Connect with us

Diverse

Ofițerii SIS au descoperit arme și muniții într-un câmp din Florești

Publicat

pe

Operațiunea profilactică a Servciului de Informații și Securitate care prevede dezarmarea cetățenilor care dețin ilegal arme se pare că dă roade. Aceasta după ce într-un câmp din raionul Florești au fost găsite mai multe arme și muniții. După cum comunică portalul Deschide.md, cel mai probabil acestea aparțineau cetățenilor care le dețineau ilegal și care le-au abandonat pentru că s-au speriat.

„În raionul Florești, în apropiere de malul râului Răut cineva a aruncat muniții, printre care o armă, grenade și mai multe cartușe. De în dată ce am obținut informația am contactat Inspectoratul de Poliție din Florești, reprezentanții căruia ne-au declarat că nu cunosc nimic despre „munițiile aruncate pe câmp”, comunică portalul Deschide.md cu trimitere la un cititor care a expediat pozele munițiilor pe adresa portalului.

Este de menționat că mai multe pistoale traumatice, fumigene, cartușe, veste antiglonț și explozibil au fost găsite recent la un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de către ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS). Acțiunile au avut loc în oraşul Floreşti, fiind realizate în cooperare cu Procuratura Floreşti şi ofiţerii de urmărire penală ai Ministerului Afacerilor Interne.

De asemenea, o pungă cu arme şi muniţii a fost găsită, tot recent, pe acostamentul traseului Ceadâr-Lunga-Baurci, de către o persoană necunoscută, care a anunțat oamenii legii.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

Iulian Chifu spune că retragerea lui Negruță ar trebui să fie urmată de retragerea ambasadorului rus de la Chișinăi

Publicat

pe

De către

Decizia Guvernului de a retrage pe o perioadă nedeterminată ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguța, înseamnă scăderea gradului de reprezentare a unui stat. De această părere este Iulian Chifu, fostul consilier al ex-președintelui României Traian Băsescu.

Într-un editorial pentru portalul Deschide, Chifu susține că după acest act, autoritățile ruse ar trebui, drept replică, să-și retragă ambasadorul, acceptând nivelul redus de reprezentare.

„Formal, este un prim pas care poate duce fie la revizuirea unui comportament, schimbarea contextului ce a generat reacția și reluarea relației, respectiv revenirea ambasadorului în capitală, fie poate duce la agravarea situației. Formula de agravare înseamnă retragerea ambasadei și ruperea relațiilor bilaterale.

Firește, nu suntem acolo, dar, teoretic, o pantă descendentă a relațiilor bilaterale, respectiv agravarea diferendului, poate duce la ruperea relațiilor diplomatice în mod real”, a declarat Chifu pentru Deschide.md

Reamintim că Președintele Igor Dodon a reacționat dur la decizia de chemare a ambasadorului Neguță. Într-o postare pe pagina sa de facebook Dodon a calificat gestul guvernării drept un act neprietenos, pentru a-i sabota vizita la Moscova, la summit-ul informal al șefilor de state-membre a CSI, unde a fost invitat de președintele rus, Vladimir Putin.

Citește mai departe

Diverse

Ambasada R.Moldova în Canada a organizat o masă rotundă în Parlamentul Federal al Canadei

Publicat

pe

De către

Parlamentul Federal al Canadei a găzduit Panelul de discuții întitulat “Rethinking Policy Towards Eastern Europe: The Case of Moldova, Georgia, and Ukraine”.

Susținută de Președintele Comisiei pentru Politică Externă și Dezvoltare Internațională (FAAE) a Camerei Comunelor din cadrul Legislativului canadian, Onorabilul Robert Nault, precum și Delegația Uniunii Europene în Canada și a misiunii diplomatice a Estoniei la Ottawa (ţară care deține Președinția în exercițiu la Consiliul UE), masa rotundă a fost co-organizată de Ambasadele celor trei state asociate cu UE – Republica Moldova, Georgia, Ucraina.

Evenimentul a avut ca speakeri principali Ambasadorii Delegației UE, Estoniei, Moldovei, Georgiei, Ucrainei, Directorul General pentru Europa de Est și Eurasia din cadrul MAE al Canadei, Directorul politic din cadrul MAE al Ucrainei. Dr. Andres Kasekamp,  Șeful Catedrei studii estoniene din cadrul Universității din Toronto a participat în calitate de vorbitor principal cu tematica “State of play for the EU Eastern Partnership”.

De asemenea, printre participanții la masa rotundă au fost membrii Comisiei pentru Politică Externă, ai Comisiei pentru Apărare, Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Canada, ai Congresului Ucraina-Canada, reprezentanți ai MAE canadian și ai corpului diplomatic străin acreditat la Ottawa, precum și formatori de opinie din Canada.

