Connect with us

Social

O profesoară și 14 elevi din satul Pereni au ajuns la spital, din cauza unui spray cu gaz lacrimogen

Publicat

pe

O profesoară și 14 elevi cu vârsta cuprinsă între 11-15 ani din satul Pereni, raionul Rezina, au ajuns intoxicați la spital, după ce un copil a stropit în clasă cu un spray cu gaz lacrimogen. Din ultimele informații, se presupune că intoxicaţia a survenit în urma dispersării de vapori de gaz dintr-un balon de gaz „Жгучий перчик”.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că cei 14 copii și profesoara lor au fost internați în Spitalul raional Rezina, în stare grav medie cu simptome de dispnee și tuse.

Doi copii au fost internați în secția reanimare, 12 copii în secția de pediatrie și 1 matur în secția terapie.

Imediat au fost informați specialiștii de la Centrul Național de Sănătate Publică, iar pentru coordonarea conduitei tratamentului, au fost consultați specialiștii de la TOXAPEL, AVIASAN și Institutul Mamei și Copilului.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că copiilor le-a fost acordată toată asistență medicală necesară și în prezent starea lor este în afara oricărui pericol.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale monitorizează situația în dinamică și coordonează activitatea specialiștilor din teritoriu.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Nouă persoane, printre care cinci copii, evacuați dintr-un bloc din Căușeni

Publicat

pe

De către

Nouă persoane, printre care cinci copii, au fost evacuați de pompieri în această noapte dintr-un bloc de locuit de pe strada Mihail Kogălniceanu din orașul Căușeni. O fetiță de doar câteva luni a fost transportată pentru investigații medicale la spitalul raional.

Apelul la Serviciul 901 a fost recepționat la ora 01.03. Din primele informații angajații IGSU au aflat că în scara unui bloc de locuit au luat foc mai multe lucruri, iar fumul dens a împânzit scara.

Pompierii ajunși la fața locului au evacuat de urgență locatarii, reușind să scoată din zona de risc cele nouă persoane aflate în interiorul locuințelor. Printre oamenii evacuați se aflau cinci copii.

Salvatorii au reușit lichidarea arderii fără ca aceasta să obțină răspândire. Din primele cercetări s-a stabilit că focul a pornit de la un apartament a blocului unde au ars lucruri vechi.

În urma arderii, incendiul nu a obținut răspândire. Toate circumstanțele și cauza producerii focului urmează a fi stabilite de angajații IGSU.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 18 situații de risc.

Citește mai departe

Social

Veteranii din Republica Moldova vor avea legitimații de tip nou

Publicat

pe

De către

Începând cu 1 aprilie 2018, veteranii din Republica Moldova vor primi legitimații de tip nou, potrivit unui proiect aprobat astăzi de Cabinetul de miniștri. Astfel, va fi posibilă reevaluarea numărului de cetățeni care au participat la diferite războaie și conflicte armate, precum şi sporirea gradului de siguranță a actului care confirmă statutul de veteran.

Schimbarea legitimațiilor vechi cu cele de model nou se va realiza, pe etape, din 1 aprilie 2018 până la 31 decembrie 2020, perioadă în care vor fi valabile ambele tipuri de acte. În anul curent vor fi eliberate legitimații noi pentru 15 mii de veterani, în 2019 – 15 mii și în 2020 pentru alte 10 mii de veterani. Prin urmare, din anul 2021 vor fi valabile doar legitimațiile de veteran de model nou.

Noile legitimații vor fi emise și confecționate de către Agenția Serviciilor Publice. Pentru anul 2018, în acest scop au fost prevăzute în buget 525 mii de lei.

 În prezent, la Ministerul Apărării sunt înregistrați circa 40 de mii de participanţi la conflicte armate şi acţiuni militare, care beneficiază de statutul de veteran de război.

Citește mai departe

Social

Guvernul a aprobat crearea Agenției Naționale pentru Cercetare şi Dezvoltare

Publicat

pe

De către

Executivul a aprobat astăzi crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării și dezvoltării.

În același timp, autoritatea va gestiona fondurile pentru realizarea proiectelor pe această dimensiune, fiind responsabilă de evaluarea propunerilor de proiecte înaintate de cercetători.

Entitatea va fi înființată prin fuziunea Instituției Publice „Agenţia pentru Cercetare şi Dezvoltare”, a Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic şi a Centrului Proiecte Internaționale din subordinea Academiei de Științe a Moldovei.

Tot astăzi a fost aprobat Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Agenției, precum și organigrama acesteia. Noua autoritate se va afla în subordinea Guvernului și va avea 34 de angajați.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Social2 ore în urmă

Nouă persoane, printre care cinci copii, evacuați dintr-un bloc din Căușeni

Nouă persoane, printre care cinci copii, au fost evacuați de pompieri în această noapte dintr-un bloc de locuit de pe...

Social4 ore în urmă

Veteranii din Republica Moldova vor avea legitimații de tip nou

Începând cu 1 aprilie 2018, veteranii din Republica Moldova vor primi legitimații de tip nou, potrivit unui proiect aprobat astăzi...

Externe16 ore în urmă

Gest de transparenţă! Preşedintele indonezian a plătit 800 dolari pentru albumul Metallica oferit în dar de premierul danez

Preşedintele indonezian, Joko Widodo, un împătimit al heavy metal, a scos din buzunar 800 de dolari pentru a intra în...

Social17 ore în urmă

Guvernul a aprobat crearea Agenției Naționale pentru Cercetare şi Dezvoltare

Executivul a aprobat astăzi crearea Agenţiei Naţionale pentru Cercetare şi Dezvoltare, care va implementa politicile statului în domeniile cercetării, inovării...

Social17 ore în urmă

Modificări și completări la Codul Muncii privind concedierile colective

Guvernul a aprobat astăzi modificări şi completări la Codul Muncii al Republicii Moldova. Conform proiectului de lege, concedierile colective în...

Social18 ore în urmă

Gheorghe Duca și-a dat demisia din funcția de membru al Guvernului

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, și-a anunțat astăzi demisia la finalul ședinței Guvernului. Anunțul a fost făcut...

Social18 ore în urmă

A fost deportată, dar a vrut să se reîntoarcă. O moldoveancă, depistată la frontieră cu viza israeliană falsificată

Polițiștii de frontieră din punctul de trecere Leușeni au depistat, aplicată în pașaportul unei moldovence, o viză israeliană cu semne...

Advertisement

Opinii