Oficiali europeni au semnat o declaratie comuna privind situatia din regiunea transnistreana

Copresedintele Comitetului interparlamentar de cooperare Republica Moldova – UE, Marianne Mikko, si copresedintele Comitetului interparlamentar de cooperare Ucraina – UE, Marek Siewic, au semnat o declaratie comuna privind situatia din Transnistria.

Cei doi oficiali europeni saluta recentele propuneri ale Ucrainei de solutonare a diferendului transnistrean si subliniaza ca orice regiune separatista reprezinta o sursa de instabilitate la nivel regional si o posibila amenintare pentru securitatea internationala. In opinia lor, problema transnistreana mai reprezinta si o piedica importanta in procesul de democratizare si implementare a reformelor sociale si economice in Moldova.

In declaratie se mai spune ca, odata cu extinderea in 2007 a spatiului Schengen, Republica Moldova va avea hotar comun cu UE, iar in acest context solutionarea diferendului transnistrean devine tot mai imperativa. “UE trebuie sa asiste R.Moldova in procesul de solutionare a conflictului in cadrul Politicii Europene de Vecinatate, sa asigure asistenta tehnica si financiara pentru stabilirea unui control vamal eficient la frontiera moldo-ucraineana si sa examineze posibilitatea de a participa la solutionarea chestiunii transnistrene in contextul Politicii Europene de Securitate”, noteaza documentul citat.

Mikko si Siewic au mai mentonat ca UE trebuie sa semnaleze clar disponibilitatea sa de a participa la noua misiune de pacificare, care va fi formata in conformitate cu asa-zisul Plan Iuscenco.

Mentionam, ca in cadrul sedintei de marti, Comitetul parlamentar de cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeana a examinat declaratiile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova la 10 iunie si planul Iuscenko de solutionare a diferendului transnistrean.//REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.