Connect with us

Social

Octavian Baciu, basarabeanul din Sadaclia, olimpic la limba italiană în România

Publicat

pe

Octavian Baciu este clasa a XI-a la Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia. Este originar din Sadaclia, raionul Basarabeasca și, deși nu studiază la moment limba italiană la școală, experiența traiului în Italia i-a adus premiul III la Olimpiada de Limbi Romanice care s-a desfășurat la Târgoviște.

Tânărul spune că rezultatul a fost cu atât mai neașteptat pentru el pentru că nu mai studiază italiana de 5 ani, însă cei câțiva ani petrecuți în Italia alături de familia sa și experiența de a fi elev într-o școală italiană și-au spus cuvântul.

“Faptul că m-am mutat în Italia pentru mine a fost unul dintre cele mai frumoase și educative momente din viața mea. Inițial a fost greu, tuturor le este, dar cu timpul mi-am dat seama că dacă nu m-aș fi mutat acolo, aş fi pierdut foarte mult, eu fiind originar de la țară.

Limba italiană mi-a deschis noi orizonturi, mi-a dezvoltat mult gândirea și personalitatea și chiar acum, la distanța de 5 ani, m-a ajutat sa obțin un loc bun la olimpiada națională din România”, a povestit Octavian pentru Moldova.org.
Citește mai departe
Advertisement

Social

38 hectare din Chișinău sunt utilizate gratuit de persoane fizice sau juridice. Ruslan Codreanu solicită inventarierea patrimoniului

Publicat

pe

De către

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat astăzi inventarierea, în mod de urgență, a patrimoniului municipal. Solicitarea vine ca urmare a unor verificări care au constatat că 214 terenuri municipale cu o suprafață totală de circa 38 hectare sunt utilizate gratuit de persoane fizice sau juridice.

Totodată, 525 din 1581 de bunuri imobile nelocative din proprietatea municipiului Chișinău, în valoare totală de 341,9 milioane lei nu sunt înregistrate în Registrul Bunurilor Imobile (RBI).

Potrivit primarului interimar Ruslan Codreanu, lipsa unei evidențe stricte a patrimoniului municipal este din cauza faptului că Primăria nu deține un inventar centralizat al proprietăților municipale.

„Lipsa datelor privind regimul de proprietate este o problemă gravă, acest lucru formează condiţii pentru înstrăinarea ilegală a bunurilor imobile și a terenurilor din proprietate municipală”, a subliniat Ruslan Codreanu.

Primarul general interimar al Chişinăului a spus că circa 50 la sută din cauzele penale documentate în privinţa anumitor funcţionari din cadrul administrației publice municipale țin de dobândirea sau înstrăinarea ilegală a terenurilor sau a unor imobile.

„Dezinteresul manifestat de direcțiile de resort privind clarificarea şi delimitarea regimului de proprietate este de neînțeles, în situaţia în care anual sunt alocate surse financiare pentru acest proces”, a declarat primarul interimar.

După cum a afirmat Ruslan Codreanu, Curtea de Conturi a stabilit că pe parcursul anilor 2015 – 2016, din cauza gestionării ineficiente a patrimoniului, bugetul municipal Chişinău a fost prejudiciat cu peste 688,5 milioane lei.

„Inventarierea va clarifica situația cu terenurile și proprietățile municipale și va tăia din pofta unor șmecheri de a înstrăina proprietatea municipală. E timpul să acționăm în interesul cetățenilor”, a punctat Ruslan Codreanu.

În aceeaşi ordine de idei, primarul interimar a spus că deși pe site-ul Primăriei a început să se publice lista spațiilor libere nelocative, aflate în gestiunea entităților economice ale Consiliului Municipal Chişinău care pot fi privatizate sau care nu pot fi înstrăinate.

Aaceste liste nu au fost actualizate în ultima perioadă și nu reprezintă un registru public complet, care să cuprindă toată informația privind suprafețele libere de locațiune și cele care sunt deja date în chirie, cu indicarea termenului de valabilitate a contractelor.

Citește mai departe

Social

9 motive pentru a-ți înscrie copilul la o școală internațională în Moldova

Publicat

pe

De către

Ce fel de școală îți dorești pentru copilul tău: una cu o disciplină strictă și lecții rigide sau una în care elevii au libertatea de a alege și a se exprima, dezvoltându-și abilitățile? De ce nu alegi o școală internațională, care combină tot ce e mai bun din cele două modele – practicarea unui studiu riguros și a unei învățări eficiente, încurajarea creativității și a dezvoltării personalității, aplicarea curriculelor internaționale inovatoare?

Părinții și copiii din Moldova au multe motive pentru a alege o școală internațională. Iată 9 dintre ele, pe care le-am descoperit vizitând Școala Internațională Heritage.

