O posibila detonare a depozitului de la Cobsana ar echivala cu explozia unei bombe nucleare de 10 kilotone

„Exploziile din Albania ne amintesc pericolul depozitelor de munitii de la Cobasna”, titreaza, pe prima pagina, Moldova Suverana.

Editorialistul scrie despre tragedia de saptamana trecuta din Albania, unde s-au produs explozii uriase la un depozit de munitii aflat in apropierea Tiranei, capitala acestei tari.
In continuare, citim ca situatia depozitului cu munitii care a explodat in Albania „este zdrobitor de asemanatoare cu cea a depozitelor de la Cobasna (raionul Rabnita), unde mai sunt stocate circa 20 de mii de tone de munitii (cartuse, proiectile, rachete, bombe de avion) ale fostei armate a 14-a, dar si obuze aduse aici dupa al doilea razboi mondial”.
Conform unui aport prezentat in 2005 de catre Academia de stiinte a Moldovei, „eventuala aruncare in aer a depozitelor de la Cobasna ar fi comparabila cu explozia unei bombe nucleare cu o putere de 10 kilotone, care a fost aruncata, in 1945, asupra orasului nipon Hiroshima”, scrie Moldova Suverana.

In acest context, Moldova Suverana aminteste despre angajamentele asumate de Rusia in cadrul summit-urilor OSCE de la Istanbul (1999) si Porto (2002), conform carora „Moscova urma sa-si retraga intreaga prezenta militara, inclusiv munitiile, din regiunea de est a R. Moldova, pana la finele lui 2003”.

In continuare, referindu-se la datele OSCE, Moldova Suverana scrie: „In anul 2000 in regiunea transnistreana erau stocate circa 42 de mii de tone de munitii. Pana la inceputul lui 2004, aproape jumatate din cantitatea aceasta a fost expediata spre Federatia Rusa, fiind necesare in acest sens 56 de garnituri de tren. Pentru finantarea evacuarii dintr-un fond special al OSCE s-au cheltuit circa 3,5 milioane USD. Ultima garnitura de tren cu munitii a plecat din Transnistria cu patru ani in urma”.

„Tinand cont de faptul ca doar in spatiul CSI, dupa destramarea URSS, s-au inregistrat deja circa 20 de cazuri de explozii la depozite de munitii, este necesar ca viata oamenilor sa nu depinda de vointa politica”, scrie, in loc de concluzie, Moldova Suverana. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.