Connect with us

Economie

O nouă zonă de control vamal, inaugurată la Otaci pentru fluidizarea traficului transfrontalier

Publicat

pe

Serviciul Vamal elimină aglomerările de autocamioane în postul vamal de frontieră ”Otaci” prin instituirea unei noi zone de control vamal în proximitatea punctului de trecere respectiv, care va activa în regim 24/7.

Toate procedurile de vămuire vor fi efectuate în zona de control vamal aflată la 1,5 km distanță de frontieră, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea scoaterii mărfurilor de pe teritoriul țării.

Noua zonă de control vamal este amplasată pe traseul R-9 Soroca-Otaci (km 40), aflându-se la intersecția mai multor artere importante de circulație.

Cu o suprafață de 0,5 hectare, noua zonă de control vamal va avea o capacitate de procesare de circa 120 camioane pe zi, acesta constituind fluxul zilnic atestat pe sensul de ieșire din țară prin postul vamal ”Otaci”.

Aceasta va mai dispune de o parcare prevăzută pentru 35 de autocamioane, două depozite și o cameră de păstrare a corpurilor delicte. Costul total al lucrărilor de construcție se cifrează la 8,5 milioane lei, sumă alocată de către Î.S. ”Vamservinform”, fondată de către Serviciul Vamal.

Directorul Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a menționat că fluidizarea traficului transfrontalier reprezintă unul dintre obiectivele de bază ale Serviciului Vamal, motiv pentru care instituția va continua demersurile de modernizare și extindere a perimetrelor vamale.

”Când ne referim la modernizarea și extinderea posturilor vamale, ar trebui să conștientizăm că vorbim despre niște investiții care vin să genereze beneficii pe termen lung pentru toți cei implicați, fie că vorbim despre participanții la traficul transfrontalier sau despre agenții economici care desfășoară operațiuni internaționale de comerț.”, a declarat Vitalie Vrabie.

Serviciul Vamal se află în proces de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru construcția unor asemenea zone de control vamal pentru alte trei posturi vamale care înregistrează valori mari de trafic: Giurgiulești (MD-RO), Sculeni, Costești. Prin această măsură se urmărește excluderea staționării autocamioanelor în punctul de trecere a frontierei, iar ca rezultat – fluidizarea traficului transfrontalier.

Lucrări de extindere a infrastructurii sunt preconizate și pentru posturile vamale Leușeni, Sculeni și Giurgiulești. Acestea vor fi realizate în cadrul Programului Operațional România-Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană.

Totodată, autoritatea vamală intenționează construcția unui terminal vamal în raza de responsabilitate a biroului vamal Centru, care să corespundă tuturor rigorilor internaționale privind domeniul administrării vamale. Ulterior, proiectul se preconizează a fi extins pentru construcția a altor două terminale vamale, dislocate în aria de competență a birourilor vamale Nord și Sud.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Economie

Igor Dodon i-a solicitat şefului Gazprom o reducere de 10-15 % pentru gazul livrat în Moldova

Publicat

pe

De către

Președinte Igor Dodon i-a solicitat şefului companiei Gazprom Alexei Miller o reducere de 10-15 % pentru gazul livrat în Moldova, astfel ca acesta să fie la nivelul celui livrat în țările Uniunii Euroasiatice.

Șeful statului a declarat, în cadrul unei întrevederi cu Alexei Miller, că costul gazului rusesc pentru Moldova a scăzut de mai mult de 2 de ori în ultimii ani, respectiv urmează să fie redus și prețul gazului pentru consumatorii finali din țara noastră.

“Costul gazelor naturale pentru Moldova este calculat conform unei formule speciale, în conformitate cu care Moldova plătește în prezent aproximativ 175 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale în comparație cu anii trecuți, când țara noastră a plătit aproape 400 dolari. În pofida faptului că, preţul gazului pentru Moldova a scăzut de mai mult de 2 de ori, populaţia plăteşte aproape 380 de dolari pe o mie de metri cubi. Este necesar ca și preţul gazului pentru consumatorul final să fie redus”, a menționat Igor Dodon.

În context, șeful statului a solicitat o reducere de 10-15 % pentru gazul livrat în Moldova, argumentând că Republica Moldova a solicitat statut de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice.

“În viitor, sperăm să ajungem la preţurile la gaz care sunt în ţările membre UEE. Aceasta va reduce şi mai mult tarifele pentru gaz pentru utilizatorii finail. În consecință, această ieftinire va genera o reducere în lanț la bunurile şi serviciile din ţara noastră”, a mai spus Dodon.