  • Mediu multicultural

Școlile internaționale se mândresc cu cu o diversitate de elevi, dar și profesori, din diferite părți ale globului. Părinții care se mută în Moldova aleg școlile internaționale pentru a reduce la minimum șocul cultural pentru copiii lor într-o țară nouă. În ceea ce privește familiile din țară, înscrierea în astfel de școli introduce copiii într-un mediu multicultural dinamic, cu predarea disciplinelor într-un context internațional. Într-un astfel de mediu, copiii învață să aprecieze diversitatea culturală, să respecte diferențele necesare pentru o coexistență reușită, în timp ce își valorifică propria moștenire culturală.

  • Abilități în pas cu timpul

Opțiunile pentru carieră se modifică radical astăzi în întreaga lume. O școală internațională se axează pe practici educaționale inovatoare, bazate pe cercetare. Învățarea se realizează prin activități practice, spre deosebire de alte școli în care este apreciată învățarea pe de rost și viteza de redare. Copiii exersează gândirea la nivel superior, pentru a aplica și transfera cunoștințele în situații noi. Școlile internaționale oferă elevilor libertatea de a explora și de a descoperi o lume nouă a creativității. Acestea facilitează dezvoltarea unei game de aptitudini în domeniul disciplinei de lucru, al gândirii și al educației personale, sociale și de sănătate, care sunt distincte, în comparație cu alte instituții în care repetarea informațiilor și performanțele la examene au o importanță primordială.

  • Educație la standarde internaționale

Școlile internaționale sunt obligate să se conformeze standardelor de calitate externe. Heritage este prima școală internațională fondată în Moldova, dar și singura școală din țară care a obținut statutul de „Școala Cambridge”. Resursele utilizate pentru predare, numărul de elevi în clasă, calificarea profesorilor etc. pentru școlile Cambridge sunt standardizate în toate țările. În cazul persoanelor care se mută în țară sau pentru părinții care caută cea mai bună educație pentru copiii lor, standardele Cambridge International servesc drept garanție a calității.

Școlile internaționale, cum este Heritage, oferă o educație de înaltă calitate, care rămâne relevantă chiar dacă elevii se mută în alte țări. Elevii care beneficiază de o educație internațională și calificările Cambridge recunoscute la nivel global absolvesc școala fiind bine pregătiți pentru continuarea studiilor și o carieră la nivel internațional.

  • Abordare personalizată a fiecărui elev

Școlile internaționale oferă educație centrată pe copil. Profesorii evaluează ce poate face fiecare copil în parte și încep de acolo. În asemenea școli, numărul de elevi într-o clasă este mai mic, astfel sunt maximizate beneficiile pentru elevi, iar profesorii pot acorda atenția necesară fiecărui copil din clasă. Deoarece învățământul personalizat devine o tendință, tot mai multe școli internaționale, inclusiv Heritage, au adoptat această abordare.

  • Studierea limbilor străine – la un alt nivel

Multilingvismul reprezintă o parte esențială a experienței elevului într-o școală internațională. În timp ce școlile locale oferă o experiență limitată în ce privește limbile străine, la Heritage disciplinele școlare sunt predate în limbile română/rusă și engleză intensivă. Elevii sunt susținuți de Specialiștii în studierea limbii engleze (ELLS), vorbitori nativi, care îi ajută să-și îmbunătățească înțelegearea, vorbirea și scrierea în limba engleză, descoperindu-i subtilitățile. În programul extracurricular există mai multe opțiuni de studiere a limbilor, cum ar fi franceza sau germana. De asemenea, în timp ce îi ajută pe copii să-și dezvolte abilități impecabile de limbă engleză, Heritage a dezvoltat și un program care oferă instruire în limbile română/rusă elevilor străini care locuiesc în Moldova.

  • Mai mult decât lecții – programul extracurricular

Școlile internaționale educă personalități integre, încurajând învățarea printr-o gamă mai largă de activități extracurriculare, care, de regulă, nu sunt disponibile în alte școli. Experiența educațională de la Heritage nu se incheie odată cu orele de curs – activitățile suplimentare joacă un rol important în procesul de învățare. Elevii își aleg cluburile și ocupațiile din programul extracurricular complex al Școlii Internaționale Heritage: limbi străine, clubul voluntarilor, volei, baschet, fotbal și alte sporturi, teatru, muzică și formație școlară, dans, interpretare vocală și cor, Robotică, STEM, șah, gimnastică și altele. În efortul de a asigura dezvoltarea armonioasă a copiilor, spațiile Heritage sunt concepute în mod intenționat pentru a se potrivi cerințelor de învățare și siguranță a elevilor – de la sala de sport spațioasă, până la laboratoarele complet echipate și piscina aproape finalizată.

Mai mult, școala sponsorizează evenimente și concursuri care le permit elevilor să concureze sau să colaboreze în diverse moduri cu elevii din alte școli. Un exemplu recent ar fi competiția internațională „World Scholar’s Cup”, desfășurată pentru prima dată în Moldova în martie 2018 și găzduită de Heritage.

