Oazu Nantoi: „Vrem să eliberăm oraşul nostru de stres”// INTERVIU

Care este cea mai mare problemă a Primăriei Chişinău în formula care activează acum, despre eventualele certuri în CMC şi de unde vor fi luaţi banii pentru soluţionarea problemelor capitalei vorbim într-un interviu cu Oazu Nantoi, candidatul PPEM la funcția de primar al Chișinăului. Tot aici veţi afla ce le zice Oazu Nantoi celor care afirmă că mai mulţi candidaţi pro-europeni ar fărâmiţa eşichierul de dreapta şi ce vor avea de câştigat locuitorii capitalei dacă în turul doi al alegerilor generale locale vor accede Dorin Chirtoacă şi Oazu Nantoi.

Dle Nantoi, aţi părăsit postura de analist politic pentru a reveni în politică. Zic că aţi revenit pentru că au mai fost încercări până acum. Ce va fi de data aceasta diferit ca până acum?

Lucrurile au două aspecte. Ce m-a făcut pe mine să revin, este faptul că Republica Moldova a ajuns într-o situaţie absolut periculoasă, în urma lucrurilor urâte ce au avut loc la nivel naţional. Am în vedere comportamentul politicienilor noştri, după alegerile parlamentare din 30 noiembrie – crearea aşa-zisei coaliţiei minoritare şi faptul că reformele promise bat pasul pe loc. În spatele acestei stagnări se ascund interesele personale şi de grup, gata să sacrifice inclusiv parteneriatul Moldovei cu Uniunea Europeană.

Ce este diferit? Ratingul PPEM care nici nu este înregistrat şi care se identifică în primul rând cu Iurie Leancă depăşeşte suma ratingului PDM şi PLDM, cu alte cuvinte acele partide care se află în Parlament şi au pierdut suportul cetăţenilor noştri. PPEM are menirea de a atrage simpatiile acestor alegători şi de a le întoarce încrederea în posibilitatea luptei reale cu corupţia în R.Moldova, de a reîntoarce statul captiv cetăţenilor. Sigur că aceasta este o provocare pentru echipa noastră, dar eu consider că la momentul actual acest proiect politic este singura alternativă guvernării corupte şi compromise la nivel naţional.

Prin urmare, deci, dacă m-am implicat la 23 martie, nimeni nu a negociat posturi, funcţii, nu am venit cu condiţia că voi candida la funcţia de primar general. Actualii guvernanţi iniţial aveau de gând să amâne alegerile locale, inclusiv era vorba de reforma administrativ-teritorială, şi când colo, pe neaşteptate se anunţă data alegerilor locale şi proiectul politic PPEM s-a ciocnit de o situaţie fără precedent – au început să vină oameni la noi, cu ideea că noi vrem să participăm în numele PPEM la alegerile locale, partidul nefiind înregistrat. Pentru a face faţă acestor aşteptări din partea concetăţenilor noştri s-a mers pe linia creării blocului electoral PPEM – Iurie Leancă. Şi atunci când s-a discutat cine ar putea fi candidatul din partea acestei platforme politice, în urma discuţiilor aprinse atât în interiorul PPEM, cât şi în interiorul blocului s-a ajuns la concluzia că la momentul actual candidatura mea este cea mai oportună, în special, dacă s-a pus accent nu doar pe mine, ci pe echipa de candidaţi la consilieri care este una competentă şi absolut neimplicată în scheme şi interese.

Să înţeleg că atunci când aţi aderat la PPEM nu ştiaţi că veţi fi candidatul acestei formaţiuni la funcţia de primar general?

Sigur că nu ştiam. Dat fiind faptul că proiectul PPEM s-a lansat la 23 martie, noi într-un timp scurt am adunat vreo şase mii de semnături şi ideea era ca să mergem pe procedura stabilită de lege – cu conferinţe raionale, cu desemnarea delegaţilor la congres, cu organizarea congresului, cu invitarea invitaţilor importanţi de peste hotare ca să demonstrăm cine are acea încredere din partea partenerilor externi. Dar la 2 aprilie Parlamentul a luat decizia de a organiza alegeri la 14 iunie şi aici a apărut problema – dar cine va candida la funcţia de primar general al capitalei. Şi aici au coincis mai mulţi parametri – pe de o parte numele meu este destul de cunoscut, mai puţin printre tineri, însă acest neajuns este compensat prin componenţa echipei mele. Am experienţa inginerească, iar profesia determină modul de gândire. Şi în urma analizei acestor factori, s-a decis ca eu să candidez la această funcţie.

