Connect with us

Diverse

O grupare infracţională fura bani de pe conturile bancare. Un cetăţean belarus, reţinut

Publicat

pe

Un cetățean din Republica Belarus de 32 de ani, membru al unei grupări infracționale, a fost reținut de oamenii legii moldoveni, fiind suspectat de fraude informatice cu utilizarea mijloacelor de plăți electronice. Acesta a fost arestat pentru 30 de zile.

Gruparea infracţională, specializată în sustragerea mijloacelor bănești de pe conturile cardurilor de plată emise de instituții bancare din afara țării, a fost anihilată în perioada lunilor iulie – septembrie 2017 de procurorii PCCOCS în comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI.

Astfel, în perioada anului 2017, membrii grupări au creat pe teritoriul țării 3 companii fictive cu genul de activitate declarat în domeniul turistic, prin intermediul cărora au obținut conectarea POS terminalelor la instituțiile bancare. Astfel, au obţinut acceptarea cardurilor bancare false spre plată cu prezența fizică a acestora.

În urma investigațiilor, au fost identificate persoanele suspecte, care acţionau de peste hotarele Republicii Moldova şi care  s-au dovedit a fi cetățeni ai Ucrainei şi Republicii Belarus, iar administratorul unei companii, cetăţean al Republicii Belarus, a fost reținut și ulterior plasat în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.

De asemenea, în urma efectuării perchezițiilor au fost depistate și ridicate în calitate de probe: POS terminalul utilizat pentru sustragerea mijloacelor bănești, utilaj de tip skimming, utilizat pentru copierea datelor cardurilor bancare şi ştampile false.

Astfel, utilizând fraudulos POS-terminalele menționate precum și rechizitele bancare ale cardurilor de plată emise de instituțiile financiare din SUA, Rusia şi Kazakhstan, au efectuat în mod fictiv achitări de servicii în sumă de peste 100 mii lei şi tentative de sustragere a mijloacelor băneşti în sumă ce depăşeşte 400 000 lei.

Persoana reținută riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 9 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Diverse

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Publicat

pe

De către

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele Barometrului Opiniei Publice, realizat de CBS-AXA la comanda Institutului de Politici Publice.

Astfel, Vlad Plahotniuc a fost votat de 32,5% din respondenți, fiind urmat în acest clasament de președintele țării Igor Dodon cu 4,9%.

Alți 2,6 % din respondenți l-au numit pe fostul premier Vlad Filat, iar 0,9 % pe liderul PL Mihai Ghimpu.

De menţionat că 43,9 % din respondenţi au declarat că nu ştiu, iar 7  la sută au spus că toţi politicienii.

Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie – 5 decembrie 2017, pe un eșantion reprezentativ cu eroarea maximă de eșantionare de 2,9%.

Citește mai departe

Diverse

Prima cursă aeriană directă între Chișinău și Geneva va fi deschisă începând cu 15 decembrie 2017

Publicat

pe

De către

Prima cursa directă între Chişinău și Geneva se va deschide începând cu data de 15 decembrie, fiind preconizată operarea de către compania Air Moldova a două zboruri săptămânale. Subiectul a fost discutat la cea de-a VI-a Comisie mixtă moldo-elvețiană în domeniul comercial – economic ce a avut loc la Berna.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către Vitalie Iurcu, secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, iar delegația elvețiană a fost condusă de către Livia Leu, ambasador, şef al Direcției Relații Economice Bilaterale din cadrul Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice al Elveției (SECO).

Potrivit unui comunicat, atât delegația Republicii Moldova, cât și delegația Confederației elvețiene au salutat eforturile diplomatice în vederea semnării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Consiliul Federal Elvețian privind serviciile aeriene, care reglementează cadrul juridic al operării zborurilor directe între cele două state.

Ambasadorul Republicii Moldova în Elveția, Tudor Ulianovschi, a apreciat disponibilitatea autorităților elvețiene de a semna acordul bilateral privind serviciile aeriene, reiterând necesitatea creării premizelor necesare consolidării relațiilor inter-umane, comercial-economice și socio-culturale între Republica Moldova și Elveția.

Principalele teme de discuţii au vizat atragerea investițiilor în economia națională, dezvoltarea schimburilor comerciale bilaterale, valorificarea asistenței tehnice și financiare oferită țării noastre de către Guvernul elvețian, precum și consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energetic, financiar – bancar, al inovației și tehnologiei, metrologiei și industriei famaceutice.

