O familie din Chișinău a procurat un cuptor electric, dar când l-a testat acasă a observat un lucru ciudat. Ce a urmat

O familie din Chișinău a procurat un cuptor electric, dar după ce li s-a livrat marfa acasă a constatat că a avut ghinionul să procure un produs necalitativ.

Familia a testat funcționalitatea cuptorului indicând o temperatură de 250 °C, însă după timpul programat de 15 minute, s-a depistat că atât ușa din sticlă, cât și toată carcasa s-a supraîncălzit.

Ținând cont că familia are un copil mic, produsul i-a pus în gardă pe părinți, hotărând să îl restituie magazinului vizat.

Astfel, s-a depus o cerere prealabilă către administratorul întreprinderii, prin care s-a solicitat schimbarea aparatului electrocasnic cu un alt produs de calitate corespunzătoare.

Revendicarea însă nu a fost satisfăcută, iar consumatorul a decis să depună o petiție la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

În urma implicării agenției, în soluționarea problemei respective, agentul economic în comun acord cu petiționarul a satisfăcut revendicările consumatorului, restituindu-i contravaloarea produsului reclamat în sumă de 963 lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.