Connect with us

Social

O tânără de 26 de ani a căzut într-o fântâna publică din satul Dușmani. A fost scoasă de la adâncimea de 14 metri

Publicat

pe

O tânără de 26 de ani a căzut într-o fântâna publică din satul Dușmani, raionul Glodeni. Salvatorii au scos femeia de la o adâncime de 14 metri, aceasta fiind transportată la spitalul raional.

Cazul a avut loc în seara zilei de 10 iunie, când salvatorii din nordul țării au fost alertați să intervină la scoaterea la suprafață a tinerei care a căzut în fântâna publică. Apelul a parvenit de la rudele acesteia.

Imediat la fața locului au intervenit angajații Unității salvatori și pompieri Glodeni, care au reușit în timp de 20 de minute să scoată femeia de la adâncimea de 14 metri.

Femeia nu a suportat traumatisme grave, dar ulterior a fost transportată la spitalul raional.

Toate circumstanțele acestui caz sunt cercetate de organele de drept.

Potrivit datelor IGSU de la începutul anului 2018 din fântâni au fost salvate 12 persoane.

În caz de situații de risc Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să apeleze pentru ajutor Serviciul 112.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Lucrările de demolare a fostului cinematograf Gaudeamus, SISTATE

Publicat

pe

De către

Primăria municipiului Chişinău a anunțat că în această dimineaţă au fost sistate lucrările de demolare a fostului cinematograf Gaudeamus., edificiu de pe Vasile Alecsandri, 4.

Potrivit dispoziţiei viceprimarului Nistor Grozavu, decizia de sistare a lucrărilor a fost luată ca urmare a acţiunilor de protest organizate de un grup de cetăţeni, nemulţumiţi de demolarea clădirii şi în urma interpelării lui Andrei Năstase, primar ales al municipiului Chişinău.

Primarul ales al municipiului Chișinău, Andrei Năstase, a mers astăzi la ședința serviciilor Primăriei, unde i-a solicitat viceprimarului Nistor Grozavu să intervină pentru stoparea lucrărilor de demolare a cinematografului.

Ulterior, el a mers și pe șantier, unde a solicitat să fie oprite imediat lucrările respective. Proprietarul terenului  a refuzat să se conformeze, declarând că are toate actele necesare în acest sens. Mai mult, lui Andrei Năstase i s-a solicitat să părăsească șantierul, invocându-se că este proprietate privată. Agentul economic susține că chiar îl va acționa în judecată pe Andrei Năstase pentru violarea proprietății private.

Anterior, Primăria Chișinău a publicat un comunicat de presă prin care a anunțat că lucrările de demolare a imobilului cu suprafaţa de 1007,5 metri pătraţi se execută autorizat, conform autorizaţiei de desfiinţare din 22 martie curent. Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004.

Citește mai departe

Social

Conflict la Gaudeamus. Proprietarii terenului i-au solicitat primarului ales să părăsească teritoriul// VIDEO

Publicat

pe

De către

Primarul ales al capitalei Andrei Năstase a mers astăzi pe teritoriul unde se află clădirea fostului cinematograf Gaudeamus pentru a solicita sistarea lucrărilor de demolare.

Năstase le-a cerut proprietarilor imobilului, care se aflu la fața locului, să sisteze imediat demolarea clădirii. Aceștia însă au refuzat, declarând că dețin toate documentele necesare pentru executarea lucrărilor.

Ei i-au cerut lui Năstase să părăsească teritoriul privat.

Mai mult, aceștia au chemat poliția pentru pentru a cere primarului ales să părăsească teritoriul.

„În calitate de primar ales, vă rog sistați lucrările de demolare și haideți să găsim cele mai bune soluții pentru oraș,”, a spus Năstase.

„Haideți să ieșim în afara terenului și vă arătăm absolut toate actele. Putem să venim și la Primăriei și în mod deschis vă arătăm toate actele necesare, și dumneavoastră veți prezenta documentele pe care le aveți”, au menționat proprietarii.

Și polițistul, care a fost chemat la fața locului, l-a îndemnat pe Andrei Năstase să părăsească teritoriul. „ Ați fost procuror și știți legea”, a spus acesta.

În pofida, solicitării primarului nou ales, demolarea clădirii este în toi.

Citește mai departe

Social

Profesorul Constantin Șchiopu despre BAC: testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică

Publicat

pe

De către

Doctorul habilitat, conferențiar universitar la USM, Constantin Șchiopu, a adresat o scrisoare deschisă ministrei Monica Babuc, în care declară că testul la Limba și literatura română, susținut de candidații la BAC,  conține o greșeală științifică.

Constantin Șchiopu roagă să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema.

Astfel, profesorul arată că, potrivit unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină.

Șchiopu a menționat că aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”.

Scrisoare deschisă
Stimată Doamnă Ministru Monica Babuc,
Mi-aduc aminte de scandalul iscat, vara trecută, în urma depistării unei erori în testul de evaluare la disciplina Fizica, eroare ce a pus elevii într-o situație destul de dificilă și care nu putea să nu aibă consecințe. Iată că și în sesiunea aceasta, din 2018, testul la Limba și literatura română conține o greșeală științifică. Conform unui item, elevilor li se cere să comenteze semnificația simbolului „cuvinte” ( care, de fapt, nu este un simbol, ci o sinecdocă) din secvența „…oamenii nu deschid cărţi subţiri/ iar dacă o fac/observă imediat/ că înăuntru sunt/ puţine cuvinte pe rând/ puţine cuvinte pe pagină. Aceeași situație a fost atestată și în testul de evaluare din cadrul pretestării, elevilor solicitându-li-se să comenteze simbolul „fete” din versurile „El se îndrăgostește de una și de mai multe fete deodată”.
În temeiul celor enunțate, rog să fie examinat cazul, prin convocarea unei comisii formate din specialiști din domeniul teoriei literaturii, care să elucideze problema în vederea evitării consecințelor ce pot avea un impact negativ asupra rezultatelor elevilor.
Cu respect, C. Șchiopu, dr.hab., conf. univ.

Precizăm că pe 8 iunie 15 000 de candidați la examenul de bacalaureat au susținut proba la limba de instruire. Proba la limba și literatura română a fost susținută de 12 608 candidați, iar proba la limba și literatura rusă – de 2 740 de candidați.

Citește mai departe