Olanda este unica țară în lume în care numărul bicicletelor depășește populația țării. Interviu cu Ambasadorul Emilian Brenici

Cu un teritoriu comparabil cu cel al Republicii Moldova, Olanda este una dintre țările cele mai dens populate din lume. Este singura țară unde numărul bicicletelor depășește populația țării, dar și țara cu cel mai mare număr de vorbitori de limbă engleză din statele în care aceasta nu este limbă oficială.

Este cunoscută pentru digurile, morile de vânt și lalele sale, dar și pentru universitățile sale și toleranța din societatea olandeză.

Vă invităm să cunoaștem împreună Țările de Jos alături de Ambasadorul Republicii Moldova la Haga, Emilian Brenici, în interviul de mai jos, acordat pentru Moldova.ORG.

Foto NL - Ambasada RMDomnule ambasador, ce reprezintă relațiile moldo-olandeze la moment?

În acest an la 10 iulie Republica Moldova și Regatul Țărilor de Jos vor marca 23 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Am reuşit să facem multe în aceşti ani. Au avut loc zeci de vizite care s-au soldat cu încheierea a zeci de tratate bilaterale şi un număr mare de proiecte comune realizate sau în desfășurare. De-a lungul anilor Olanda a fost și continuă să fie principalul investitor în economia Republicii Moldova. Ne-am dorit întotdeauna să menţinem această tendinţă şi să îmbunătăţim calitativ acest aport. Cunoaştem că exista un mare potenţial pentru consolidarea şi extinderea raporturilor bilaterale în mai multe domenii de interes reciproc. Acest deziderat a stat la baza deciziei luate acum doi ani de Republica Moldova de înfiinţare a misiunii sale diplomatice cu sediul la Haga. Contăm mult pe colegii olandezi și constatăm că există toate premisele necesare pentru deschiderea unei ambasade olandeze la Chișinău. Regatul Țărilor de Jos se numără printre principalii donatori mondiali în domeniul asistenței pentru dezvoltare, Republica Moldova fiind unul din beneficiarii acesteia. Totodată, această  asistență constituie doar o mică parte din suportul oferit de partenerii noştri olandezi în procesul de integrare europeană, de promovare şi dezvoltare a ţării noastre şi de transformare a acesteia în partener egal, stabil şi previzibil pe plan internaţional şi regional.

Câți cetățeni moldoveni se află în Olanda?

Numărul cetățenilor moldoveni aflați în Olanda este de circa trei sute de persoane. Este un număr relativ mic, însă unul real și foarte aproape de statisticile oficiale oferite de autoritățile olandeze. Specificul Olandei este că numărul celor aflați ilegali este extrem de mic. Olanda gestionează foarte strict acest fenomen și nu tolerează șederea migranților ilegali. Există mai multe motive care explică de ce țara lalelelor nu este o destinație preferată pentru migranții din Republica Moldova. Pe lângă beneficiile sociale mari oferite de statul olandez, există un număr mare de cerințe tot mai viguroase de ședere și integrare ulterioară în societatea de aici. Acest lucru îi face pe mai mulți migranți să prefere alte destinații decât Olanda.

Foto 02 - Haga Marea Nordului

Dacă aveți o statistică, câți dintre ei sunt la studii, câți muncesc?

Cu regret, statistica oficială nu oferă detalii la acest capitol. Potrivit datelor estimative oferite de instituțiile locale de învățământ, în Olanda și-ar face studiile peste o sută de studenți originari din Republica Moldova. Acest număr este în continuă creștere. Cât privește celelalte categorii de cetățeni, datele de care dispunem arată că aproape două sute de conaționali sunt stabiliți cu traiul permanent sau muncesc în Olanda.

Care este politica Olandei în privința migranților?