Cu ce programul Dvs se va deosebi în raport cu ceilalţi concurenţi electorali ?

Este întrebarea cea mai dificilă pentru toţi concurenţii electorali, dat fiind faptul că problemele oraşului sunt la suprafaţă, binecunoscute şi toţi promit cam aceleaşi lucruri – transportul public, salubrizarea, Piaţa Centrală, comerţ stradal ş.a. În aceste condiţii noi trebuie să fim fireşti în comportamentul nostru, să fim credibili, iar ca să fim fireşti, pot să spun că am învăţat multe lucruri de la echipa noastră, unde sunt persoane care au experienţa de reforme la nivel administraţiei publice centrale, cum ar fi Ruslan Codreanu, Ala Nimerenco, expert de talie internaţională, şi Victor Chironda, care m-a surprins prin atitudinea faţă de probleme oraşului şi Veaceslav Bulat, care are experienţa de consilier municipal. Noi ne-am gândit cum să venim la guvernare în municipiul Chişinău, să demonstrăm din prima zi că noi nu doar am promis, ci suntem capabili să realizăm promisiunile noastre. Condiţia numărul unu: pe lista noastră nu găsiţi persoane legate de probleme existente în municipiul Chişinău. Nu vreau să acuz pe nimeni, însă dacă unele probleme în oraş au devenit cronice, aceasta înseamnă că în spatele lor se ascund nişte interese, deoarece lumea este plină de precedente pozitive de soluţionarea problemelor ce ţin de infrastructura oraşului, transportul public, salubrizare, etc, sunt situaţii atât de banale, încât dacă aceste probleme nu se rezolvă de decenii, atunci în spatele acestora există anumite interese. Or, lista noastră este un curată, nu găsiţi oameni care au interese în conservarea status-qvo în municipiul Chişinău.

Al doilea factor este cel al competenţei. Este dl Ion Ştefăniţă, care este un luptător pentru apărarea patrimoniului cultural al oraşului şi ceilalţi. Noi cu indignare am constatat că în municipiul Chişinău deja au fost elaborate planuri, cu participarea experţilor străini şi cu bani grei, privind reformele în municipiul Chişinău. Şi aici am constatat că aceste planuri nu au fost realizate din simplul motiv că în Primăria Chişinău nu există o responsabilitate elementară în ceea ce priveşte realizarea lor.

Noi avem propuneri concrete pentru acest set de proleme ale municipiului Chişinău. Noi vrem să eliberăm oraşul nostru de stres. Pentru că toate problemele din capitală creează o atmosferă nesănătoasă şi vrem să întoarcem oraşul cetăţenilor. Să se meargă pe calea soluţionării problemelor, şi nu a acuzaţiilor reciproce şi a scandalurilor pe care le vedem în oraş.

În municipiul Chişinău, am moştenit sistemul sovietic de risipă a energiei şi această risipă este plătită de consumatorii finali, prin tarife exagerate. Şi aici iarăşi există precedente – Agenţia internaţională de Dezvoltare a Suediei care a utilat corespunzător două blocuri din oraş şi dându-ne exemplu, însă aceste proiecte nu sunt realizate până în prezent. Sunt proiecte costisitoare, însă dacă propui nişte planuri de fezabilitate raţionale şi găseşti finanţatori, odată şi odată trebuie realizate aceste proiecte.

Şi încă ca o prioritate văd stoparea exodului populaţiei, în special a tinerilor… Chişinăul trebuie să devină un brend pentru Moldova , în capitală exisă condiţii ideale nevalorificate pentru realizarea parteneriatelor public–privat, între universităţi, business, investitori, pentru crearea locurilor noi de muncă. În Chişinău poţi cheltui bani, dar Chişinăul puţin produce. Avem şi promisiunea lui Iurie Leancă, cu relaţiile lui şi capitalul lui de încredere, că putem aduce investiţiile în capitală. În campaniile electorale de vreo 15 ani toţi promit crearea locurilor de muncă, însă sunt proiecte simpatice realizate în Ungheni, Străşeni, la Bălţi, însă nu prea la Chişinău.