Evenimentul și-a propus drept scop sporirea vizibilității în societatea canadiană a acestor trei state din Parteneriatul Estic  cu un nivel avansat de dialog cu UE, precum și discutarea modalităților de angajare a Canadei în susținerea proceselor democratice și transformărilor economice desfășurate de acestea.

Speakerii au împărtășit viziuni comune asupra necesității continuării reformelor în țările asociate UE și a rolului important al Canadei în susținerea acestor procese de transformare profundă la care s-au angajat noile democrații est-europene.

De asemenea, vorbitorii au subliniat interesul deosebit al Canadei pentru promovarea activă a valorilor democratice în plan global, în special în contextul presiunilor sporite asupra actualului sistem mondial bazat pe normele de drept internațional, Canada consolidându-și tot mai mult rolul de actor important pe scena politică internațională.

Citește mai departe

Diverse

Roman Chircă despre proiectul privind eliminarea presiunilor asupra businessului: Este unul necesar

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede eliminarea presiunilor asupra mediului de afaceri este un proiect necesar pentru piață, care va reduce abuzurile față de business. Afirmația aparține directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă. În opinia expertului, inițiativa lansată de Guvernul Filip este una logică și corectă, iar cei care o critică, spunând că se urmărește absolvirea escrocilor de răspundere – manipulează.

„Este un proiect necesar, o modalitate de a reduce presiunea asupra mediului de afaceri din R. Moldova. Esența crimei economice e rezultatul producerii unei daune economice, care poate fi evaluată, estimată. Această inițiativă pare a fi logică și corectă. Când se produce asemenea daună, atunci aceasta trebuie să fie recuperată. E vorba până la urmă de o abordare umană. În instituțiile penitenciare sunt multe persoane care au comis asemenea infracțiuni, iar daunele nu sunt restituite. Deci, penitenciarele nu pot fi instituții de corecție. Esențial să fie restituite daunele provocate”, a declarat Roman Chircă pentru Ziarul Național.

Acesta mai adaugă că toți cei care critică proiectul și invocă faptul ca va scăpa de răspundere escrocii sunt niște pseudo-experți care n-au făcut parte din mediul de afaceri și vor să manipuleze opinia publică. Directorul IEP mai remarcă faptul în ultimul timp s-au activizat tot mai mulți așa-ziși experți care critică permanent orice inițiativă și sunt ca niște „roboți de generare a opiniilor negative”.

„Mă miră o astfel de abordare. Cei care fac asemenea afirmații nu au făcut parte din mediul de afaceri. Decriminalizarea nu înseamnă legalizarea infracțiunilor economice. Legea nu va avea efect retroactiv. Eu cred că e vorba de manipularea opiniei publice de către niște pseudo-experți”, adaugă Roman Chircă.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social1 oră în urmă

Un șofer beat a tamponat patru pietoni și a vrut să fugă. Când a fost stopat de trecători, a scos pistolul// VIDEO

Șoferul a fost reţinut pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău.

Diaspora2 ore în urmă

Concerte pentru moldovenii de la Roma, Frankfurt pe Main și Paris în cadrul Programului „Crăciun cu dor de casă”

Comunitatea moldovenilor din or. Roma, Italia, or. Frankfurt pe Main, Germania, or. Paris, Franța au avut parte în zilele de...

Social3 ore în urmă

Un băiat din Cahul a sunat la întâmplare o femeie din Chișinău și i-a spus că blocul de locuit e minat. Ce a făcut femeia

O locuitoare a capitalei a apelat la Poliție, după ce un necunoscut a sunat-o şi i-a spus că blocul în...

Justiție4 ore în urmă

Un tânăr din Criuleni și-a omorât propria mamă. A strangulat-o și a aruncat-o în Nistru

Un tânăr de 28 de ani din raionul Criuleni a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, pentru că...

Cultură16 ore în urmă

Ce va face Ana Munteanu cu banii câștigați la Vocea României 2017

Ana Munteanu este fericita câștigătoare a marelui premiu în valoare de 100.000 de euro, după participarea sa în cadrul show-ului...

Social18 ore în urmă

Nou! Eticheta produselor alimentare va include lista ingredientelor care provoacă alergii

Eticheta produselor alimentare destinate comercializării va fi completată cu noi informații, potrivit Legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele...

Diverse18 ore în urmă

Iulian Chifu spune că retragerea lui Negruță ar trebui să fie urmată de retragerea ambasadorului rus de la Chișinăi

Decizia Guvernului de a retrage pe o perioadă nedeterminată ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguța, înseamnă scăderea gradului de reprezentare...

Advertisement

Opinii