Citește mai departe

Economie

Noi prețuri la benzină și motorină!

Publicat

pe

De către

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a majorat marţi, 26 decembrie, prețurile plafon la benzină şi motorină. Prețul plafon la carburanți a fost stabilit pentru următoarele două săptămâni.

Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 17,54 lei în comparaţie cu preţul actual de 17,41 lei. Un litru de motorină va costa 15,72 lei comparativ cu 15,61 lei din ultimele două săptămâni.

În comparație cu ultimele două săptămâni, prețul pentru un litru de benzină se va majora cu 13 bani, iar pentru motorină cu 11 bani.

Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 27 decembrie, și vor fi valabile până pe 9 ianuarie.

Potrivit Metodologiei ANRE, la fiecare 14 zile calendaristice, în ziua de marți, stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei, motorinei și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web până la ora 13.00.

Prețurile plafon au la bază patru componente principale: cotațiile medii Platts pentru benzină; costurile de tranzacționare aferente operațiunii de import, inclusiv costurile de transport și de asigurare; cota accizelor și cota taxei pe valoarea adăugată, aplicate în conformitate cu Codul Fiscal al Republicii Moldova, și marja comercială specifică care cuprinde valoarea cheltuielilor și profitul companiilor petroliere.

Citește mai departe

Economie

Noutăți bune! Terenurile agricole pot fi folosite în activități de turism rural

Publicat

pe

De către

Începând de ieri, proprietarii terenurilor cu destinație agricolă pot amplasa pe aceste terenuri structuri de primire turistică, din categoria pensiunilor agroturistice, fără schimbarea destinației terenurilor respective. Acest drept poate fi exercitat doar dacă proprietarul terenului cu destinaţie agricolă practică activitate agricolă de cel puţin 5 ani.

De asemenea, a fost modificat conținutul art. 99 din Cod – repararea pierderilor din producţia agricolă şi silvică. Conform modificărilor, acesta va avea următorul conținut: ”Pierderile din producţia agricolă şi silvică, cauzate de retragerea din circuitul agricol şi silvic sau de darea în folosinţă provizorie a terenurilor agricole şi silvice în alte scopuri decît producţia agricolă şi silvică, precum şi de limitarea drepturilor deţinătorilor de terenuri, de înrăutăţirea calităţii solurilor ca urmare a efectelor negative provocate de întreprinderi, instituţii şi organizaţii sau a folosirii lor în alte scopuri, se repară la bugetul de stat sau, după caz, la bugetul unității administrativ-teritoriale respective, mijloacele obținute folosindu-se pentru restabilirea şi valorificarea terenurilor sau sporirea fertilităţii acestora.

Mai multe detalii pe bizlaw.md

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Economie1 minut în urmă

O nouă zonă de control vamal, inaugurată la Otaci pentru fluidizarea traficului transfrontalier

Serviciul Vamal elimină aglomerările de autocamioane în postul vamal de frontieră ”Otaci” prin instituirea unei noi zone de control vamal...

Politică11 minute în urmă

Igor Dodon a semnat decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate

Președintele Igor Dodon a semnat astăzi decretul privind numirea Rodicăi Antoci în funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate....

Social48 de minute în urmă

Un individ a împușcat un bărbat într-un local din capitală, iar apoi a încercat să fugă din țară. Pistolarul, reținut la Tudora// VIDEO

Aseară în jurul orei 21.00, dispeceratul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău a fost informat de către Spitalul de urgenţă...

Social2 ore în urmă

Cerere în căsătorie la Târgul de Crăciun din Chișinău. Tânărul, susținut de o fanfară formată din Moși Crăciuni

La „Acasă de Crăciun” se unesc destine.

Social17 ore în urmă

Doi frați din Strășeni cultivau marijuana într-un laborator improvizat. Suspecții au fost monitorizați o lună// VIDEO

Suspecții au fost monitorizați aproximativ o lună, totodată, au fost efectuate achiziții de control și alte acțiuni care au demonstrat...

Social18 ore în urmă

Peste 3000 de polițiștii vor fi la datorie în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Peste 3000 de polițiștii vor fi la datorie în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, în perioada 31 decembrie 2017 -15...

Politică19 ore în urmă

După refuzul repetat al lui Igor Dodon,, un grup de deputați a sesizat CC pentru a institui interimatul funcției de președinte

Președintele Republicii Moldova a respins, astăzi, pentru a doua oară candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de Guvern săptămâna trecută.

Advertisement

Opinii