Connect with us

Social

O jumătate de milion de traversări persoane, înregistrate în primele 10 zile din 2018

Publicat

pe

În primele 10 zile din 2018, cele mai solicitate puncte de trecere au fost cele situate la frontiera cu România, în special PTF Leușeni, fiind perioade în care s-a semnalat un număr mare de călători într-un timp foarte scurt. Printre cele mai tranzitate puncte de trecere se numără PTF Otaci, PTF Chișinău-Aeroport, PTF Sculeni, PTF Giurgiuleşti-Galați, dar și PTF Criva.

Astfel, pe parcursul a 10 zile ale anului curent, polițiștii de frontieră au înscris un flux de 507 524 traversări persoane și 112 266 – mijloace de transport. Valorile traficului de călători fiind în creștere cu 20 % față de perioada similară a anului 2017. Din numărul total de participanți la traficul transfrontalier circa 290 mii au constituit trecerile cetățenilor moldoveni.

Totodată, de la începutul anului 2018, angajații Poliției de Frontieră nu verifică vinieta, ceea ce prezintă o soluție în fluidizarea traficului transfrontalier, prin micșorarea timpului de control al documentelor necesare la traversarea frontierei de stat.

Această activitate, dar și alte subiecte de actualitate, au figurat în agenda unei ședințe operative, convocate de șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari.

Având în vedere că în perioada următoare se încheie sărbătorile de iarnă, se vor menține creşteri ale traficului la frontieră, în special pe sensul de ieșire din R. Moldova, cauzate de numărul mare de conaționali care pleacă la muncă peste hotare. Pentru evitarea aglomerărilor, se reiterează recomandarea către călători de a tranzita toate punctele de trecere existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.

În acest sens, Poliția de Frontieră a venit cu propunerea, care a fost susținută de reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, de a elabora mai multe indicatoare rutiere de orientare și informare a persoanele despre căile de acces spre unele puncte de trecere.

Necesitatea instalării acestora a parvenit în rezultatul analizei situației din PTF comun ”Criva-Mamaliga”, unde se înregistrează deseori trafic intensiv, deși în apropiere sunt PTF Larga-Kelmențî și PTF Briceni-Rossoșani, care nu semnalează un flux majorat. Cauza ar fi că sistemul de navigație GPS selectează cel mai apropiat punct de trecere cu Ucraina, dar și mulți din călători nu cunosc căile de acces spre aceste două puncte de trecere.

O altă inițiativă pusă în discuție este suplimentarea numărului de funcții în PTF Leușeni. Ultimele date statistice arată că de la an la an numărul de persoane care traversează frontiera prin PTF Leușeni este în creștere cu 5,5%, fapt ce ar condiționa necesitatea de a mări stafful de polițiști de frontieră pentru a face față afluxului de călători și menținerea regimului.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Gripa porcină a făcut prima victimă. O femeie din Chișinău a murit din cauza virusului A(H1N1)

Publicat

pe

De către

Gripa porcină a făcut prima victimă. O femeie din Chișinău internată în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal„Sfântul Arhanghel Mihail” a decedat ieri, la o zi de la internare în secția de reanimare a spitalului, anunță e-sanatate.md.

Potrivit şefului Direcţiei Sănătate a Municipiului Chişinău, Mihai Moldovanu, femeia în vârstă de 42 de ani, nu avea poliță medicală și până a ajunge în stare gravă la spital a primit un tratament inadecvat.

„Pacienta s-a adresat tardiv la specialiști, și chiar dacă medicii au depus toate eforturile ca să o ajute organismul ei era deja slăbit. În urma prelevării probelor virusologice s-a depistat că femeia era infectată cu virusul A(H1N1).

De la începutul acestui an o altă pacientă a fost diagnosticată cu virusul A(H1N1). Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală, fiind deja externată, iar starea ei este satisfăcătoare.

În perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018 în Republica Moldova au fost înregistrate în total 102.416 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 5.267 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), precizează e-sanatate.md.

Citește mai departe

Social

Silvia Radu: Pasajul subteran de pe Viaduct va fi reparat

Publicat

pe

De către

Primarul interimar al capitalei Silvia Radu a anunțat astăzi că a dispus începerea lucrărilor de reparație curentă a pasajului subteran de pe Viaduct. Vor fi reparate scările de acces, va fi restabilit iluminatul pasajului și se va curăți rețeaua de canalizare.