Ce le puteţi spune comentatorilor politici, care declară că înaintarea candidaturii lui Oazu Nantoi ar fărâmiţa eşichierul de dreapta?

În noiembrie 2007, procentul susţinătorilor perspectivei europene şi-a atins maximul de 75 %. Eu vă întreb de ce astăzi în Republica Moldova, în pofida şirului de vizite de persoane importante şi a declaraţiilor nesfârşite de susţinere a parcursului european, în pofida sutelor de milioane investite: De ce scade necontenit numărul susţinătorilor europeni? Oazu Nantoi e vinovat? Sunt vinovaţi acei corupţi la nivel naţional, care au compromis ideea perspectivei europene şi prin care spre regret cetăţeanul de rând percepe perspectiva europeană. Eu nu am venit să lupt cu Dorin Chirtoacă. Noi vrem să oferim o altă calitate a procesului politic şi a discursului politic. Şi dacă în turul doi accede Dorin Chirtoacă şi Oazu Nantoi, atunci chişinăuienii au doar de câştigat. Alta este, că dvs aveţi perfectă dreptate că în Moldova este o situaţie la moment foarte periculoasă. Federaţia Rusă spre deosebire de Ucraina aici nu iniţiază operaţiuni militare, ea iniţiază aici proiecte politice. Spaţiul pentru extremismul politic este eliberat de cei corupţi. Noi vrem să ocupăm acest vid creat de faptul că s-au compromis cei la nivel naţional. Dintr-o concurenţă onestă Chişinăul are doar de câştigat.

Ce credeţi despre autonomia financiară şi reforma administraţiei publice locale?

Puterea centrală nu vrea să scape din mâini pârghiile de control asupra puterii locale, iar aceasta favorizează traseismul politic – dacă la putere sunt roşii, atunci primarii devin roşii, iar dacă verzii.. etc. Şi mai tristă situaţia este în municipiul Chişinău, unde de un deceniu se vehiculează ideea adoptării statutului juridic special al municipiului Chişinău – până în prezent acum sunt probleme cu domeniul patrimonial, cu relaţii dintre primar şi CMC şi noi ştim că la moment în Parlament au fost create două comisii care trebuie să elaboreze noi proiecte de legi privind municipiul Chişinău şi Bălţi. Dar, totodată, vreau să atrag atenţia la următorul moment –rămâi profund indignat când te uiţi la istoria actualei primării, a cărei structuri se trage din anii 80. Şi aceasta ţine de competenţa primarului şi a CMC. Primarul trebuie să vină cu abordarea eficientă şi în parteneriat cu CMC să propunem o altă organigramă, să angajăm funcţionarii în baza unui concurs deschis, iar finanţarea direcţiilor să fie în baza proiectelor, să funcţioneze meritocraţia. Deocamdată avem o structură moştenită din anii 80, cu Direcţia agricultură, care nu ştiu cu ce se ocupă. Trebuie să luptăm ca administraţia publică locală să fie eficientă, necoruptă şi deschisă pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor.

Dl Nantoi, în cazul unei eventuale victorii, riscaţi să vă confruntaţi cu aceeaşi problemă cu care s-a confruntat şi Dorin Chirtoacă la capitolul finanţare. Chişinăul fiind cel mai mare plătitor de taxe la buget…

Structura bugetului este una destul de rigidă şi nu poţi să dai peste cap toată procedura de formare a bugetului. Alta este că noi avem ideea lansării proiectelor de parteneriat public – privat, întrucât problemele oraşului nu pot fi soluţionate doar cu bani bugetari. Finanţarea trebuie să aibă loc în baza unor proiecte concrete, prin căutarea banilor din străinătate şi ar fi de dorit granturi.

Care este cea mai mare problemă a Primăriei Chişinău în formula care activează acum?

