Connect with us

Social

O grădiniță din capitală, în stare avariată, va fi renovată în baza unui parteneriat public-privat

Publicat

pe

Grădinița nr. 166 din str. Nicolae H. Costin, 63/3, sectorul Buiucani, care se află în stare avariată din anul 2006 , va fi renovată, în baza unui parteneriat public-privat. Primarul interimar  al capitalei, Ruslan Codreanu, a convocat astăzi o ședință de lucru a serviciilor municipale pe teritoriul fostei grădinițe.

Clădirea instituției de educație preșcolară a fost dată în locaţiune unei instituții private de învățământ.

Pentru a suplini numărul mare de cereri pentru încadrarea copiilor în grădinițe, autoritățile municipale au decis reconstrucția capitală a sediului în baza unui parteneriat public-privat.

Parteneriatul prevede că un agent economic îşi asumă executarea în totalitate a lucrărilor de modernizare, iar după redeschidere grădiniţa îşi va păstra statutul de instituţie publică.

În urma inspecției, Ruslan Codreanu a dispus ca serviciile municipale să desfășoare în termene restrânse lucrări de salubrizare a teritoriului fostei grădinițe, reconectarea iluminatului public și securizarea perimetrului prin amplasarea unui post de pază.

Astfel, timp 2 săptămâni, serviciile municipale abilitate vor evacua deșeurile și vor curăța vegetația de pe teritoriul grădiniței, pentru a facilita începerea lucrărilor de construcție.

Proiectul de renovare a instituției prevede reconstrucția capitală a sediului, amenajarea teritoriului, pavilioanelor și a terenului de joacă pentru copii, dar și construcția unui nou gard. Darea în exploatare a grădiniței este planificată până la finele anului 2019.

Municipalitate va finanța achiziționarea inventarului pentru blocul alimentar și a mobilierului pentru relansarea activității grădiniței pentru copii.

După reabilitarea integrală a edificiului grădiniței, vor fi formate circa 12-14 grupe, iar capacitatea instituției va fi de circa 360-380 copii.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Călătorii de pe Aeroportul Internațional Chișinău gustă Vinul Moldovei și sunt invitați la Ziua Națională a Vinului

Publicat

pe

De către

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, călătorii ajunși la Aeroportului Internațional Chișinău vor avea ocazia să descopere Vinul Moldovei, produsul mândriei naționale, de îndată ce intră în țara noastră.

Începând cu data de 4 octombrie, toți pasagerii se bucură de o primire în cele mai bune tradiții ale ospitalității moldovenești: vin de calitate și voie bună la standul „Wine of Moldova” special amenajat în zona de sosiri din incinta aeroportului.

Oficiul Național al Viei și Vinului, împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul partenerului strategic, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, alături de compania „Avia Invest”, vor oferi oaspeților de peste hotare sticle promoționale de vin cu logo-urile „Wine of Moldova” și „Ziua Națională a Vinului” alături de mesajul „Bine ați venit în Moldova!”.

Vinul îmbuteliat în sticle de 187 ml este produs din „Feteasca Neagră”, un soi de struguri local, autentic prin excelență și reprezentativ pentru Vinul Moldovei.

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, promoterii vor distribui oaspeților cele circa 5000 de sticle promoționale cu vin, însoțite de invitația de a participa la cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, care se va desfășura între 6 și 7 octimbrie în Piața Marii Adunări Naționale.

Vasile Luca, secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului: „Ziua Națională a Vinului este una dintre cele mai importante sărbători naționale, care aduce un omagiu Vinului Moldovei și tradițiilor în vinificație. Vinul Moldovei a devenit o carte de vizită a Republicii Moldova peste hotarele țării, după ce a câștigat mai multe medalii la concursurile și expozițiile internaționale de profil. Întâmpinarea oaspeților capitalei cu o sticlă de Vinul Moldovei, în ajunul Zilei Naționale a Vinului, este deja o tradiție. E un gest de „Bun Venit!”, prin care le oferim tot ce avem mai bun ca țară”.

