O misiune FMI se află în vizită de evaluare în R.Moldova. A avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip

O echipă de experţi ai Fondului Monetar International, condusă de Ben Kelmanson, se află într-o vizită de evaluare în Republica Moldova, în perioada 15-27 martie 2018.  Astăzi experții FMI au avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

În cadrul întâlnirii, șeful echipei de experți FMI Ben Kelmanson s-a referit la principalele domenii care vor fi evaluate pe parcursul acestei misiuni. Printre acestea- aspectele fiscale, cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru anul 2018 și prognozele macroeconomice.

De asemenea, va fi efectuată o radiografie a evoluțiilor din sectoarele financiar-bancar și cel energetic.

La rândul său, premierul a menționat că de la ultima misiune de evaluare a FMI, care a avut loc acum 5 luni, au fost înregistrate evoluții pozitive pe mai multe dimensiuni. O dovadă în acest sens sunt indicii macroeconomici: în 9 luni ale anului 2017, creșterea economică a constituit 3,8%, exporturile s-au majorat cu 18,6%, inclusiv în UE cu 20,5%. De asemenea, a fost înregistrat un nou acționar la Victoriabank și un potențial investitor la Moldova-Agroindbank.

A fost identificat investitorul și pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, fapt ce contribuie la sporirea securității energetice a țării.

”Toate aceste lucruri nu erau posibile dacă Republica Moldova nu avea un program cu FMI. Existența unor condiționalități ne-a ajutat să ne mișcăm înainte cu implementarea reformelor”, a spus Pavel Filip.

Premierul a menționat că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare urmează să fie aprobată și legea bugetului pentru anul viitor.

Pavel Filip a exprimat gratitudine pentru suportul acordat de FMI în realizarea reformelor economice și financiare ale statului și a confirmat determinarea de a duce la bun sfârșit implementarea agendei de reforme, în pofida faptului că Republica Moldova se află într-un an electoral.

Șeful echipei de experți FMI Ben Kelmanson a salutat evoluțiile pozitive înregistrate de Guvern în ultima perioadă și a încurajat autoritățile să mențină viteza de livrare a rezultatelor.

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, din care 83 milioane de dolari au fost deja alocate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.