O persoana publica primeste un spor la salariu de 20 la suta pentru pastrarea „secretului de stat”

O persoana publica aflata in cadrul unei institutii publice intretinuta din banii contribuabililor beneficiaza de un spor la salariu de 20 la suta pentru pastrarea confidentialitatii.

Conform unei Hotariri recente a Parlamentului pentru modificarea Hotaririi din 29 martie 2001, publicata in ultimul numar al „Monitorului Oficial al R. Moldova”, un presedinte de comisie parlamentara, care are un salariu lunar de 7700 de lei, mai ridica, siuplimentar, 1.540 de lei pentru pastrarea „secretului de stat”. Un referent din diverse servicii ale Aparatului Parlamentului ridica intre 280 si 420 de lei suplimentar la salariul de 1400-2100 de lei pentru pastrarea confidentialitatii. Salariul cuprins intre 1800-2550 de lei ridicat de sefii Sectiei drept public sau al Serviciului presa si imagine este suplimentat, la acelasi capitol, cu sume intre 360 si 510 lei. in plus, acestia beneficiaza de indemnizatii lunare de 30 la suta din salariul de functie pentru compensarea cheltuielilor legate de indeplinirea atributiilor de serviciu.

La moment, conform noii Hotariri, fondul lunar de salariu al Aparatului Parlamentului, in care intra sefi de directii, consultanti, referenti, specialisti, variaza intre 327.343 si 455.268 de lei pe luna, sau intre 3,928 milioane si 5,463 mil. anual. in acelasi timp, conducerea Parlamentului, presedintii, vicepresedintii, secretarii si membrii comisiilor parlamentare, adica toti 101 de deputati, ridica lunar 792.300 lei, sau anual 9,507 milioane lei. Astfel, marimea salariilor tarifare ale parlamentarilor si persoanelor care ii deservesc oscileaza intre 13,436 si 14,97 mil. pe an.

Totodata, in afara de salarii, personalul Aparatului Parlamentului, dar si persoanele care detin functii publice de rangul I, beneficiaza de compensatii anuale in marime de un salariu mediu lunar pentru cheltuielile aferente tratamentului in institutiile medico-curative sau balneoclimaterice, de indemnizatii in marime de 6 salarii medii lunare la expirarea contractului individual de munca, compensatii lunare in marime de 30 la suta in raport cu salariul functiei pentru compensarea cheltuielilor legate de indeplinirea atributiilor de serviciu, sporuri la salariu de pina la 20 la suta din salariul functiei pentru pastrarea confidentialitatii si de alte 20 la suta pentru sefii de subdiviziuni.

Solicitat de Info-Prim Neo, analistul economic Veaceslav Ionita a declarat ca salariul real al parlamentarilor, dar si a membrilor Aparatului, este ascuns dupa multiplele sporuri, el fiind de 2-3 ori mai mare decit se anunta. in acelasi timp, facilitatile obtinurte de acestia sunt, la fel, duble in raport cu cele anuntate, astfel ca salariul unui sef de comisie este de cel putin 14-15 mii pe luna, iar facilitatile ce i se acorda constituie circa 28 de mii de lei lunar. Veniturile parlamentarilor, spune Veaceslav Ionita, se formeaza nu numai din salarii, dar si din facilitatile acordate, din diferite programe, din acoperirea financiara a deplasarilor, acordarea spatiilor locative, a automobilelor de serviciu, telefoniei mobile etc. Astfel, sporurile la salarii genereaza cresterea acestora de cel putin 2-3 ori, spune Veaceslav Ionita. Desi sustine ca in Hotarire se anunta doar a doua sau a treia parte din venitul real al unui deputat, analistul economic aproba publicarea acesteia, considerind ca societatea a fost admisa la unele informatii tainuite pina acum.

Publicata in „Monitorul Oficial” vineri, 28 iulie, cu 3 zile inainte ca Parlamentul sa plece in vacanta, Hotarirea retroactiva are efect retroactiv, intrind in vigoare de la 1 decembrie 2005.
 // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.