Connect with us

Justiție

O profesoară din Anenii Noi, condamnată la 4 ani închisoare! A maltratat un copil din clasele primare

Publicat

pe

O profesoară de clasele primare din satul Troiţa Nouă, Anenii Noi, a fost condamnată la 4 ani închisoare, cu suspendare, şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii în domeniul învăţământului timp de 5 ani, după ce a maltratat o minoră.

Procurorii au acuzat-o de „privaţiune ilegală de libertate” şi „tratament inuman şi degradant” în raport cu un minor. Temei pentru declanşarea procesului penal a servit plângerea depusă la Procuratură de o localnică, care reclama faptul că, fiica minoră vrea să se sinucidă, după ce a fost înjosită şi maltratată de profesoara sa.

Pe acest caz procurorii au iniţiat o cauză penală. Astfel, s-a constatat că, pe 9 aprilie 2013, în timpul orelor şi în prezenţa colegilor, minora, care era elevă în clasa a III-a a fost maltratată, intimidată şi înjosită în public de către profesoara care le preda. Învinuita i-a aplicat elevei lovituri peste faţă şi a tras-o de păr, pe motiv că fetiţa i-ar fi sustras din geantă 205 lei.

În continuare, profesoara a închis-o pe elevă în subsolul instituţiei, privând-o ilegal de libertate preţ de două ore. Procurorii au stabilit că astfel de cazuri au avut loc în permanenţă în intervalul anilor 2011 –aprilie 2013, perioadă în care profesoara cu regularitate îşi permitea un asemenea comportament faţă de eleva respectivă.

Expertiza psihiatrico-psihologică în comisie, dispusă de procurori pe acest caz, a relevat că în perioada în care fusese supusă de către profesoară tratamentului degradant minora a suferit tulburări profunde la nivel psihologic.

În legătură cu gravele abateri şi încălcări ale drepturilor minorului Procuratura din Anenii Noi a sesizat atât Consiliul raional şi Direcția Educație din teritoriu, cât şi administraţia gimnaziului, pentru a suspenda profesoara din funcţie, însă până în prezent, aceasta continuă să activeze, refuzându-se examinarea recursului Procuraturii.

În toamna anului trecut, eleva respectivă a decedat în urma unui accident rutier.

Procurorii au considerat această pedeapsă prea blândă şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară, solicitând aplicarea unei pedepse mai aspre.

Un caz similar a avut loc în raionul Leova, când un profesor a fost acuzat de tratament inuman şi degradant, după ce a lovit un elev din clasele gimnaziale. Procurorii au fost pe poziţia condamnării, însă, recent, instanţa de judecată l-a achitat, motivând că profesorii nu sunt subiecţi ai acestei categorii de infracţiuni. Procurorii consideră sentinţa ilegală şi au contestat-o în instanţa ierarhic superioară.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Justiție

Un deţinut din Leova i-a propus unui coleg de celulă să găsească o persoană pentru omorul copiilor săi vitregi

Publicat

pe

De către

Procurorii au obţinut pedepse reale cu închisoare pentru doi deţinuţi din Leova care pregăteau comiterea unui omor la distanţă. Potrivit procurorilor, în ianuarie 2011, un deţinut de la Penitenciarul din orașul Leova, care îşi ispăşea pedeapsa pentru omorul soţiei sale, i-a propus unui coleg de celulă să găsească o persoană terţă, pentru a executa omorul copiilor săi vitregi.

Copiii urmau să moştenească averea soţiei și se aflau cu deținutul în litigiu de partajare a averii moştenite.

Pentru comiterea omorului, deţinutul promitea o recompensă de 10 mii dolari.

În continuare, complicele, care era deţinut pentru comiterea şantajului şi tâlhăriei, a găsit o persoană căreia i-a promis la rândul său 7 mii de dolari.

Dirijând la distanţă printr-un telefon mobil, deţinutul a pregătit asasinarea victimelor conform mai multor scenarii pentru a nu trezi careva dubii.

În cele din urmă, potenţialul executor a renunţat la comiterea crimei şi a denunţat inculpaţii oamenilor legii.

În iunie 2016, instanţa de fond i-a achitat pe inculpaţi, pe motiv că fapta nu întruneşte elementele infracţiunii, iar procurorul a contestat sentinţa considerând-o ilegală.

Astfel, recent prin decizia Curţii de Apel Chişinău, apelul procurorului a fost admis, inculpaţii fiind condamnaţi la 15, şi respectiv, 10 ani de închisoare cu executare.

Decizia poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie

Citește mai departe

Justiție

Tragedia de la Telenești: Tatăl adolescentului care a împuşcat un băiat de 7 ani, trimis în judecată. Ce au stabilit procurorii

Publicat

pe

De către

Locuitorul raionului Teleneşti, al cărui fiu ar fi tras dintr-o armă de vânătoare într-un minor, va compărea pe banca acuzaţilor pentru păstrarea neglijentă a armelor de foc şi muniţiilor.

Procuratura raionului Teleneşti a finalizat urmărirea penală şi a trimis cauza penală de învinuire a acestuia în judecată, iar dacă va fi găsit vinovat el riscă până la trei ani de închisoare.

