O tânără, născută la Chișinău, a fondat o școală de română în orașul St. Petersburg și a numit-o Mărțișor

Litta Spirina, născută la Chișinău, a fondat o școală de română în inima orașului St. Petersburg și a numit-o simplu, Mărțișor.

Potrivit vice.com, Litta s-a născut la Chișinău și provine dintr-o familie de ruși, care s-a mutat în Moldova în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Toată copilăria a petrecut-o între Chișinău și Leningrad. Când a plecat definitiv din Moldova, la 15 ani, știa doar o poezie de Eminescu, învățată pe de rost la școală.

Când a venit momentul să dea la facultate, Litta a descoperit că la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg există o secție de limbă română. „Acolo ai posibilitatea să intri la facultate doar o dată la trei ani. M-am gândit – vai, e ceva extraordinar!”, spune Litta.

La universitate, programul era încărcat și obositor. Studenții dedicau câte opt, zece, uneori 12 ore pe zi pentru a ține pasul.

După facultate, tânăra a decis că va fonda propria școală de limbă română. Fără să se gândească prea mult, i-a zis Mărțișor, pentru că e „o tradiție deosebită”. Și-a deschis un SRL, a închiriat un oficiu și a început să-și promoveze afacerea.

Orele la Mărțișor sunt metodice, construite după un program elaborat de Litta. Exercițiile de gramatică sunt alternate cu cele de lectură sau audiție.

Potrivit ei, rușii învață limba română din trei mari motive: unii vor să-și redobândească cetățenia română, alți studenți au iubiți sau iubite în România și mai sunt și cei care o fac din pură curiozitate.

Litta a vizitat de câteva ori România. A fost în Cluj și-n București. Visul ei e să se mute în România pentru vreo jumătate de an și să citească din Stănescu pe malul Mării Negre, mai scrie vice.com,

Articolul integral poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.