Gheorghe Arpentin, director, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Ziua Națională a Vinului este un eveniment emblematic pentru Republica Moldova, iar noi am decis să dăm startul celei mai importante sărbători dedicate Vinului Moldovei încă de la începutul acestei săptămâni. Fiecare călător care ajunge pe Aeroportul Internațional Chișinău primește în dar o sticlă de vin de 187 ml, pe a cărei etichetă sunt prezentate denumirea soiului indigen și genericul celei de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului – „Vin din sufletul Moldovei”.

În acest mod îi invitam pe toți cei care sosesc în țara noastră să vină în zilele de 6 și 7 octombrie în PMAN, unde va fi celebrată cea de-a XVII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului.

Natalia Turcanu, director-executiv, Asociația Națională a Turismului Receptor din Moldova: „Ziua Națională a Vinului este un eveniment strategic, care promovează Republica Moldova ca destinație pentru turismul vinicol. Sărbătoarea se bucură în fiecare an de un mare succes, fiind vizitată de sute de mii de oameni din țară și de peste hotare. Respectiv, și în acest an așteptăm cât mai mulți turiști străini, pentru care Ziua Națională a Vinului va constitui un bun prilej de a descoperi Vinul Moldovei, dar și potențialul turistic al țării”.

Petru Jardan, director, „Avia Invest”: „În ajunul sărbătorilor, pasagerii care ajung în țara noastră sunt primiți în spiritul celor mai bune tradiții locale, ca să ne cunoscă țara și să simtă ospitalitatea chiar de la primii pași făcuți pe pământ moldovenesc. Ziua Națională a Vinului este ocazia perfectă pentru a-i cuceri pe turiștii străini cu tradițiile noastre și a-i servi cu tot ce avem mai bun – Vinul Moldovei. Iar cei care gustă odată din ospitalitatea noastră, se vor întoarce neapărat”.

Ziua Națională a Vinului (ZNV) va fi sărbătorită în zilele 6 și 7 octombrie. Cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”, cea de-a XVII-a ediție a ZNV va fi dedicată vinurilor moldovenești cu Indicație Geografică Protejată (IGP) – o garanție a calității acestora. Vizitatorii vor fi îndemnați să cunoască Vinul Moldovei și să-l cosume moderat și responsabil.

Timp de două zile, în inima capitalei, 60 de vinificatori vor oferi spre degustare oaspeților Vinul Moldovei produs pe întreg teritoriul țării. În Piața Marii Adunări Naționale vor fi amenajate mai multe zone, printre care Zona meșterilor populari, care va găzdui o expoziție a obiectelor artizanale realizate, dar și o Curte Țărănească în plină acțiune de preparare a vinului, cu butoaie, teasc, struguri, coșuri din lozie și, bineînțeles, cu gospodina și gospodarul casei.

Vizitatorii care vor dori să descopere Vinul Moldovei vor putea alege să facă tururi tematice, care pornesc din inima capitalei spre originea vinurilor de calitate din toată țara. Tradiționala Școală a Vinului va cuprinde o serie de masterclass-uri ghidate de somelieri profesioniști, care vor iniția participanții în tainele consumului conștient al Vinului Moldovei.

Ziua Naţională a Vinului este organizată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Primăria Municipiului Chișinău, Asociaţiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu suportul partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Citește mai departe

Social

Primăria Chișinău solicită părerea cetăţenilor privind bradul ce urmează a fi instalat în PMAN la sărbătorile de iarnă

Publicat

pe

De către

Primăria Chișinău a decis să solicite părerea cetăţenilor privind bradul ce urmează a fi instalat în PMAN la sărbătorile de iarnă. Municipalitatea a recurs la acest pas, având în vedere discuţiile publice din anii precedenţi privind Pomul de Crăciun şi pentru a evita acest subiect în anul curent.

În context, în perioada 5 – 15 octombrie, pe pagina oficială de Facebook a Primăriei municipiului Chişinău va fi organizat un sondaj de opinie pe marginea acestui subiect.

Cetăţenii sunt invitaţi să răspundă la următoarea întrebare: „De care brad să fie instalat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de sărbătorile de iarnă – brad natural sau brad artificial”.

De asemenea, locuitorii municipiului Chişinău îşi pot expune opinia la acest subiect, la adresa de e-mail: [email protected], la fel până pe data de 15 octombrie 2018.

În funcție de rezultatul sondajului de opinie, dar şi a propunerilor formulate de cetăţeni, va fi luată o decizie finală.