Tragedia a avut loc pe 18 noiembrie 2017, în satul Verejeni, când un minor de 14 ani ar fi tras dintr-o armă de foc într-un alt minor de 7 ani, care a decedat la scurt timp din cauza leziunilor grave cauzate.

Corpul neînsufleţit al victimei a fost găsit într-o fântână din apropierea casei acestuia.

Procurorii au stabilit că arma de vânătoare din care s-a tras aparţinea tatălui minorului de 14 ani, care a lăsat-o fără supraveghere, încărcată cu un cartuş, în odaia în care cei doi se jucau.

Depistând arma respectivă, fiul său a efectuat o împuşcătură în direcţia minorului de 7 ani, cauzându-i vătămări corporale grave, incompatibile cu viaţa.

Procurorii continuă acţiunile de urmărire penală în privinţa adolescentului, în vârstă de 14 ani, într-un alt dosar penal distinct, acesta fiind învinuit de omor intenţionat.

În prezent, adolescentul este cercetat în stare de libertate, iar tatăl acestuia – în arest preventiv.

Citește mai departe

Justiție

Preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor a fost ales procurorul Angela Motuzoc

Publicat

pe

De către

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) şi-a ales astăzi preşedintele. Astfel, în cadrul procedurii de vot secret, prin majoritatea voturilor, în funcţia de preşedinte al CSP a fost ales procurorul Angela Motuzoc, adjunctul procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău.

Noul preşedinte al CSP a absolvit facultatea de drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, şi-a început cariera în cadrul organelor Procuraturii în anul 2000, deţinînd pe parcurs mai multe funcţii în procuratura municipiului Chişinău.

Conform prevederilor Legii cu privire la Procuratură, mandatul preşedintelui, dar şi a membrilor aleşi ai CSP este de 4 ani, cu excepţia membrilor care fac parte de drept din componenţa Consiliului. De asemenea, aceeaşi persoană nu poate deţine funcţia de membru al CSP două mandate consecutive.

Consiliul Superior al Procurorilor – organ independent, cu statut de persoană juridică, format în vederea participării la procesul de constituire, funcţionare şi asigurare a autoadministrării sistemului Procuraturii, este constituit din 12 membri.

Amintim că, din cea de-a III-a componenţă a Consiliului Superior al Procurorilor, pe lângă cei patru membri de drept (Procurorul General, Procurorul – şef al al Procuraturii UTA Găgăuzia, Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministrul Justiţiei), mai fac parte cinci membri aleşi de Adunarea Generală a Procurorilor din rîndul procurorilor în funcţie: Inga Furtună – procuror în Secţia combatere tortură în cadrul Direcţiei urmărire penală şi criminalistică a Procuraturii Generale; Andrei Roşca – procurorul-şef al Procuraturii RezinaAdrian Bordianu – procuror-şef al Procuraturii CriuleniAngela Motuzoc – adjunctul procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău şi Constantin Şuşu – procuror în Procuratura Sângerei.

De notat că, în corespundere cu prevederile legale, cei cinci procurori au fost detaşaţi din funcţii pe durata exercitării mandatului de membru CSP.

Alţi doi membri ai CSP – Lilia Mărgineanu şi Ion Guceac au fost aleşi din partea societăţii civile, prin concurs, de către Parlament şi, respectiv, de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, urmînd ca la fel, prin concurs, să fie ales încă un membru al societăţii civile, de către Preşedintele Republicii Moldova.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Politică2 ore în urmă

Vicepremierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu Ambasadorul UE la Chișinău

Noul vicepremier pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a avut astăzi o întrevedere cu şeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova,...

Politică2 ore în urmă

CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru referendumul de anulare a votului mixt

Comisia Electorală Centrală a respins astăzi cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de abrogare a legii...

Social5 ore în urmă

O aeronavă de pe cursa Chișinău-Verona s-a întors din zbor din cauza unei fisuri în parbriz

O aeronavă Air Moldova, de pe cursa Chișinău-Verona, s-a întors din zbor, după ce a fost depistată o fisură în...

Externe9 ore în urmă

Pietre preţioase ale Coroanei Britanice au fost ascunse într-o cutie de metal pentru biscuiţi

Pietre preţioase dintre bijuteriile Coroanei Britanice au fost ascunse în timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-o cutie de metal...

Politică9 ore în urmă

Deputații au adresat cele mai multe întrebări Guvernului, în anul 2017

Pe parcursul anului 2017, deputații au adresat instituțiilor statului 103 întrebări și 7 interpelări. Cele mai multe, 29 la număr...

Diverse10 ore în urmă

Cinci traficanți de droguri, reținuți. Au fost ridicate trei kilograme de droguri// VIDEO

Gruparea criminală a fost documentată timp de aproape cinci luni.

Externe10 ore în urmă

Într-o localitate din România curge apă minerală la robinet, dar locuitorii sunt nemulțumiți

Apă minerală la robinet. Nu o beau doar oamenii, ci și animalele din Pogăneşti, judeţul Timiş. Oamenii spun că apa...

Advertisement

Opinii