor?
Dificle, obositoare, dar îmbucurătoare că foarte mulți au reacționat la apelul meu de sprijinire a candidaturii unui independent credibil, incoruptibil, principial.

Ai strâns peste o mie de semnături, urmează încă o mie. După ce le depui la CEC, ce urmează?
Nu voi depunde la CEC nici 2000, cât prevede legea, voi continua să colectez până consum cele 100 de liste numerotate, ca apoi să încerc să le validez pe la primării, apoi să le periez pe cele mai pestrițe, mai puțin sigure, ca să prezint, cu rezervă, ce am mai bun.

Crezi că ar putea să-ți fie puse piedici după depunerea semnăturilor la CEC?
Dacă au început din prima zi piedicile, dacă nu mi s-a răspuns nici azi la solicitarea de informații cu privire la modul de colectare, anume neclarități din lege, dacă mi-au eliberat listele de subscripție cu întârziere de 6 ore pe 1 octombrie, chiar dacă protestam zgomotos la ușa lor, de ce aș crede că CEC îmi va respecta drepturile în continuare și mă va trata nepărtinitor? În plus, și alte organe de stat, controlate politic, se pare, își trimit iscoade și provocatori ca să-mi testeze reacțiile. Sper să rezist, și ce nu mă va omorî, mă va căli pentru ulterioara luptă politică.

Care este profilul general al persoanelor care au venit să te susțină?
Sunt oameni liberi, curajoși sau măcar curioși. Mai mult tineri, dar și vârstnici, mai mult românofoni, dar și vorbitori de rusă sau cu accent pronunțat, au fost și moldoveni naturalizați, și un nevăzător, și un concurent electoral dintre independenți, potențialul meu electorat este eterogen, reprezentativ pentru întreaga societate.

Niciodată în istoria statului Republica Moldova nu a ajuns în Parlament un candidat independent. De ce?
Pentru că cetățenii-alegători și contribuabili au tolerat asta, iar politicienii-afaceriști au speculat indiferența generală, astfel că și-au croit legea electorală astfel, ca ”la vremuri noi, tot noi să fim!”, și niciun independent să nu le strice planurile. Pragul electoral e discriminator de mare, procedurile sunt atât de birocratice și complicate, încât fac aproape imposibilă trecerea prin acest ciur pentru cetățeanul neafiliat politic.

Dacă ajungi pe lista candidaților, în ce va consta campania ta electorală?
Să abordez sincer, principial și curajos alte probleme decât cele de pe agenda actuală, o voi face la dezbaterile electorale televizate și radiofonice, dar și în intervenții publice pe internet, în stradă, cu megafon sau cu viu grai, fără amplificare.

De ce ar trebui să te susțină cetățenii Republicii Moldova?
În ultimii 15 ani m-am manifestat ca un jurnalist și activist civic preocupat la modul real de problemele omului de rând, am mediatizat și chiar militat în stradă, în instanțe pentru soluționarea problemelor individuale, de justiție sau sociale, am putut să arăt un model nou de comportament ca cetățean, de ce nu mi-ar permite să încerc același experiment ca politician, ales al poporului. Decât să boicotezi alegerile de scârbă că nimic nu se schimbă sau să mergi la vot, dar să dai cu ștampila-n to(n)ți, mai bine alege, probabil, pe ultimul de pe listă, un independent indezirabil pentru leneși și corupți, poate de la el vor învăța și alți politicieni, dar și alți cetățeni, să joace onest rolurile sociale, să trateze cu respect drepturile omului, prevederile legii.

Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.