Connect with us

Social

O femeie a căzut într-o groapă de cinci metri în sectorul de vile din Suruceni

Publicat

pe

O femeie a căzut ieri seara într-o groapă cu o adâncime de circa cinci metri, în sectorul de vile „Muguraș” din Suruceni, raionul Ialoveni. Salvatorilor le-a trebuit 15 minute ca să scoată femeia de 37 de ani la suprafață.

Incidentul a avut ieri, 18 iunie, la ora 18:02. Imediat, la fața locului au intervenit angajații Unității salvatori și pompieri Ialoveni.

Femeia de 37 de ani a fost scoasă la suprafață, ulterior fiind transportată pentru îngrijiri medicale la spitalul raional Ialoveni.

Alte circumstanțe ale acestui caz urmează să fie investigate de către organele de drept. În acest context, salvatorii recomandă prudență maximă, pentru a evita situațiile de risc,

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional – organizat în premieră la Chișinău

Publicat

pe

De către

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional, a fost organizat în premieră la Chișinău. 141 de elevi din Moldova au sărbătorit cunoștințele prin participarea la patru probe, pe durata cărora și-au etalat inteligenţa, agerimea minţii, creativitatea, şi nu în ultimul rând, au demonstrat că ştiu ce înseamnă spiritul de echipă.

Evenimentul a fost găzduit și sponsorizat de Şcoala Internaţională Heritage, în parteneriat cu Programul FLEX şi Debate Academy Moldova. Astfel, Heritage și-a propus să îi încurajeze pe elevii din Moldova să practice noi abilităţi, dar şi să îi inspire să devină parte a unei comunități globale de viitori cercetători şi lideri.

S-au descurcat într-o ”lume încurcată”

Tema ediţiei din acest an a World Scholar’s Cup a fost ”An Entangled World” (”O lume încurcată”), idee care a fost abordată din perspectiva mai multor discipline: literatură, artă, ştiinţe sociale, istorie și tehnologie. Astfel, 40 de echipe formate din elevii a 18 școli, cu vârstele cuprinse între 11 și 14 ani, au avut drept sarcină să dezbată subiecte complexe. Fiecare a trebuit să-şi demonstreze capacităţile de orator în engleză — limba oficială a competiţiei.

Cristina, participantă: ”Am avut 15 minute la dispoziţie pentru a ne pregăti argumentele, iar organizatorii ne-au spus că avem voie să accesăm internetul. Această regulă mi-a plăcut cel mai mult. Dar oricum, a fost destul de dificil să selectezi rapid surse credibile, din care să te informezi, ca să fii cât mai convingător în faţa juriului. Am avut emoţii mari în timpul discursului ”.

De multă forţă de convingere au avut nevoie participanţii şi în proba de scris colectivă. Din câteva afirmații propuse, fiecare membru al echipei și-a ales doar una, pe care a dezvoltat-o într-un eseu, adoptând o poziţie pro sau contra.

Tomas, participant: ”La un moment dat, nu ne mai auzeam unul pe altul. Dar am înţeles destul de rapid că trebuie să colaborăm eficient, ca să reuşim. Nu se compară cu scrierea eseurilor la şcoală. E mult mai interesant, pentru că eşti presat de timp şi totodată ai multe de spus, pentru că subiectele alese erau foarte actuale pentru noi”.

Testul de cunoştinţe generale, a fost, de departe, cea mai provocatoare probă. Elevii au avut în faţă un set de întrebări din 6 domenii şi libertatea de a bifa mai multe răspunsuri. Numărul de variante alese a fost indirect proporţional cu numărul punctelor câştigate.

Beatrice, participantă: ”Au fost întrebări din toate domeniile: de la poezie până la politică. Mie mi-a plăcut atât de mult această metodă de a-ţi testa cunoştinţele, încât nici nu mai contează ce punctaj am acumulat. A fost o experienţă superbă”.

Cea mai importantă probă a competiţiei – Scholar’s Bowl – a fost un triumf al inteligenţei, ingeniozităţii şi capacităţii de concentrare. Echipele participante au răspuns la aceleaşi întrebări într-un timp limitat, aşa că tensiunea în sală a atins cote maxime.

Cei mai buni vor participa la competiția internațională din Barcelona

După încheierea celor 4 etape, câştigătorii primului concurs academic World Scholar’s Cup din Moldova au fost desemnaţi de către un juriu format din profesorii şcolilor participante la eveniment şi reprezentanții WSC. Elevii câștigători s-au calificat pentru a participa la Runda Globală ”World Scholar’s Cup”, în Barcelona, ​​Spania, unde vor concura cu reprezentanții altor țări.

Daniel Berdichevsky, fondatorul WSC:”Suntem foarte mândri că am debutat cu acest frumos eveniment și în Moldova și aducem sincere mulțumiri Școlii Internaționale Heritage, pentru eforturile depuse în organizarea acestei competiții. Selectăm pentru această misiune doar școlile care împărtășesc alături de noi pasiunea de a face acest program cât mai accesibil tuturor elevilor. Și asta pentru că școala pune la dispoziția elevilor nu doar elemente de logistică, ci și expertiza profesională, care poate fi simțită în fiecare minut din experiența World Scholar’s Cup”.

Bogdana Adamu, director, Școala Internațională Heritage: ”Şcoala Internaţională Heritage s-a angajat strategic să contribuie la dezvoltarea elevilor secolului 21 şi la creşterea unei generaţii care să deţină toate abilităţile necesare, pentru a face faţă provocărilor zilei de mâine. De aceea aplicăm încontinuu practici internaţionale de succes atât în activitatea noastră educaţională, cât şi în cea extracurriculară. Evenimentul de astăzi demonstrează cât de receptivi sunt elevii să-şi testeze capacităţile, să înveţe lucruri noi, atunci când învățarea este combinată cu distracţia şi cu spiritul competitiv sănătos. A fost o experiență extraordinară pentru elevi, iar noi ne vom asigura că și pe viitor le vom oferi astfel de oportunități”.

