Connect with us

Economie

Octavian Calmîc la Buenos Aires: ”Comerțul electronic este deja o realitate pentru toate economiile lumii”

Publicat

pe

Comerțul electronic ar putea reprezenta o nouă eră pentru Organizația Mondială a Comerțului și pași inteligenți pentru dezvoltarea politicilor comerciale internaționale.

Declarația a fost făcută astăzi la Buenos Aires de Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, la reuniunea ministerială a grupului “Friends of E-commerce for Development” din cadrul OMC, organizată împreună cu grupul de state G20 și dedicată promovării politicilor în domeniul comerțului electronic.

În opinia lui Octavian Calmîc, comerțul electronic a devenit un subiect de o importanță deosebită în contextul transformărilor digitale profunde prin care trec economiile statelor lumii și este deja o realitate pentru toate economiile.

”Comerțul electronic nu numai că schimbă rapid modul în care se întâmplă comerțul, dar aduce, de asemenea, beneficii semnificative prin scăderea costurilor comerțului, precum și prin creșterea oportunităților de tranzacționare și prin extinderea accesului la piețe noi.

Republica Moldova este încântată să fie un Prieten al Comerțului electronic pentru dezvoltare și suntem pregătiți să continuăm cooperarea fructuoasă în acest grup și cu calitatea de membru al OMC pe această temă”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmîc.

 Participanții la reuniune au recunoscut necesitatea consolidării rolului central al dezvoltării în cadrul discuțiilor privind comerțul electronic și s-au angajat să continue lucrările de promovare comună a programelor digitale, comerciale și de dezvoltare.

Aceștia au subliniat, de asemenea, că discuțiile actuale necesită impulsul membrilor în curs de dezvoltare în care FED au jucat un rol important și trebuie stimulați în următorul an de lucru.

În cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța contribuției FED la activitatea OMC, fiind recunoscută la nivel internațional de entitățile publice și private drept un grup de referință pentru reprezentarea și acoperirea acesteia.

În acest sens, miniștrii au recunoscut responsabilitatea stabilită grupului lor de a continua promovarea criteriilor de dezvoltare în cadrul discuțiilor, permițând astfel țărilor să includă mai eficient economia digitală ca o componentă cheie pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă.

De asemenea, solicită o utilizare mai bună a acordurilor OMC existente pentru asistență tehnică și consolidarea capacităților, precum și o cooperare mai strânsă cu organizațiile internaționale relevante în acest scop.

Grupul de state promotoare a comerțului electronic în cadrul OMC, din care fac parte Argentina, Chile, China, Columbia, Costa Rica, Kazahstan, Kenya, Mexic, Moldova, Muntenegru, Nigeria, Pakistan, Sri Lanka și Uruguay a fost creat cu scopul de a sensibiliza comunitatea internațională față de importanța dezvoltării comerțului electronic în contextul digitalizării, precum și impactul pozitiv al acestuia asupra creșterii economice și posibilității de a avea acces la noi piețe de desfacere.

În calitatea sa de campion al serviciilor electronice în regiunea Europei de Est, Republica Moldova s-a alăturat grupului în vederea prezentării bunelor practici în domeniul guvernării electronice, care reprezintă una din condițiile necesare pentru prosperarea comerțului electronic.

 

 

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Economie

27 miliarde acumulate la bugetul public național în 9 luni, în creștere cu 3,7 miliarde față de aceeași perioadă a 2017

Publicat

pe

De către

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public național (BPN) în 9 luni ale anului 2018 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2017 cu 15,4%.

Astfel, în perioada de referință au fost înregistrate încasări în sumă de 27,4 miliarde lei, ceea ce constituie o creștere cu 3,7 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, anunță SFS.

În consecinţă, sarcina la Bugetul public național a fost supra executată cu peste 1,8 miliarde lei, sau cu 7,3%.

La Bugetul de stat, pe parcursul a 9 luni ale anului curent au fost încasate 12,3 miliarde lei, ceea ce constituie cu 1,8 miliarde lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2017, sau o creștere de 17,3%.

La Bugetele locale s-au înregistrat încasări de 2,8 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 343,0 milioane lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent sau cu 13,7%.

La Bugetul asigurărilor sociale de stat, în perioada menționată, au fost încasate 9,3 miliarde lei, ceea ce constituie cu 1,1 miliarde lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent, sau o creștere de 13,8%.

La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-au acumulat 2,9 miliarde lei, ceea ce constituie cu 358,6 milioane lei mai mult în comparație cu perioada similară a anului precedent sau cu 14,1%.

Citește mai departe

Economie

Când vine vorba de bani sau 5 pași pentru o gestionare mai bună a finanțelor personale

Publicat

pe

De către

Ştii care este cheia succesului ca să-ți gestionezi eficient finanțele personale? Schimbă modul în care te gândesti la, şi cum priveşti banii!

1.Să trăieşti (numai) clipa de acum
Este greu să faci mai multi bani atunci cand eşti concentrat numai pe ceea ce este mai ușor și mai atrăgător chiar acum. Sigur, de exemplu este mai facil să iei o cafea din drum decât să o faci acasă, dar acei 5 lei se vor aduna până când ajungi să plătești facturile pe o lună. Cel mai recent smartphone parcă îţi poartă numele, dar dacă eşti dispus să trăieşti şi cu modelul de anul trecut, ai putea pune acești bani deoparte pentru a construi un cont de economii pentru situaţii de urgență.

