O femeie și-a pierdut cunoștința pe Aeroportul Chișinău, după ce a fost anunțată că fiul ei a aterizat pe aeroportul din Istanbul

O femeie care protesta pe Aeroportul Chisinău și-a pierdut cunoștința, după ce a primit un mesaj prin care a fost anunțată că fiul ei, una dintre cele sapte persoane de la liceul Orizont expulzate de SIS, a aterizat pe aeroportul din Istanbul, scrie PRO TV.

Femeia își manifesta nemulțumirea față de reținerea angajaților liceului Orizont, când a primit mesajul din Turcia.

La scurt timp, aceasta și-a pierdut cunoștința, iar ulterior au fost chemați medicii de pe Ambulanță care i-au oferit primul ajutor.

Informația a fost confirmată și de Oleg Palii, președintele Centrului de Drept al Avocaților. care a declarat la emisiunea Politica de la TV 8 că cel puțin o persoană din cele șapte expulzate de SIS se află pe teritoriul Turciei.

La aceeași emisiune Oleg Palii a atenționat că în acest caz a fost încălcată Convenția din 1951 cu privire la statutul refugiaților, care interzice returnarea refugiaților, iar persoanele în cauză au solicitat azil pe teritoriul R.Moldova.

El a menționat că a fost încălcat și un principiu fundamental din Legea cu privire la azil, care spune că solicitanții de azil nu vor fi îndepărtați de pe teritoriul RM, fără excepții și fără cazuri speciale.

„Este suficient să ceri azil pe teritoriul RM și până la o decizie finală, tu nu poți fi întors de pe teritoriul RM, returnat, expulzat, extrădat ș.a”, a spus Palii.

Potrivit lui, chiar dacă există o decizie negativă în acordarea azilului, persoanele mai au la dispoziție 30 de zile, conform legii, ca să conteste această decizie. În aceste 30 de zile ei sunt în continuare solicitanți de azil. Și dacă scriu o plângere în instanța de judecată și contestă această decizie negativă, pe tot parcursul examinării judiciare ei de asemenea sunt solicitanți de azil.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Amnesty International Moldova, este vorba despre șase persoane de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicate de către SIS.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcarea flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Foto: PRO TV

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.