Alte subiecte importante de pe agenda consultărilor bilaterale de la Berna au vizat rolul IMM-urilor şi dezvoltarea mediului de afaceri. În acest sens, părțile au promovat potențialul existent în domeniul agriculturii, comerțului cu bunuri și servicii, pe care îl dețin principalele întreprinderi mici și mijlocii din ambele țări.

În cadrul Comisiei mixte au fost remarcate evoluţiile Republicii Moldova în dialogul avut cu cele patru state ale Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția), cu statele membre UE, Organizaţia Mondială a Comerţului, precum și parteneriatul cu Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare.

Părțile au convenit organizarea celei de-a VII-a comisii mixte comercial – economice la Chișinău.

Citește mai departe

Diverse

Usatîi spune că sub paravanul luptei împotriva lui Veaceslav Platon, Plahotniuc ar fi început capturarea unei noi bănci

Publicat

pe

De către

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susține că declarațiile sale din 11 decembrie, precum că Vlad Plahotniuc ar intenționa să „jefuiască cea mai mare bancă” din republică, s-au confirmat. Și asta după ce Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a dat câștig de cauză Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în litigiul cu acționarii „Moldova Agroindbank” (MAIB), ale căror acțiuni au fost blocate anterior de conducerea BNM pentru activitate concertată.

Potrivit lui Usatîi, sub paravanul luptei împotriva lui Veaceslav Platon, Plahotniuc ar fi început capturarea unei noi bănci.

„Alaltăieri spuneam că Plahotniuc îl şantajează cu dosare penale pe preşedintele Comitetului de Conducere al „Moldova Agroindbank”, Sergiu Cebotari. El deja a obligat această bancă să cumpere la un preţ mare hotelul „Codru”, pe care oligarhul l-a luat anterior de la stat pentru copeici. Acum începe operaţiunea de înstrăinare a acţiunilor băncii. Semnalul pentru începerea atacului raider a fost câştigul de cauză dat de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm, care a lăsat blocate 40% din acţiunile „Moldova Agroindbank”, conform deciziei BNM din 2016”, a scris Usatîi pe pagina sa de facebook.

Acesta a adăugat că anume acest semnal era așteptat de cei care ar dori preluarea acestei bănci. „Aceasta şi aşteptau raiderii. Acum, pachetul va fi transmis inițial statului, iar ulterior va fi împărţi între câteva companii din off-shore, care aparţin lui Plahotniuc. În zilele noastre, băncile nu sunt jefuite cu pistoale, ci cu structurile de stat şi regulatorii din buzunar. Plahotniuc cu Iaralov sunt specialişti în asta. Tot ei au înfăptuit şi renumitul „jaf al secolului” în Moldova. La închisoare stau ţapii ispăşitori, iar hoţii îşi continuă treaba”, a conchis Renato Usatîi.

Citește mai departe

Ultimele Știri

Social13 minute în urmă

Un nou elicopter SMURD va efectua operațiuni de salvare pentru Republica Moldova// FOTO

Un nou elicopter SMURD va efectua în scurt timp operațiuni de salvare pentru Republica Moldova. Aparatul de zbor a fost...

Externe28 de minute în urmă

Vladimir Putin va candida ca independent la prezidenţialele din martie 2018: “Va fi o auto-nominalizare”

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, joi, că va candida ca independent în cadrul alegerilor prezidenţiale din martie 2018 şi...

Opinii31 de minute în urmă

Replica lui Dorin Dusciac la scrisoarea lui Alexandr Baikalov către Trăian Băsescu

Textul de mai jos este o replică pe care o adresez lui Aleksandr Baikalov, în urma publicării unui material semnat...

Justiție43 de minute în urmă

Două persoane au venit acasă la unul din martori şi i-au solicitat să-l ajute pe secretarul Consiliului Bubuieci

Procurorii anticorupţie, de comun cu ofiţerii CNA, au reţinut ieri o persoană şi sunt în căutarea alteia, care sunt bănuite...

Diverse1 oră în urmă

BOP 2017: Cine este cel mai corupt politician din Republica Moldova

Cetățenii consideră că cel mai corupt politician din Republica Moldova este liderul PDM Vlad Plahotniuc. Cel puțin aceasta arată datele...

Politică2 ore în urmă

13 lucruri pe care trebuie să le știi despre NATO

Politică2 ore în urmă

BOP 2017: Doar două formaţiuni politice ar accede în Parlament pe liste de partid

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două formaţiuni politice- PSRM și PAS- ar accede în Parlament, pe...

Advertisement

Opinii