Totodată, Silvia Radu a declarat că, în primăvară, Primăria va începe lucrări de reparație generală a acestui pasaj, astfel încât să se faca toate îmbunătățirile necesare.

“Cu părere de rău, pasajele din Chișinău au fost lăsate de izbeliște timp de 20 ani. Nimeni nu le-a acordat atenția cuvenită în acești ani și am ajuns în situația de acum, când multe dintre ele arată dezastruos”, a menționat Silvia Radu, în urma unei vizite la acest obiectiv.

De notat că inițiativa primarului interimar survine după ce ieri un grup de locuitori ai capitalei a inițiat o petiție online adresată primarului interimar, Silvia Radu, pentru a repara trecerea subterană de pe Viaduct, lângă centrul comercial MallDova și Spitalul Republican Nr1.

În aceasta se menționează că pasajul se află într-o stare deplorabilă, nu există iluminare, treptele sunt deteriorate, grila metalică a unei gropi pluviale lipsește, iar noaptea scările trebuie iluminate cu lanterna.

Citește mai departe

Social

Două autobuze au ars complet într-o parcare din Băcioi// VIDEO

Două autobuze, cuprinse de flăcări, au fost stinse de pompieri în această noapte.

Publicat

pe

De către

Două autobuze au ars complet în această noapte într-o parcare din localitatea Băcioi. La fața locului au intervenit trei echipaje de pompieri. Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit.

Incendiul a izbucnit la ora 01.55, când Serviciul 901 a fost solicitat pentru a interveni la lichidarea incendiului izbucnit într-o parcare de pe strada Uzinelor din localitatea Băcioi.

Ajunși la destinație, salvatorii au stabilit că două autocare de model Setra și Mercedes sunt cuprinse de flăcări. Pompierii au reușit localizarea arderii către ora 03.00 și au lichidat complet incendiul la ora 04.53.

În urma arderii nimeni nu a avut de suferit. Cele trei echipaje ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au salvat alte 3 autobuze care riscau să ardă.

Toate circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiștii IGSU.

Citește mai departe
Advertisement Enter ad code here

Ultimele Știri

Social1 minut în urmă

O jumătate de milion de traversări persoane, înregistrate în primele 10 zile din 2018

În primele 10 zile din 2018, cele mai solicitate puncte de trecere au fost cele situate la frontiera cu România,...

Externe1 oră în urmă

Un miliardar rus născut în Moldova a plătit aproape un milion de dolari pentru cetățenia Maltei

Boris Mints, 59 de ani, singurul om de afaceri originar din Republica Moldova prezent în clasamentul Forbes 2017 al miliardarilor,...

Social1 oră în urmă

Gripa porcină a făcut prima victimă. O femeie din Chișinău a murit din cauza virusului A(H1N1)

Gripa porcină a făcut prima victimă. O femeie din Chișinău internată în stare gravă la Spitalul Clinic Municipal„Sfântul Arhanghel Mihail”...

Externe14 ore în urmă

Culmea poftei de alcool: Un bărbat a furat o blindată și a intrat într-un magazin alimentar// VIDEO

Un bărbat a furat un transportator blindat de armata cu care a spart vitrina unui magazin. Acesta avea nevoie neapărat...

Politică17 ore în urmă

Pavel Filip a prezentat noii membri ai Guvernului colectivelor de muncă: “Un nou an începe şi cu o nouă formulă guvernamentală”

Pavel Filip i-a prezentat astăzi pe noii membri ai Cabinetului de miniştri colectivelor de muncă pe care le vor conduce....

Externe18 ore în urmă

Judecătoria orașului Moscova a menținut mandatul de arest emis pe numele lui Vlad Plahotniuc

Judecătoria orașului Moscova a menținut astăzi mandatul de arest emis pe numele lui Vlad Plahotniuc, scrie ria.ru. La sfârșitul lunii...

Social19 ore în urmă

Silvia Radu: Pasajul subteran de pe Viaduct va fi reparat

Primarul interimar al capitalei Silvia Radu a anunțat astăzi că a dispus începerea lucrărilor de reparație curentă a pasajului subteran...

Advertisement

Opinii