O misiune a FMI va veni în luna septembrie în Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internațional va veni în prima decadă a lunii septembrie în Republica Moldova. Până atunci autorităţile de la Chişinău urmează să întreprindă paşi concreţi în redresarea sectorului bancar, aşa cum a solicitat FMI. Declaraţia a fost făcută de premierul Valeriu Streleţ în această dimineaţă după şedinţa operativă a Guvernului.

Întrebat dacă a primit răspuns la scrisoarea expediată săptămâna trecută FMI, în care se solicita delegarea unei misiuni la Chişinău, Valeriu Streleţ a răspuns că „ nu a primit, dar îl va primi într-un termen scurt, rezonabil”.

„Dar misiunea propriu-zisă a FMI va veni în prima decadă sau pote în prima jumătate a lunii septembrie. Până atunci trebuie să facem şi noi câţiva paşi în întâmpinarea solicitărilor înaintate de FMI”, a adăugat Valeriu Streleţ.

Premierul a precizat că acţiunile care urmează a fi întreprinse ţin de sectorul bancar, unde este „cea mai sensibilă problemă”. „Deciziile vor fi luate BNM, iar în baza acestora Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară va formula recomandări respective”, a menţionat premierul Streleţ.

De notat că în cadrul unei emisiuni televizate liderul PLDM Vlad Filat a declarat că la momentul actual deficitul bugetar al Republicii Moldova este de aproximativ trei miliarde de lei.

Reamintim că premierul Valeriu Streleț le-a expediat reprezentanților FMI o invitație oficială în Republica Moldova, a doua zi după alegerea sa în funcția de prim-ministru.

Potrivit premierului, misiunea va avea scopul să negocieze cu autoritățile de la Chișinău un nou acord de împrumut pentru Republica Moldova, în condițiile unui deficit bugetar pronunțat.

Amintim că o echipă de experți a Fondului Monetar Internațional, urma să vină în Moldova la mijlocul lunii iunie, într-o misiune de monitorizare, însă și-a anulat vizita din cauza demisiei ex-premierului Chiril.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.