  • Acces la tehnologii avansate

Astăzi elevii și profesorii ar trebui să aibă acces la instrumentele secolului 21 în sala de clasă. Heritage valorifică tehnologiile în scopuri educaționale: profesorii folosesc table interactive și sisteme de proiecție, elevii folosesc laptopuri și tablete în clasă, au acces la laboratoare științifice bine echipate, laboratoare STEM, laboratoare de Robotică etc. Însă tehnologia nu este doar sub formă de dispozitive folosite pentru învățare; ea face parte din procesul de învățare propriu-zis, deoarece fiecare copil are propriul cont de citire, clasele utilizează „online classrooms”, iar testele Cambridge International sunt susținute la calculator.

  • Diplome care deschid ușile universităților din toată lumea

În prezent tinerii nu mai aleg neapărat să studieze în țările lor, ci caută oportunități internaționale. Elevii cu o educație internațională sunt mai bine pregătiți pentru a fi admiși în universitățile din alte țări.

Programul academic bazat pe curriculumul Cambridge International garantează că certificarea/calificările obținute sunt recunoscute internațional și deschid ușile universităților din întreaga lume.

  • Educarea responsabilității în comunitate

Crearea unei comunități puternice este foarte importantă pentru o instituție de învățământ care aspiră să devină responsabilă social. La Școala Internațională Heritage, copiii, părinții și profesorii fac parte dintr-o entitate care se implică în dezvoltarea comunității, voluntariat, protejarea mediului și participă în proiecte educaționale inovatoare. Școala s-a angajat să acționeze responsabil, pentru a dezvolta comunitatea Heritage și a avea un impact pozitiv în societate. Pentru toate aceste activități, a fost creat un program dedicat Responsabilității Sociale Corporative (CSR) – „Go Heritage”, care se axează pe 4 domenii-cheie: educație de calitate, etică, spirit civic și comunitate. Prin acest program Heritage a devenit singura instituție de învățământ din Moldova care desfășoară o activitate atât de complexă în materie de CSR. Ca parte a viziunii școlii, „Go Heritage” își propune să dezvolte caracteristicile elevilor IPC și Cambridge International: grija, reflexia, inovația, responsabilitatea, respectul și altele.

Admiterea 2018 la Heritage

Elevii și viitorii elevi au șansa de a se înscrie în singura școală din Moldova care oferă calificări Cambridge, recunoscute pe plan mondial. Școala Internațională Heritage a anunțat disponibilitatea unui număr limitat de locuri pentru anul școlar 2018-2019.

Informațiii suplimentare la: http://heritage.md/ro/admission 

Citește mai departe

Social

Codreanu: România este dispusă să susțină restaurarea clădirii Sfatului Țării. Îndemn Chișinăul să facă demersuri oficiale

Publicat

pe

De către

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit asigurări oficiale din partea ministrului Afacerilor Externe și celui pentru Românii de Pretutindeni privind disponibilitatea susținerii restaurării clădirii Sfatului Țării din Chișinău, monument istoric de importanță națională aflat într-o stare avansată de degradare.

Astfel, potrivit lui Codreanu, într-un răspuns acordat acestuia de ministrul de Externe Teodor-Viorel Meleșcanu a menționat că  în prezent, partea română este concentrată, în principal, pe finalizarea cu succes a obiectivelor pentru care au fost deja angajate fonduri.

În acest sens au fost menționate obiective culturale importante, precum Muzeul Național de Artă al Moldovei și Sala cu Orgă – care au fost finalizate. De asemenea, este în curs de finalizare construcția Teatrului ”B. P. Hașdeu” din Cahul. Chiar și unele proiecte aferente renovării Cetății Soroca au beneficiat de finanțare din România.

”Totodată, în contextul dialogului bilateral permanent, partea română a exprimat deschidere pentru analizarea unor eventuale noi proiecte pentru care Executivul de la Chișinău ar necesita asistență financiară”, se arată în răspunsul acordat de ministrul de Externe.

În același timp, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a declarat c,ă până în acest moment, MRP nu a primit nicio solicitare de sprijinire a lucrărilor de restaurare și conservare a clădirii din strada Alexei Mateevici nr. 111, din municipiul Chișinău (Republica Moldova), în care, în anul 1918, a funcționat Sfatul Țării.

În acest context, deputatul Constantin Codreanu a salutat disponibilitatea Guvernului României de a susține restaurarea clădirii Sfatului Țării și a îndemnat Guvernul de la Chișinău să întreprindă toate demersurile oficiale necesare în acest scop.

”Clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România are statut oficial de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei. În prezent clădirea Sfatului Țării se află într-o stare avansată de delăsare și degradare, în pofida faptului că autoritățile Republicii Moldova îi recunosc formal statutul de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei”, a arătat Constantin Codreanu.

Citește mai departe