Connect with us

Social

O femeie din Chișinău a rămas fără 83 mii de lei. Un minor a mințit-o că a câştigat un apartament și i-a luat banii// VIDEO

Publicat

pe

O femeie de 65 de ani, din Chișinău, a anunțat Poliţia capitalei, că a fost înşelată de 83 000 lei de către un necunoscut. Potrivit acesteia, individul s-a prezentat în calitate de reprezentant al unei companii ce vinde ochelari de soare şi i-ar fi spus că în urma unei loterii , doamna ar fi fost câştigătoarea unui apartament cu 3 odăi.

În cadrul investigaţiilor, forţele de ordine au constatat că victima i-a oferit escrocului bani în mai multe tranşe, în perioada de timp a lunilor ianuarie până în luna mai curent, banii fiindu-i solicitaţi pentru a intra în posesia apartamentului.

Individul a fost reţinut în flagrant de către poliţişti când primea de la victimă o altă tranşă de bani în sumă de 600 euro.

Conform primelor informaţii acumulate de către ofiţerii de investigaţii, suspectul s-a dovedit a fi un tânăr în vârstă de 17 ani, domiciliat în capital , care ar fi fost implicat anterior în mai multe cazuri de jaf şi escrocherie .

Pe marginea acestui caz a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie, iar suspectul este cercetat în stare de libertate .

Conform legislaţiei penale în vigoare acesta riscă să fie sancționat cu închisoare pentru un termen de până la 6 ani.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Social

În premieră, deținuții din Penitenciarul nr. 3 din Leova au participat la simularea procesului de vot

Publicat

pe

De către

Pentru prima oară într-un penitenciar din Republica Moldova a fost organizat un atelier de educație electorală pentru deținuți. Peste 50 de persoane care se află în detenție la Penitenciarul nr. 3 din Leova au participat la o sesiune de informare și simulare a proceselor electorale.

Inițiativa a aparținut Asociației Obștești „Prospect” din Cimișlia și s-a desfășurat în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală.

Astfel, deținuții au intrat în rol de: membri ai Biroului Electoral al secției de votare cu urna mobilă, operatori care verifică datele din buletinele de identitate, observatori și alegători. După încheierea simulării, situațiile au fost discutate și explicate de către echipa CEC.

„Nu a mai fost nimeni până acum să ne vorbească despre alegeri în afară de ziua când votăm. Fiecare vot contează! Părerea mea este că, dacă eu nu o să-mi exercit votul, ar putea să o facă altcineva în locul meu și eu nu vreau asta. Eu merg la vot în primul rând pentru că sunt cetățean al țării”, afirmă Ruslan, deținut.

Ruslan a fost condamnat acum 5 ani. Pe atunci era consumator de droguri. A reușit să scape de dependența sa și în ultimii doi ani este voluntar, încercând să-i convingă pe alți deținuți să renunțe la droguri. Vine cu un sfat, le vorbește cu exemple din experiența sa și îi încurajează să lupte cu viciile lor. A participat cu mult interes la atelierul de informare și chiar s-a oferit să joace rolul unui funcționar electoral în timpul simulării procesului de vot.

Ruslan mai are de stat în închisoare 2 ani și jumătate. Însă, potrivit angajaților penitenciarului, Ruslan are șansele să obțină liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen. Așa că Ruslan speră că va vota la secția din preajma casei sale la alegerile parlamentare din 2019.

Un alt deținut, Andrei, care mai are un deceniu de ispășit din sentința sa, își va exercita dreptul de vot la penitenciar.

„Am aflat despre anumite proceduri, dar și alte informații pe care nu le-am știut. O astfel de activitate este organizată pentru prima oară la noi. Să știți că și aici, în penitenciar, în ziua alegerilor, ni se explică procedurile și actele pe care trebuie să le avem pentru a vota. În februarie voi vota din nou, de data aceasta, mai informat”, spune Andrei.

