O insulă din Europa își schimbă țara la fiecare șase luni

O insulă aflată la granița dintre Spania și Franța își schimbă țara la fiecare șase luni. Săptămâna viitoare, Franța va preda acest teritoriu de peste 3.000 de metri pătrați Spaniei, fără să fie tras niciun foc de armă, după cum notează BBC News. După șase luni, Spania va face un gest similar.

De altfel, acest fapt se repetă de peste 350 de ani.

Stațiunea Hendaye este ultimul sat aflat în sud-vestul Franței, înainte de granița țării cu Spania. Frontiera dintre cele două țări este demarcată aici de râul Bidassoa, în mijlocul căruia se află insula Faisans, o zonă inaccesibilă aproape tot anul, necunoscută de localnici.

De altfel, singura construcție de pe insula Faisans este un monument ce marchează un eveniment istoric, care a avut loc în 1659.

Pentru trei luni de zile, Spania și Franța au negociat această insulă, considerat până atunci teritoriu neutru. Atunci a fost semnat Tratatul de la Pirinei, prin care cele două state au căzut de acord privind teritoriile pe care le disputau. Tratatul a fost consimțit prin nunta regală dintre regele Franţei Louis XIV şi fiica regelui Spaniei Philippe IV.

În acest acord se stipula că insula este împărțită între cele două țări. În plus, controlul asupra teritoriului era și el împărțit. Astfel, de la 1 februarie la 31 iulie, insula se află sub control spanoil. Următoarele șase luni, insula este controlată de Franța.

Acest gen de co-suveranitate poartă denumirea de condominiu, iar cel ce vizează Insula Faisans este unul dintre cele mai vechi în existenţă.

Sursa: Libertatea.ro

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.