Statul olandez cât și legislația acestuia reflectă în mare măsură noile tendințe de opinie a societății olandeze de înăsprire a condițiilor pentru migranți. Treptat, Olanda renunță la conceptul multiculturalismului oferind mai mult spațiu, timp și resurse eforturilor de constituire a unei societăți integrate. Olanda este un stat suprapopulat în care numărul locuitorilor este în continuă creștere. Pe un teritoriu comparabil cu cel al Republicii Moldova, locuiește o populație de cca. 17 milioane locuitori, adică de cinci ori mai mare decît în țara noastră. Potrivit unor statistici, o cincime din populația Regatului Țărilor de Jos sunt imigranți sau copii născuți în familiile de imigranți. În acelaşi timp, beneficiile pentru economia Olandei în urma migraţiei sunt mult mai mari decât costurile și riscurile generate de acest fenomen.

Foto NL - Amsterdam

Există o comunitate a cetățenilor moldoveni în Olanda?

După cum spuneam, comunitatea cetățenilor moldoveni în Olanda este destul de mică. Oficial în Olanda nu există asociații obștești ale diasporei noastre. Totodată, în decembrie 2012 a fost înființat un grup de inițiativă al originarilor din Republica Moldova “NorocOlanda.nl”, care a atras un număr mare de susținători, inclusiv prin situl omonim de internet. O platformă populară de comunicare o reprezintă și grupul de pe Facebook cu denumirea sugestivă “Moldovenii din Olanda”. De la bun început eu şi colegii mei din Ambasadă am stabilit relaţii foarte bune cu reprezentanţii comunităţii, ba chiar trebuie să recunosc că am devenit o parte a acesteia. Acest lucru ne-a oferit posibilitatea desfăşurării mai multor activităţi culturale în diverse colţuri ale Olandei menite să lărgească și să consolideze mica noastră comunitate. Această cooperare ne permite să înțelegem şi să reacţionăm mai bine la problemele și necesitățile cetăţenilor noştri aflaţi aici.

Ce v-a impresionat cel mai mult în Olanda când ați preluat funcția de ambasador și continuă încă să vă impresioneze și astăzi?

Olanda este unica țară în lume în care numărul bicicletelor depășește populația țării. Pentru o treime din populaţia Olandei bicicleta este principalul mijloc de transport. De la mic la mare, toți urcă pe bicicletă: elevii, studenții, muncitorii, oamenii de afaceri, politicienii, magistrații, miniștrii, prim-ministrul ţării. La aceștia se adaugă și toți colaboratorii misiunii noastre la Haga, care se deplasează preponderent cu bicicleta. Primul lucru pe care l-am procurat personal în Olanda a fost bicicleta, cu care deseori mă deplasez la serviciu. Infrastructura excelentă, legislația relevantă și atitudinea societății oferă acestui mijloc de transport nu doar prioritate în trafic dar și reflectă modul de viață și valorile societății olandeze cum ar fi toleranţa, modestia și grija față de mediul înconjurător.

Foto NL - Keukenhof 1

Puțini știu că Olanda este țara cu două capitale. Care este explicația?

Potrivit Constituției olandeze, capitala Regatului Țărilor de Jos este Amsterdam, cel mai mare oraș din Olanda și cel mai important centru financiar, comercial și cultural al țării. Cu toate acestea, tradițional sediile Curții Regale, Parlamentului, Guvernului și Curții supreme, precum și sediile misiunilor diplomatice străine se află la Haga. De fapt, Haga este capitala Olandei de Sud, una din cele douăsprezece provincii continentale ale Regatului Țărilor de Jos. Cea de-a doua capitală olandeză are puțin peste cinci sute de mii de locuitori și este al treilea ca mărime oraș din Regat, fiind depășit în acest sens doar de Amsterdam și Rotterdam.

Foto NL - Haga Palatul Regal

Universitățile olandeze sunt cunoscute în lume datorită calității lor. Dacă ați fi să le recomandați tinerilor din Moldova, cum ați face-o prin câteva propoziții?

