Connect with us

Social

Oficial! În Republica Moldova vor putea fi adoptați bătrâni

Publicat

pe

În Moldova va fi creat serviciul de plasamentul familial pentru persoanele în etate și cele cu nevoi speciale. Proiectul aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri propune o diversificare a serviciilor sociale prin crearea unui serviciu de plasament în familie a persoanelor care au atins vârsta de pensionare, dar care, din motive întemeiate nu pot locui cu familia biologică, dar nici singuri.

Potrivit documentului, va fi instituit serviciul de asistenţă care va găzdui aceste categorii de persoane. Pentru a deveni asistent în cadrul acestui serviciu, doritorii vor trebui să participe la concurs, dar să nu fie rudă de gradul I cu solicitantul, să nu aibă antecedente penale și să nu consume alcool. Ulterior, autoritatea publică locală îi va asigura asistentului cursuri de instruire.

Persoană care vrea să beneficieze de asistenţă familială va trebui să depună o cerere la primăria din localitate, iar plasamentul de probă va fi de la şapte până la 30 de zile.

Asistentul familial va primi o alocaţie unică la plasarea unei persoane, dar şi indemnizaţii lunare pentru îngrijirea beneficiarului. Primăriile vor supraveghea persoana care se află în plasament.
Cheltuielile pentru crearea serviciului vor fi suportate de către primării. Anual, pentru întreţinerea unui beneficiar vor fi alocate peste 52.000 de lei din bugetul local.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Tragic! Trei copii s-au înecat în localitatea Pohrebeni, r-l Orhei, în timp ce se aflau la scăldat// VIDEO

Publicat

pe

De către

Trei copii, de 9 ani, 11 ani și respectiv 7 ani, s-au înecat ieri într-un bazin acvatic din localitatea Pohribeni, raionul Orhei. Potrivit datelor operative, copiii au fost văzuți într-o barcă trecând iazul, iar ulterior hainele acestora au fost găsite pe mal.

Salvatorii au fost alertați în seara zilei de ieri pentru a efectua lucrări subacvatice. La fața locului s-au deplasat trei echipaje de scafandri din cadrul IGSU.

Angajații Inspectoratului din cadrul Detașamentului căutare salvare nr. 1 și nr.2, dar și pompierii din Direcția Situații Excepționale Orhei au lucrat toată noaptea pentru a recupera cadavrele copiilor. Pentru ca activitatea acestora să nu fie întreruptă de condițiile nocturne a fost instalat un turn de iluminare.

După aproape 12 ore de căutări continue, salvatorii au recuperat în această dimineață la ora 8.00 cadavrele băieților cu vârstele de 9 și 11 ani.

Scafandrierii lucrează în continuare pentru a recupera trupul băiatului în vârstă de 7 ani.

Toate circumstanțele în cazul decesului celor trei minor sunt investigate de organele de drept.

Citește mai departe

Social

Tragic accident la Sângerei: Un șofer beat și fără permis a intrat cu maşina în copac. Soția și bebelușul au decedat

Publicat

pe

De către

Tragic accident în raionul Sângerei.  Un șofer beat și fără permis a intrat cu maşina în copac. Soția acestuia și bebelușul lor de aproape un an au decedat. Un alt copil de 4 ani, care se afla în automobil, a fost transportat la Institutul Mamei şi Copilului.

Tragicul accident a avut loc la 25 mai, între satele Romanovca și Pepeni Noi din raionul Sângerei.

Un bărbat de 24 de ani, aflându-se la volanul unui automobil de model Opel Vectra în stare avansată de ebrietate şi fără permis de conducere, a pierdut controlul asupra volanului, a derapat de pe drumul acoperit cu pietriş şi a intrat într-un copac de pe marginea carosabilului.

Acul vitezometrului indica 90 km/h, viteză mult mai mare decât limita permisă pe un drum de ţară.

În consecință, soția de 19 ani, a decedat pe loc, iar fetiţa de aproape un anişor a murit în secţia de reanimare a spitalului raional din Sângerei.

Cel de-al treilea pasager, un băiat, de 4 ani a fost transportat la Institutul Mamei şi Copilului.
Şoferul s-a ales cu o fractură la picior şi a fost internat în spitalul raional din Sângerei.

În acest caz a fost deschis un dosar penal, iar șoferul urmează să fie reținut pe 72 de ore.

Citește mai departe

Social

Cinci autospeciale de intervenție au fost oferite salvatorilor moldoveni de o organizație de caritate scoțiană

Publicat

pe

De către

Cinci autospeciale de intervenție au fost oferite salvatorilor moldoveni de o organizație de Organizație de caritate scoțiană Blythswood Care, în urma unui proiect de colaborare Moldova – Scoția.

Acestea vor fi utilizate de salvatori în lichidarea consecințelor accidentelor, pentru salvarea și descarcerare sinistraților.

Autospecialele de descarcerare oferite de colegii scoțieni au fost repartizate subdiviziunilor din raionale Nisporeni, Căușeni, Soroca și Giurgiulești.

Pentru a aplica în practică noile deprinderi, 4 echipaje de salvatori din cadrul IGSU au testat autospecialele în cadrul unui exercițiu de teren.

Pompierii au efectuat lucrări de descarcerare și salvare, reușind să lichideze incendii simulate.

Potrivit IGSU Organizația Scoțiană Blythswood Care a fost alături de pompierii moldoveni în perioada 21 – 25 mai, timp în care echipajele mixte au făcut schimb de experiență.

Citește mai departe