Connect with us

Publicat

pe

O locuitoare a capitalei de 31 ani s-a adresat după ajutorul poliţiştilor sectorului Botanica, comunicând că ar fi fost privată de libertate şi supusă unor acţiuni forţate cu caracter sexual de către un individ în vârstă de 44 ani. Potrivit ei, bărbatul ar fi ţinut-o cu forţa două zile într-un apartament din Chişinău.

Poliţiştii au localizat şi încătuşat preusupusul făptaş, acesta fiind escortat la Inspectorat pentru audieri şi reţinut ulterior pe un termen de 72 de ore.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, forţele de ordine au elucidat circumstanţele în care ar fi fost sechestrată victima.

Aceasta s-ar fi cunoscut cu bănuitul acum un an şi jumătate. Pe 14 noiembrie, ea s-a aflat în vizită la domiciliul lui. Potrivit ei, individul nu i-ar fi permis ieşirea din locuinţă timp de două zile, perioadă în care ar fi fost agresată fizic şi supusă unor acţiuni violente cu caracter sexual.

În acest context poliţiştii au solicitat efectuarea expertizelor medico-legale, pentru a stabili cu certitudine circumstanţele cazului şi cercetarea lui penală în funcţie de rezultate.

Actualmente bănuitul este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii privaţiune de libertate şi riscă o pedeapsă cu cu închisoare pe un termen de la 3 ani până la 7 ani.

Conform primelor informaţii, individul ar fi fost judecat anterior pentru diverse infracţiuni.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un bărbat din Briceni riscă până la 10 ani închisoare. A adus prin contrabandă mărfuri în valoare de un milion de lei

Publicat

pe

De către

Un locuitor al raionului Briceni riscă până la 10 ani de închisoare, după ce, în gospodăria acestuia, Echipele Mobile ale Serviciului Vamal au depistat mai multe loturi de haine și încălțăminte de contrabandă provenite din Ucraina.

Potrivit informațiilor și materialelor operative deținute, bunurile au fost introduse în țară prin segmentul verde al frontierei de stat.

Tot potrivit acelorași date, mărfurile ar fi urmat să ajungă în piețele și centrele comerciale din orașele Edineț, Bălți și Chișinău.

Valoarea loturilor depistate la domiciliul suspectului se cifrează la aproximativ un milion de lei.

Pe acest caz a fost inițiat un dosar penal, iar suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate în schema de contrabandă. De răspundere penală sunt pasibili inclusiv comercianții care urmau să achiziționeze mărfurile.

Citește mai departe

Social

Expert: Dosarele penale ale primarilor îneacă investițiile din localități

Publicat

pe

De către

Fondurile de care dispun autorităţile publice locale sunt limitate. O parte dintre aceste fonduri sunt repartizate de la Bugetul de Stat, o altă parte provin din impozitele şi taxele plătite de contribuabili, însă ele sunt total insuficiente pentru finanţarea programelor costisitoare de dezvoltare a infrastructurii sau de implementare a unor proiecte cu impact social.

Or, aceste proiecte investiționale sunt date peste cap din cauza dosarelor penale pornite pe numele primarilor, a explicat în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” expertul IDIS Viitorul, Viorel Pîrvan.

Din cauza luptelor politice la nivel central, deseori reprezentanții administrațiilor publice locale întâmpină dificultăți în accesarea resurselor financiare destinate investițiilor capitale (reparații capitale, apă, canalizare, termoizolarea clădirilor publice) din Fondul de Dezvoltare Regională, Fondul Ecologic, Fondul de Eficiență Energetică, care continue să fie influențat de factorul politic.

„În ultimii ani tot mai des în spațiul public se discută despre faptul că aleșii locali își schimbă apartenența politică pentru a beneficia de resurse financiare pentru comunitatea locală. Cel mai grav este însă situația când aleșii locali sunt determinați prin intermediul unor dosare penale sau contravenționale de a migra de la un partid politic la altul”, este de părere Viorel Pîrvan.

Potrivit unui studiu realizat de IDIS Viitorul împreună cu CALM citat de Viorel Pîrvan la etapa de urmărire penală se atestă un număr mare de cauze penale pornite pe abuz, neglijență și exces de putere în privința reprezentanților administrațiilor publice locale, însă doar o mică parte din ele ajung să fie examinate în instanțele de judecată.

În perioada 2015 – 2018 au fost intentate 192 de astfel de cauze penale, ce reprezintă 55% din numărul tuturor cauzelor examinate de CNA în 2015 – 2018 în privința reprezentanților APL. Din aceste 192 cauze penale, circa 9% au fost și sunt examinate în instanțele de judecată, iar cea mare parte a cauzelor penale au fost încetate sau clasate, fie s-a refuzat în pornirea urmării penale.

În concluzie, Viorel Pîrvan a spus că în dosarele contravenționale finalizate, 94% din soluții au constituit încetarea procesului contravențional, cel mai des instanțele de judecată au încetat procesul contravențional pe motiv de expirare a termenului de prescripție a răspunderii contravenționale (62%).

De notat că de cele mai multe ori cauzele contravenționale au fost finalizate (în fond și recurs) în termen de 8 luni (4), iar 50% din cauze au fost examinate de la 1 la 5 luni.

Citește mai departe

Social

Un bărbat, care a suportat infarct miocardic, transportat cu elicopter SMURD de la Cahul la Chișinău

Publicat

pe

De către

Un bărbat de 53 ani, care a suportat infarct miocardic, a fost transportat în după amiaza zilei de astăzi cu un elicopter SMURD de la Cahul la Chișinău.

Pentru transportarea pacientului în stare gravă a fost solicitat echipajul aero – medical Galați.

Persoana a fost strict monitorizată pe parcursul zborului de echipajul SMURD, reușind să ajungă în siguranță la Chișinău.

Elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din capitală, de unde bolnavul a fost preluat de un echipaj medical și transportat la Institutul de Cardiologie, pentru îngrijiri ulterioare.

Potrivit datelor IGSU acesta este a șaptesprezecea operațiuni aero–medicală transfrontalieră realizată pentru cetățenii Republicii Moldova de la începutul anul 2018.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com