Pomul de Crăciun din Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi inaugurat la data de 1 decembrie 2018.

Reamintim că anul trecut Pomul de Crăciun a fost adus de municipalitate din regiunea Iaremcea, dar după  bradul a fost demontat pentru că nu arăta pe măsura aşteptărilor locuitorilor capitalei. Atunci , primarul general interimar al capitalei Silvia Radu a identificat un alt brad nou, care a fost instalat în centrul capitalei. Banii au fost achitaţi din contul personal al Silviei Radu.

Citește mai departe

Social

Sus Paharul! Ziua Vinului la Mileștii Mici: ce te așteaptă la eveniment

Publicat

pe

De către

Sâmbătă, 6 octombrie, începând cu ora 12:00, la Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileștii Mici” ridicăm sus paharele și savurăm cea mai grandioasă sărbătoare a vinului moldovenesc, într-o ambianță degajată, alături de cei mai dragi oameni.

Iată ce vă așteaptă la eveniment:

  • Excursii gratuite în cea mai mare colecție de vin din lume

Veți avea posibilitatea să vizitați cea mai mare colecție de vin din lume, ce numără 1,5 milioane de sticle și care a fost introdusă în Cartea Recordurilor Guiness. Excursiile vor fi ghidate, iar informațiile vor fi comunicate în 3 limbi: română, rusă și engleză.

  • Degustații la Școala vinului

Începând cu ora 13:00 până la ora 18:00 vor fi organizate degustări ghidate ale celor mai calitative vinuri din seria Allegro și a vinurilor maturate în galeriile subterane. Lecțiile vor avea loc în limba română la orele 13:00, 15:00, 17:00 și în limba rusă la 14:00 și 16:00!

  • Cel mai delicios meniu și cele mai apetisante gustări

La un pahar de vin bun sunt necesare și bucate delicioase. La Sus Paharul! o să găsești bucate pregătite la grătar: mici, costiță, ceafă de porc și cârnăciori, salate pline de vitamine și porumb copt!

  • Program etnofolcloric și tradițiile moldovenești

Ansamblul etnofolcloric Model „Moștenitorii” va prezenta datinile și obiceiurile la călcatul strugurilor. Ansamblurile folclorice din satul Ratuș – ,,Cucoara” și „Floarea Dorului” ne vor povesti despre ritualul drăgaicei, nunta și obiceiuri păstorești. Iar ansamblul folcloric ,,Dumbrava verde” din or. Strășeni va prezenta datinile și obiceiurile viticole, călcatul strugurilor și obiceiuri nupțiale.

  • Program muzical

La Sus paharul! veți reuși să dansați cât pentru o săptămână, întrucât la sărbătoarea noastră pe scenă vor evolua Zinaida Julea și Take Five. Spre sfârșitul evenimentului, vom avea parte și de disco-horă!

  • Transport gratuit Chișinău-Mileștii Mici-Chișinău

Microbuzele cu autocolanta „Sus paharul!” vor porni de la hotelul Turist, începând cu ora 11:00 și vă vor aduce chiar la porțile vinăriei, unde veți fi întâmpinați cu un pahar de tulburel proaspăt și aromat, această tradiție fiind parte a ospitalității poporului nostru.

Pentru oaspeții care vor veni cu mașina proprie am pregătit o parcare amenajată.

Prețul biletului este de 100 de lei și include:

  • acces la eveniment + excursie în colecția de vinuri;
  • transportul Chișinău – Mileștii Mici – Chișinău;
  • degustările la Școala Vinului;
  • un pahar de tulburel de bun venit.

Copiii până la 12 ani au acces gratuit doar însoțiți de adulți.

Biletele pot fi procurate:
▶ Online: https://bit.ly/2xkakKR
▶ Chișinău
Magazinele de firmă „Mileștii Mici” pe str. M. Bănulescu Bodoni, 45, str. V. Alecsandri, 137 și în Vinoteca Wine.MD (str. A. Pușkin, 15)
▶ Ialoveni
Magazin de firmă „Mileștii Mici”, str. Alexandru cel Bun 80
▶ S. Mileștii Mici
Magazin Muzeu, orar de lucru: luni – vineri (09:00 – 19:00)

Tichetele pot fi procurate și în ziua evenimentului, la intrare.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com