O fetiţă de 12 ani şi un băieţel de 9 ani, electrocutaţi mortal din cauza firelor electrice rupte de vânt

O fetiţă de 12 ani din localitatea Volontiri şi un băieţel de 9 ani din Sărata Galbenă au fost   electrocutaţi mortal din cauza firelor electrice rupte de vânt. Un alt minor, cu arsuri grave la mâini şi la picioare, este internat la spital, fiind în afara pericolului.

Primul caz s-a produs în seara zilei de vineri, 23 iunie, în jurul orei 21.00 în satul Volontiri din raionul Ştefan Vodă, în timp ce  o minoră de 12 ani se deplasa în timpul furtunii spre casă pe drumul din localitate. Un conductor electric, care a fost rupt de vânt se afla la sol într-o băltoacă şi în momentul când fetiţa a intrat în raza de acţiune a tensiunii, ea a fost electrocutată mortal. Eforturile de a o resuscita prin acordarea primului ajutor n-au ajutat-o din păcate cu nimic.

Cel de-al doilea caz, cu implicarea a doi minori s-a produs astăzi, sâmbătă, 24 iunie, la aproximativ 16.00, în satul Sărata Galbenă din raionul Hânceşti. În timp ce se jucau pe o stradă din central localităţii, doi băieţei au nimerit sub tensiune dat fiind faptul, că nu departe se afla la sol un conductor rupt de vânt.  În urma electrocutării unul din ei, de aproximativ 9 ani a decedat pe loc, iar altul a primit arsuri grave la mâini şi la picioare si este internat  la spital, fiind în afara pericolului.

Circumstanţele producerii acestor cazuri grave de electrocutare sunt investigate, dar este evident faptul, că ele au avut loc într-o situaţie meteorologică neordinară, pe timp de furtună şi în perioada imediat următoare, pe un fundal de atenţie insuficientă a persoanelor mature faţă de copii, care încă nu conştientizează toate riscurile şi consecinţele cu care acestea se pot solda.

Întreprinderea ”Red Union Fenosa” a anunţat că regretă enorm producerea acestor tragedii, fiind preocupată permanent de întreţinerea reţelelor în stare sigură şi de efectuarea în regim operativ a lucrărilor de lichidare a avariilor în timpul intemperiilor.

De asemenea, este acordată o mare atenţie difuzării regulilor de securitate a populaţiei în raport cu instalaţiile electrice prin intermediul posturilor de televiziune şi radio, pe suporturi digitale prin intermediul  tuturor instituţiilor de învăţământ din ţară, pe site-uri şi reţele de socializare.

Aceste cazuri regretabile demonstrează însă, că este nevoie de un efort individual al fiecărei familii în primul rând şi al fiecărui responsabil din domeniile educaţiei şi cel social, pentru a proteja copii de orice risc în special în situaţii de forţă majoră“,se menţionează în comunicatul întreprinderii.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.