Citește mai departe

Social

Încă 3 persoane, reţinute în legătură cu fraudele comise de către un grup specializat în legalizarea construcţiilor din Chişinău

Publicat

pe

De către

Încă trei persoane au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional, specializat în legalizarea construcţiilor autorizate şi neautorizate din Chişinău.

Este vorba despre reprezentanţii unor agenţi economici care au beneficiat de serviciile grupului. Aceştia se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă.

Anterior, CNA şi procurorii au mai reţinut 12 persoane în mai multe dosare de corupere, trafic de influenţă şi fals în acte publice. Acestea sunt învinuite că ar fi pus în aplicare o schemă infracţională de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din capitală.

Potrivit materialelor cauzei, capii grupului identificau persoane, care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor, le asigurau întregul portofoliu de documente, prin coruperea unor funcţionari ai administraţiei publice locale şi Agenţiei servicii publice (SCT Chişinău), iar pentru serviciile lor pretindeau sume de până la 3500 de euro.

Până în prezent, procurorii şi CNA au documentat circa 40 de asemenea cazuri.

Astfel, din cele 15 persoane, cercetate în dosarele menţionate, 8  au fost expediate în instanţa de judecată, 4 se află în arest la domiciliu, iar 3 sunt reţinute pentru 72 de ore.

Cazul este documentat în continuare, urmând ca procurorii anticorupţie şi ofiţerii de urmărire penală ai CNA să analizeze informaţia pentru a stabili toate circumstanţele faptelor descrise şi a trage la răspundere persoanele responsabile.

Citește mai departe

Social

Andrian Candu: Ne dorim să ne putem bucura peste un an de prima sală polivalentă din Moldova

Publicat

pe

De către

Proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor va fi examinat de Parlament, în ședința de vineri, 23 martie 2018. Biroul permanent a decis, astăzi, includerea acestuia pentru examinare în săptămâna curentă.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a spus, după ședință, că prin aprobarea acestui proiect terenul pe care urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova, ar trece în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării.

Potrivit lui, este o premieră în Republica Moldova lansarea unui proiect de asemenea grandoare.

”În ultimii 26 de ani nu s-a construit mai nimic important pentru societate, dimpotrivă s-au distrus stadioane, terenuri de joacă și case de cultură. Nu s-a investit suficient în cultură și sport. De aceea mă bucur că zilnic în privința proiectului planificat și anunțat acum două săptămâni se întâmplă câte ceva. Astăzi, acesta este discutat și examinat de Guvern, iar în așa fel planul nostru de acțiuni se realizează cu precizie matematică”, a spus speakerul.

Totodată, Andrian Candu a subliniat că, în conformitate cu planul de acțiuni, urmează desfășurarea concursului internațional și începerea lucrărilor de construcție în lunile iunie-iulie curent, care ar putea dura circa un an de zile.

”Peste un an ne dorim să ne putem bucura de existența Chișinău Arena”, a adăugat președintele Legislativului.

Amintim că un grup de deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede trecerea unui teren de circa 70 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor.

Arenă polivalentă va permite țării să găzduiască competiții internaționale, concerte și manifestații culturale de anvergură. Chișinău Arena va oferi spațiu de antrenament conform standardelor internaționale, inclusiv pentru sportivii de performanță și va crea un spațiu de valorificare a potențialului tinerilor, oferind noi oportunități și reprezentând un instrument de realizare a drepturilor tinerilor acasă, în Moldova.

Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la 5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele Știri

Economie5 minute în urmă

La Istanbul va fi desfășurat Forumul Economic Moldova-Turcia

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și secretarul de stat Vitalie Iurcu vor participa la Forumul Economic Moldova-Turcia, care se...

Diverse32 de minute în urmă

Liberalii au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului ”până nu se va produce Unirea cu România”

Deputații Partidului Liberal au părăsit astăzi sala plenului Parlamentului și au anunțat că nu vor mai participa la ședințele Parlamentului...

Social1 oră în urmă

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional – organizat în premieră la Chișinău

World Scholar’s Cup, prestigiosul concurs academic internațional, a fost organizat în premieră la Chișinău. 141 de elevi din Moldova au...

Justiție2 ore în urmă

Peste șase milioane de lei, recuperați în cauza evaziunii fiscale a unei rețele de restaurante

Două societăți cu răspundere limitată (SRL), prestatoare de servicii hoteliere și alimentație publică, precum și administratorii acestora, sunt învinuiți de...

Externe2 ore în urmă

Autoritățile dintr-un oraș german au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx. Care este motivul

Autoritățile locale din orașul german Trier au decis să instaleze semafoare cu chipul lui Karl Marx, cu ocazia împlinirii a...

Justiție3 ore în urmă

Le-a promis vize în Italia, dar a dispărut cu tot cu bani. Un bărbat din Sângerei, condamnat la 10 ani de detenție

Un locuitor al raionului Sângerei va petrece zece ani după gratii pentru comiterea escrocheriei în proporţii deosebit de mari. Potrivit...

Social3 ore în urmă

Încă 3 persoane, reţinute în legătură cu fraudele comise de către un grup specializat în legalizarea construcţiilor din Chişinău

Încă trei persoane au fost reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul ilegalităţilor, comise de către un grup infracţional,...

Advertisement

Opinii