Valentina Scobici, consultantă principală în Direcția comunicare, relații publice și mass-media a CEC, a menționat că a văzut că persoanele deținute sunt niște cetățeni activi, instruiți, care vor să știe mai multe despre alegeri și despre ce se întâmplă în ziua scrutinului. „Noi ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova să fie activi în procesele electorale, iar pentru a fi activi trebuie să fie informați”, relatează Valentina Scobici, consultantă principală în Direcția comunicare, relații publice și mass-media a CEC.

Președintele Asociației Obștești „Prospect” din Cimișlia, Andrei Bargan, este încrezător că asemenea activități vor spori activismul civic: „Cred că acest exercițiu îi va ajuta să fie mai informați despre procesele electorale, viața politică și procedura de vot. Sperăm ca acești cetățeni să își exercite dreptul de vot și să-și cunoască drepturile constituționale”.

Deținuții din Republica Moldova participă la alegeri cu ajutorul urnelor mobile. Pe perioada exercitării votului, administrația penitenciarului le eliberează buletinul de identitate din dosarul personal. Votul lor, ca și în cazul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, este secret. În Penitenciarul de tip închis nr. 3 din Leova își ispășesc pedeapsa peste 380 de persoane.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

Citește mai departe

Social

La Chişinău va fi creat un centru pentru îngrijirea animalelor fără stăpân

Publicat

pe

De către

În capitală se desfăşoară lucrările de amenajare a unui centru pentru îngrijirea câinilor fără stăpân. Potrivit primarului general interimar Ruslan Codreanu, acest centru va fi deschis în următoarele luni.

Pentru deschiderea Centrului, Primăria a prevăzut alocarea a circa un milion de lei.

Centrul va fi amenajat pe teritoriul necropolei municipale și va oferi servicii de sterilizare a maidanezilor și îngrijire postoperatorie (3-7 zile). Animalele vor fi prinse din stradă, sterilizate, ținute pe perioada postoperatorie și apoi vor fi eliberate.

Potrivit edilului-șef, în cadrul noii structuri a fost angajat deja un veterinar, iar centrul medical este dotat cu consumabile în proporție de 80 la sută. De asemenea, a fost efectuată licitația pentru construirea volierelor pentru animale. Autoritățile publice locale așteaptă autorizarea de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Ruslan Codreanu a precizat că în cadrul acestui centru, animalele vor fi întreținute în condiții umane. „Scopul nostru este de avea o instituţie pentru sterilizarea animalelor, iar câinii sterilizați acolo, să fie tratați în condiții umane”, a menţionat primarul de Chişinău.

În altă ordine de idei, primarul interimar şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu voluntarii și ONG-urile din domeniu, care să se implice atât în procesul de sterilizare a animalelor, cât și în campaniile de informare privind soluționarea problemei câinilor vagabonzi.

În perioada octombrie-noiembrie, la Chișinău va sosi o companie străină specializată în sterilizarea maidanezilor. „Centrul nostru și compania străină ne-ar putea asigura timp de o jumătate de an un succes în ceea ce privește sterilizarea maidanezilor”, a mai spus Ruslan Codreanu.

Citește mai departe

Social

Un polițist de patrulare din Bălți prins în flagrant în timp ce primea 200 euro mită

Publicat

pe

De către

Un polițist de patrulare din Bălți a fost prins în flagrant delict de ofițerii şi procurorii anticorupție, în moment ce primea 200 de euro de la o persoană, căreia i-ar fi promis c-o scapă de răspundere pe un caz de accident rutier.

Potrivit denunțătorului, bănuitul i-ar fi dat asigurări că ar avea influență asupra ofițerului de urmărire penală, în procedura de examinare a căruia se află materialele pe faptul accidentului produs la finele lunii august 2018, și că-l poate determina să adopte o decizie finală favorabilă.

Pe circumstanțele denunțate, DGT Nord a CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar polițistul a fost prins în flagrant în preajma Teatrului „Vasile Alecsandri” din municipiul Bălți, în timp ce primea 200 de euro, transmiși sub controlul CNA.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 150 000 de lei.

La moment, se întreprind acțiuni în vederea elucidării tuturor circumstanțelor cazului și identificării persoanelor implicate.

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție conduce urmărirea penală.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com