Ineficienţa şi corupţia. Nu arăt cu degetul la nimeni. Dar dacă în oraş problemele se conservează timp de decenii pe fundalul promisiunilor electorale, atunci există oameni care se hrănesc din existenţa acestor probleme.

Bine, dar ce veţi face cu eventualele certuri din CMC?

Cât priveşte certurile. Recomand alegătorilor – dacă votaţi candidatul la funcţia de primar, atunci votaţi şi lista candidaţilor la CMC. Eu pledez foarte mult pentru o comunicare civilizată.Politicienii în mod artificial ne despart împotriva altuia. Primarul trebuie să ţină cont de interesul întregii urbe şi să vină în CMC cu proiecte concrete, informând opinia publică despre proiectele respective. Iar cei care se opun- să se facă cunoscuţi, ca locuitorii capitalei să-şi cunoască eroii.

Cum veţi rezolva problema transportului din oraş şi cel al parcărilor?

Aici nu există soluţii magice. Problema trebuie rezolvată în toată complexitatea ei. Dacă eşti indignat de faptul că centrul capitalei este paralizat de ambuteiaje, iar pietonii sunt terorizaţi, înseamnă că trebuie de rezolvat această problemă prin punerea la cale a rutelor de transport public, cu benzi speciale. Iar acest transport să circule conform orarului strict, pentru ca la staţie să fie panou electronic care va arăta că transportul vine în patru minute şi treizeci de secunde. Centrul oraşului să fie descărcat de transportul privat, în schimb să fie parcări cu plata respectivă. Proprietarul automobilului va trebui să decidă ori vine în oraş cu maşina şi plăteşte o sumă care îl va costa pentru parcare, ori îşi lasă maşina la marginea oraşului şi se deplasează cu transportul public, având garanţia că ajunge la timp acolo unde ii trebuie. Prin urmare, oraşul este mare, şi aici nu există o singură soluţie. Trebuie gândit un plan complex, care trebuie realizat pe etape, cu problema finanţării, cu problema educaţiei pietonilor şi şoferilor.

Transportul public trebuie să aparţină municipalităţii ?

Nu. Trebuie să fie realizate parteneriate public-privat. Unele domenii ca Parcul de troleibuz – da, dar cel de autobuze – acolo trebuie de gândit la astfel de parteneriate. Bugetul primăriei nu are destul bani. Astăzi, există un dezechilibru evident în ceea ce priveşte transportul public – parcul de troleibuze este subvenţionat, la maxi-taxi – fluxul de bani cash nu se ştie cine îl gestionează şi cine din el se hrăneşte. Deci, trebuie de făcut ordine, reieşind din interesul locuitorilor urbei.

O întrebare de la Fete pe biciclete. Ce veţi face cu pistele pentru biciclişti?

Vin din regiunea Cernăuţi, unde toată lumea odată se deplasa pe biciclete. Acest mijloc de transport nu îmi este străin. Alta este că eu consider că bicicliştii în municipiul Chişinău sunt ceva între eroi şi kamikadze, dat fiind faptul că este această cultură a anti-şofajului. Dar discutând cu Veaceslav Bulat, am fost surprins să aflu că există planuri pentru municipiul Chişinău, unde demult sunt prevăzute aceste piste pentru biciclişti. Desigur, că acestea nu pot fi construite peste tot, însă problema aceasta este ignorată în totalitate. Pe de o parte, reducem problema poluării, pe de altă parte amenajând aceste piste educăm şi şoferii şi pietonii.

Ce planuri aveţi în raport cu păstrarea centrului istoric al capitalei?

Aici mizez pe experienţa tăria de caracter a lui Ion Ştefăniţă, care este recunoscut prin faptul că este un luptător consecvent pentru păstrarea patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Chişinău. Trebuie de adoptat în CMC, un plan de urbanistică, unde foarte clar va fi delimitată această zonă. Şi să fie creat un fond de reabilitare a acestui patrimoniu. Pentru ca oraşul nostru să aibă acest centru istoric ca o căldură sufletească şi să fie imaginea oraşului. Da, noi nu suntem Barcelona, nu suntem New York, dar aceasta nu înseamnă că această lăcomie trebuie să distrugă tot ce mai creează imaginea oraşului nostru.

Mulţumesc. Succes.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.