Majoritatea absolută a instituțiilor superioare de învățământ din Olanda oferă o diversitate de programe de studii de înaltă calitate. Multe universități de aici se află în topul ratingurilor internaționale și au criterii de admitere și promovare destul de riguroase. Majoritatea programelor de licenţă sunt urmate în limba engleză, iar programele de masterat şi doctorat sunt exclusiv în limba engleză. Taxele de şcolarizare accesibile, precum și condiţiile de studii şi de trai din Olanda atrag anual zeci de mii de studenți din toată lumea. Procedura de admitere este foarte simplă și, de regulă, se face în regim online. Pentru a-și mări șansele de admitere, tinerii din Moldova pot depune la mai multe instituții de învățământ cereri de admitere. Perioada de înscriere diferă de la facultate la facultate. De regulă, pentru programele de licență aceasta începe în luna noiembrie și durează până în luna mai. Totuși, studenții care depun printre primii cererea de înscriere au mai multe șanse de a fi admiși la studii, mai ales la facultățile în care numărul pretendenților depășește numărul locurilor disponibile. De asemenea nu trebuie să uităm că universitățile din Olanda oferă un număr mare de burse studenților străini. Urmărim cu atenție aceste oferte și încercăm să le promovăm în rândul tinerilor din Republica Moldova prin toate mijloacele disponibile.0

Ce ar trebui să știe turiștii moldoveni înainte de a vizita Olanda?

În primul rând, turiştii moldoveni care sunt deținătorii ai pașapoartelor biometrice nu au nevoie de vize pentru a vizita această ţară. Trebuie de știut că destinaţiile turistice de aici nu se limitează doar la Amsterdam sau Haga. Turiştii moldoveni pot profita de faptul că Olanda este o ţară relativ mică, care poate fi explorată în lung şi în lat în doar câteva zile, graţie sistemului dezvoltat de transport şi autostrăzi. Oraşele Maastricht, Rotterdam, Groningen, Leiden sau Eindhoven se află la doar câteva ore distanţă unul de altul.

Totuşi să nu uităm că ţara pe care noi ne-am obişnuit să o numim Olanda, este ceva mai mult decât partea continentală a Regatului. Cei pasionaţi de destinaţii exotice pot să-şi planifice vacanţe pe insulele olandeze din Marea Caraibelor: Aruba, Sint Maarten sau Curaçao, pentru care la fel nu mai au nevoie de vize. Cea mai bună perioadă pentru a vizita partea europeană a ţării este aprilie-august. Cei interesați să afle de ce Olanda este supranumită țara lalelelor, ar trebui să o viziteze în perioada aprilie – mai pentru a savura din frumusețea Grădinii Europei “Keukenhof” și a câmpiilor captivante de flori din această parte a ţării. Agenţiile turistice oferă anul împrejur o gamă largă de opţiuni şi servicii pentru turiştii dornici de a descoperi mai multe lucruri interesante. Olanda este prietenoasă turiştilor care cunosc limba engleză. Această ţară are cel mai mare număr de vorbitori de limbă engleză din statele în care aceasta nu este limbă oficială.

Foto NL - Keukenhof 3

Ce ar avea de învățat moldovenii de la olandezi?

O să mă limitez la cele mai bune şi necesare calităţi umane prin care se disting olandezii de alte popoare. Acestea sunt sinceritatea şi modestia. Anume aceste calităţi ne lipsesc nouă moldovenilor. Pentru concetățenii noștri deseori sinceritatea olandezilor este percepută drept lipsă de tact sau chiar grosolănie totală, iar modestia acestora – drept proaste maniere sau lipsă de gust. Avem ce învăţa de la olandezi. Trebuie să propagăm de mici copii valorile adevărate cum sunt onestitatea şi cumpătarea și treptat să renunțăm la preconcepțiile care ne generează senzații false de superioritate și bunăstare.

Vă mulțumim!

Foto: Emilian Brenici, Arhivă personală

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.