Un cetățean din Republica Belarus de 32 de ani, membru al unei grupări infracționale, a fost reținut de oamenii legii moldoveni, fiind suspectat de fraude informatice cu utilizarea mijloacelor de plăți electronice. Acesta a fost arestat pentru 30 de zile.

Gruparea infracţională, specializată în sustragerea mijloacelor bănești de pe conturile cardurilor de plată emise de instituții bancare din afara țării, a fost anihilată în perioada lunilor iulie – septembrie 2017 de procurorii PCCOCS în comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI.

Astfel, în perioada anului 2017, membrii grupări au creat pe teritoriul țării 3 companii fictive cu genul de activitate declarat în domeniul turistic, prin intermediul cărora au obținut conectarea POS terminalelor la instituțiile bancare. Astfel, au obţinut acceptarea cardurilor bancare false spre plată cu prezența fizică a acestora.

În urma investigațiilor, au fost identificate persoanele suspecte, care acţionau de peste hotarele Republicii Moldova şi care  s-au dovedit a fi cetățeni ai Ucrainei şi Republicii Belarus, iar administratorul unei companii, cetăţean al Republicii Belarus, a fost reținut și ulterior plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

De asemenea, în urma efectuării perchezițiilor au fost depistate și ridicate în calitate de probe: POS terminalul utilizat pentru sustragerea mijloacelor bănești, utilaj de tip skimming, utilizat pentru copierea datelor cardurilor bancare şi ştampile false.

Astfel, utilizând fraudulos POS-terminalele menționate precum și rechizitele bancare ale cardurilor de plată emise de instituțiile financiare din SUA, Rusia şi Kazakhstan, au efectuat în mod fictiv achitări de servicii în sumă de peste 100 mii lei şi tentative de sustragere a mijloacelor băneşti în sumă ce depăşeşte 400 000 lei.

Persoana reținută riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 9 ani.