Oficial! Vârsta de pensionare în Republica Moldova va fi de 63 de ani

Acum o lună, Polonia a redus vârsta de pensionare de la 67 până la 65 de ani pentru bărbați și până la 60 de ani pentru femei. Ieri, Parlamentul Republicii Moldova a decis că femeile şi bărbaţii din Republica Moldova vor ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani.

Lumea se îndreap­tă spre o criză a pen­siilor, după cum scria Financial Times în august 2016, citat de Ziarul Financiar. În unele ţări, politicienii au găsit vinovaţii: băn­cile centrale. În SUA, problemele au deve­nit evidente în luna mai când cei 400.000 de cotizanţi şi membri ai Central States Pension Fund, fond înfiinţat în 1955 pentru administrarea pensiilor camionagiilor, au primit scrisori de la boardul de directori cu o scuză neobişnuită. Managerii scriau că regretă că trebuie să-i informeze că fondul, până la urmă, nu le va reduce beneficiile deoarece Trezoreria le-a interzis această soluţie. Central States a vrut să reducă beneficiile deoarece se temea că altfel va intra în default deoarece activele sale de aproximativ 18 miliarde de dolari nu pot acoperi promisiunile de plată de 32 de miliarde de dolari. Reducerea pensiilor făcea parte dintr-un plan de salvare care avea ca scop evitarea unui dezastru total mai târziu.

În Republica Moldova, 51 de deputați în Parlament au votat în lectură finală un proiect de lege privind reforma sistemului de pensii. Această majorare a fost explicată de Ministerul Muncii, Protecţie Sociale şi Familiei prin îmbătrânirea populaţiei, prin faptul că numărul pensionarilor creşte mai repede decât al persoanelor angajate.

Potrivit noilor amendamente, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare pentru femei și bărbați vor fi egalate gradual. Astfel, vârsta de pensionare pentru bărbați va crește la 63 de ani către 1 ianuarie 2019, câte 4 luni anual. Pentru femei este stabilită aceiași vârstă, care va fi atinsă la 1 iulie 2028 – câte 6 luni anual. Stagiul de cotizare pentru bărbați se va stabili începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei către 1 iulie 2024. Totodată, au fost operate modificări privind reexaminarea pensiei. Astfel, pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după ieșirea la pensie, pot solicita reexaminarea pensiei lor nu mai des decât o dată la doi ani. Stagiul de cotizare va fi același – de 34 de ani.

Oxana Domenti, deputată din fracţiunea comuniştilor, a spus că prin aceste modificări guvernarea diminuează cu o treime practic numărul de pensionari, ceea ce e inadmisibil în condiţiile în care şi speranţa de viaţă este mică în comparaţie cu ţările din regiune. Deputata a mai menţionat că femeile sunt discriminate majorându-li-se substanţial vârsta de pensionare.

Ministra muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, a spus în plenul Parlamentului că, din contra, prevederile actuale ale legii de fapt discriminează femeile, acestea nu acumulează stagiul de cotizare necesar şi au o pensie echivalentă cu 70% din pensia bărbatului, fiind astfel şi mai sărace.

Speranţa de viaţă în 2015 în Moldova, potrivit Biroului Naţional de Statistică, a constituit la bărbaţi 67,5 ani şi la femei 75,5 ani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.