Care este nivelul tău de subzistenţă? Data viitoare când te vei trezi cu o factură medicală neașteptată, nu vei mai fi în situaţia în care nu poţi dormi noaptea din cauza ei. Mai degrabă decât să trăiesti numai clipa, pune-ți deoparte nişte bani pentru ca viitorul tău să fie mai ușor!

2.Frugalitatea dusă la extrem
A vâna mereu chilipiruri este una, să fii zgârcit e alta. Nu te concentra exclusiv pe preț. În schimb, gândeste-te la calitate și valoarea reală a bunurilor pe care le achiziţionezi. Achită 100-200 de lei în plus şi poți obține o pereche de pantofi pe care o vei purta câţiva ani de zile, mai degrabă decât una care se deteriorează până la sfârșitul sezonului.

Mai bine cumpără ingrediente proaspete pentru mesele gătite în casă, decât să trăieşti din meniul zilei de la cel mai apropiat bistro, iar efectele pozitive asupra sănătății tale ar putea să salveze mii de lei care i-ai cheltui în viitor pe medicamente sau facturi medicale.

Nu pierde timp prețios încercând să strângi bani în detrimentul timpului pierdut! Deși e bine să fii conștient de valoarea banilor, să nu uiți că timpul tău este cel mai important lucru. Dacă un chilipir necesită o oră sau două suplimentare din timpul tău şi te ajută să câstigi sau să economisești doar o sumă mica de bani, inseamna ca nu merită timpul pierdut.

3.Să trăiești cu cheltuieli peste limita posibilitatilor tale
Datoriile create de cardurile de credit te pot menține în cătușe financiare timp de decenii. Nu mai spune că meriti lucruri pe care stii ca nu ți le poți permite. Aminteste-ti că ceea ce meriți într-adevăr este o viață în care nu trebuie să lucrezi până la 80 de ani pentru a putea sa iti platesti facturile! Nu achiziționa articole de consum pe credit. În schimb, economiseste bani în avans, astfel încât să poți cumpăra bunul pe care ti-l poți permite cu adevărat.

4.Banii zboară
Nu contează cât de mulți bani faci, dacă nu știi cum zboara din portofel! Dacă nu ai stabilit un buget, construieste unul! Același lucru este valabil si pentru “construirea” unui fond de urgență și crearea unui plan de economii pentru pensie. Când nu urmăresti pe ce se duc banii tai, ei vor avea mereu tendința de a disparea repede din buzunar fara a stii cu adevarat pe ce. Cea mai bună modalitate de a-ți “plăti propriul viitor” este prin a-l planifica.

„Bugetul” nu trebuie să fie doar un cuvânt de prin ziare financiare. Acelasi lucru se aplica si pentru „economii”. Există atât de multe aplicații și instrumente care te pot ajuta și chiar transforma maximizarea banilor într-un joc (sau, cel puțin, o provocare plăcută)! Sau, dacă n-ai încredere în aplicații, caută cărți și bloguri despre finanțele personale și află cum îți poți optimiza cheltuelile.

5.Ignorarea impozitelor
Este tentant să treci peste plata taxelor si a impozitelor. Par plictisitoare și complicate. Dar acestea fac o mare diferență intre suma de bani care iti ramane la final lunii in buzunar si totalitatea cheltuielilor. Planificarea fiscală este la fel de importantă ca bugetarea, investițiile și toate celelalte forme de gestiune financiară. Ai depus declarația de venit?

În loc de încheiere
Subiectul “Banii” nu trebuie să fie stresant sau plictisitor. Uită-te la managementul inteligent al banilor ca la un cadou pe care-l ti-l faci pe viitor. Elibereaza-te de atitudinile și sentimentele negative față de ei. Îmbunătățirea modului de gândire asupra banilor este primul și cel mai important pas pentru crearea unui viitor financiar reușit!

Inspirat de aici

Citește mai departe

Economie

Fermierii din Moldova au posibilitatea să utilizeze un robot electric, care ar putea înlocui 5 persoane la tăierea livezilor și viilor

Publicat

pe

De către

Poate înlocui 5 muncitori în procesul de tăiere(curățare) a plantațiilor de vii și livezi, are o productivitate de 100 de hectare de livadă sau vie pe sezon și o modalitate de lucru ușoară și plăcută. Este vorba despre Secatorul electric „Electrocoup”, produs de compania franceză „INFACO”, despre utilitatea cărui s-a vorbit în cadrul unui seminar, organizată de către Compania „AGRODOR”.

Cei circa 40 de fermieri, participanți la seminar au fost instruiți privind folosirea acestui instrument revoluționar pentru agricultura Moldovei.

Secatorul electric are mai puțin de un kilogram, permite o autonomie de lucru de 9-16 ore de lucru și poate lucra în două regimuri, în fucție de persoana care îl mânuiește. El poate fi utilizat pentru tăierea pomilor, viței-de-vie, copacilor din spațiile verzi, precum și în zootehnie, pentru tăierea copitelor la animale.

Instrumentul agricol este unul din lista instrumentelor, procurarea căror este inclusă în programul de subvenționare, astfel încât cumpărătorului i se returnează 25 la sută din prețul instrumentului.

Fermierii prezenți la seminar au menționat că este importantă automatizarea proceselor de producere în agricultură, în condițiile în care este tot mai dificil de a găsi muncitori pentru prelucrarea pământului.

Totodată fermierii au menționat că următoarea etapă în dezvoltarea agriculturii este îngrijirea minuțioasă a copacilor și lăstarilor, ceea ce poate fi asigurată cu ajutorul secatorului electric.

Până în prezent în Republica Moldova utilizează secatorele electrice 25 de fermieri.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com